İHRACAT İÇİN ZORUNLU TUTULAN HİB ÜYELİĞİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

 

Türkiye demokrasisi, bir seçim sürecini daha başarıyla atlattı. Mayıs ayında yapılan genel seçimlerin ardından sektör 2023’ün ikinci yarısına yeni bakan ve kadrolarla girdi. Mustafa Varank’tan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini devralan Mehmet Fatih Kacır, sektörün yakından tanıdığı bir isim. Uzun süre Bakan Yardımcılığı yapan Kacır’ı sektör adına yapılan etkinliklerde sık sık görüyorduk. Teknokentlerin gelişmesi adına önemli çalışmalar da yürüten Kacır’ın sergilediği “sektörü sahiplenici yaklaşımın” bakanlığı döneminde bilişim alanında faaliyet gösteren firmalara önemli bir katma değer olarak döneceğini düşünüyoruz.

Türkiye Kazakistan İş Forumu’nu 24-29 Nisan tarihleri arasında Bilkent Cyberpark öncülüğünde Kazakistan’ın Almata ve Astana şehirlerinde gerçekleştirmiştik. Bu etkinlikte kardeş iki ülkenin firmaları birçok başarılı iş görüşmesi yapmıştı. Etkinlikle ilgili başarı hikayeleri gelmeye devam ediyor. Etkinliğin Türkiye ayağı Eylül ayında gerçekleştirilecek. Yakın zamanda duyurularına çıkılacak B2B etkinliğinde ana hedef savunma sektörüne yönelik faaliyet gösteren yazılım firmaları olacak. Ankara’da gerçekleştirilecek etkinlikte yapılan ikili anlaşmalar da açıklanacak.

Bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmalar başarı hikayeleri yazmaya devam ediyor. Biz de bunların birçoğuna yakından şahitlik ediyoruz, bir kısmını sizlerde dergimizin sayfalarından okuyorsunuz. Firmalar yaşadıkları bazı sıkıntıları da bizlere anlatıyor. Bunlardan birisi de yurt dışı organizasyonlarla ilgili… Firmalarımız yurtdışı organizasyonlara katılarak, ürün satışı vb. konularda çalışmalar yürütmek istiyorlar ama bunun için Hizmet İhracatçılar Birliği (HİB) üyeliği talep ediliyor.  Hizmet üreten ve yılda maksimum iki defa yurtdışı heyetlere katılım göstermek isteyen firmalardan, bir yıllık aidat almak ne kadar mantıklı? Mesele üyelikle de bitmiyor. Üyelik için de neredeyse kırk dereden su getirmeniz gerekiyor. Bir de Destek Yönetim Sistemi (DYS) konusu var. DYS, Perşembe ve Cuma günü çalışmıyor. Bütün bu bürokrasi o kadar yoruyor ki; firmalar yurtdışına açılmaktan vaz geçiyor. Bu sebeple HİB üyeliği konusu tekrar gözden geçirilmeli. İlla üyelik gerekiyorsa Küçük ve Orta Ölçekli firmalar kapsam dışı tutulmalı. Ya da en azından Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yer alan firmaları kapsamamalı.

Dikkatimi çeken bir başka husus ise Savunma Sanayi firmalarıyla ilgili. Bu firmalar neden hizmet sektörünün gerçekleştirdiği etkinliklere katılamıyor? Gösterilen gerekçe çok makul gelmiyor. Ana sektörü yazılım olmadığı için Yazılım Sektörünün etkinliklerine katılamadıkları belirtiliyor. O zaman birisi bana içerisinde gömülü yazılım olmayan ya da yazılım olmadan çalışan bir tane katma değerli savunma sanayi ürünü gösterebilir mi?

***

Temmuz ayı içerisinde Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetimi tarafından yapılan bir davete icabet ettik. Teknoparkı ve burada faaliyet gösteren değerli firmaların yöneticileriyle görüştük. Firmalarımızla 2022 yılında elde ettikleri muafiyetlerden kaynaklı ayırmak zorunda oldukları yüzde 2’lik yatırım tutarının önemiyle ilgili bilgi paylaşımında bulunduk. Merak ettikleri konuları açıklamaya çalıştık. Firmalarımızın yaşadığı kafa karışıklığını bir nebze de olsa giderebildiysek ne mutlu bize. Ayrıca DEPARK yönetimi ve Teknoloji Transfer Ofisi’nin değerli yöneticileri Doç. Dr. İstemi Berk, Dr. Yasemin Ergüner ve DEPARK Genel Müdürü Aytekin Demir Bey ile de TTO Yol Haritası üzerine görüş alışverişinde bulunduk. Değerli hocalarımız TTO’yu daha iyi noktalara getirmek için gayret gösteriyor.  Üniversite Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’da bu çalışmalara önemli destek sunuyor. İzmir’de çam ağaçlarının içerisinde, ulaşımı son derece kolay bir noktada olan DEPARK’ın güler yüzlü ekibiyle bütün bilişim firmalarına kapılarının açık olduğunu gördük. Başarılarının daim olmasını diliyor, misafirperverlikleri için kendilerine çok teşekkür ediyoruz.