YAPAY ZEKA DÜNYASINA SAM ALTMAN ETKİSİ

2000’li yılların ikinci yarısında dünya telekomunikasyon sektörü bir krize girmek üzereydi. Operatörler tarafından büyük umut ve beklentilerle güzellik yarışmaları yapılarak milyarlarca dolara satın alınan 3G lisansları birer birer geri veriliyordu. Temelde sadece ses ve SMS iletişimine dayalı telekom hizmetleri sektörü ciroları yeteri kadar artmıyordu. Bu arada Blackberry eposta sistemine değişik bir yaklaşım getirmişti ama o da tabana yayılamadığı için sektöre önemli bir katkısı olmamıştı. İşte sektör üstüne inen karabulutların arasından bir şimşek çaktı ve 2007 yılında Iphone denilen bir cihaz ortaya çıktı ve dünyanın krizdeki telekom sektörünün aradığı can simidi oldu. Iphone’dan sonra bütün paradigmalar değişti ve sektör tekrar şahlanmaya başladı. Dünya telekom sektörü Steve Jobs’a her zaman minnet duymalıdır.

2010 yılının ikinci yarısından itibaren de yıllanmış yapay zekâ kavramı tekrar canlandı ve uzmanı olsun olmasın herkes tarafından günlük konuşmaların konusu haline geldi. Hangi konudan bahsedildiğinden bağımsız olarak konu dönüp dolaşıp her zaman yapay zekaya bağlanıyordu. Yapay zekâ ile uğraşan, ürün çıkaran şirketlerin değerleri patladı, trilyon dolarlık şirketler haline geldiler. Geçen yazımda da belirttiğim gibi sadece Amerika’da yapay zekâ ile uğraşan 600 bin şirket var. Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapay zekâ bakanlığı kuruldu. O zamana kadar dijitalleşme en ulvi kavramlardan biri iken şimdi onun pabuçu dama atılıyor ve herkes yeniden doğan yapay zekâ bebeği ile ilgileniyor, ilgilenmeyenleri de bir panik hali sarıyor ki haksız da değiller. Bu arada geçen sene yani 2022 yılının Kasım ayında hayatımıza ChatGPT diye bir yapay zekâ uygulaması girdi ki Iphone’un telekom sektörüne yaptığı etkinin çok daha fazlasını tüm hayatımıza yaptı. Bu uygulama ile bilişim sektörü yeni bir yarışa girdi, tüm büyük bilişim şirketleri ChatGPT benzeri veya daha iyi yapay zekâ uygulaması gerçekleştirmek için var güçleri ile çalışmaktalar. ChatGPT’yi yaratan OpenAI şirketi de boş durmadı ve geçen bir yıllık zamanda çeşitli iyileştirmeler, yeni yeni özellikleri piyasaya sürdü. ChatGPT3 ve şimdilerde ChaGPT3.5 kullanımı ücretsiz verilirken ChatGPT4 kullanımı için aylık 20 dolar alınmaya başlandı. OpenAI’ın 2023 yılı cirosunun 1,3 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Durum böyle olunca da OpenAI şirket üst yönetiminde bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı.

OpenAI 5 yıl önce kurulduğunda şirketin ticari bir yönü olmadığı belirtilmişti. Şirket amaçlarını sadece yapay zekâ çalışmalarının geliştirilmesi ve insanlık için faydalı modellerin yaratılması olarak açıklamıştı. Bu yaklaşım ile bir yönetim kurulu oluşturuldu ve aralarında eski CEO Sam Altman’ın da bulunduğu kurucu ana grup bu minvalde çalışmalarını sürdürdü. Fakat daha sonra CEO Altman şirketi ticari bir rotaya çevirdi, ChatGPT4 paralı oldu ve ticari nedenlerden ötürü yazılım geliştirme grubuna daha hızlı üretmeleri konusunda baskı yapmaya başladı. Bu arada orijinal ilk amaca sadık kalan yönetim kurulu ile de anlaşmazlığa düştü, yönetim kurulu ile iletişimini koparmaya başladı. Öyle ki yönetim kurulu şirketin bazı ürünlerini ve servislerini Sam Altman’ın televizyonlarda veya seminerlerde yaptığı konuşmalardan öğrenir oldu. Ve sonunda da ipler koptu, Sam Altman’ı görevden aldılar. Bu olayla birlikte şirket içinde kıyamet koptu, birçok üst düzey çalışan ya istifa etti ya da Atman’ın geri alınması konusunda yönetim kurulunu tehdit ettiler. Bu arada OpenAI şirketinin en büyük yatırımcısı konumunda olan Microsoft, Sam Altman’ı aynı gün kadrosuna aldı. Microsoft, OpenAI şirketine 10 milyar dolar yatırım yapacağını söyledi ama henüz bu miktarın sadece bir kısmının ödemesini gerçekleştirdi. Microsoft, OpenAI şirketindeki payı yanında bazı ürünlerin fikri mülkiyet hakkı ortağı. Microsoft yatırım yaptığında şirket değerlemesi 20 milyar civarındaymış. Bugün ise OpenAI yönetim kurulu şirketin değerinin 80 milyar dolar olduğunu iddaa ediyor ama bu kadar kritik çalışanın işten ayrılması ile böyle bir şirket değerlendirmesi olabilir mi, biraz şüpheli.

OpenAI’da olanlar tüm yapay zekâ dünyasını yakından ilgilendiriyor. OpenAI yeni CEO’suyla bundan sonra yapay zekâ konusunda liderliğini sürdürebilecek mi, başladıkları AGI (Artificial General Intelligence) idealini tamamlayabilecekler mi? OpenAI’da yapılan çalışmaları birçok diğer şirket de temelde kullanıyordu, şimdi OpenAI teknolojileri üstüne kurulan yapıların geleceği bundan sonra nasıl şekillenecek? Yapay zekâ dünyası acaba bir Fetret devrine mi girecek, umarız girmez.

Bu arada ChatGPT3,5’a yani bedava olana şöyle bir soru (prompt) art arda yöneltildiğinde alınan cevap çok ilginç:

  • User:   Where is the letter r in blueberry?
  • ChatGPT: I apologize for the confusion in my responses. In the word "blueberry," the letter "r" is not present. Thank you for your patience, and I appreciate your understanding.

OpenAI CEO’su bu yüzden atılmış olabilir mi?

ChatGPT cevapların doğruluğunu garantilemiyor, bunu unutmayalım.