SİBER GÜVENLİK İŞLETMENİZ İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR?

Günümüzün dijital çağında işletmeler sürekli olarak siber suçluların saldırısı altında ve bu saldırılar işletmeler üzerinde mali kayıplara, itibar kaybına ve hatta operasyonların aksaması gibi yıkıcı etkilere sahip olabilirler. Siber suçlar her büyüklükteki işletme için büyük bir endişe kaynağı olsa da şirketler siber güvenliğin neden önemli olduğunu gerçekten anlıyor mu veya bu konuya yönelik tedbirlerini ne kadar doğru alıyor sorusu önümüzdeki dönemler için en kritik soru olma özelliğini korumaya devam edecek gözüküyor.

Siber güvenlik nedir?
Bilgi teknolojisi güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinen siber güvenlik, bilgisayar sistemlerini, ağları ve verileri siber saldırılara, yetkisiz erişime, ifşa edilmeye, kesintiye, değiştirilmeye veya yok edilmeye karşı korumaktadır.

Neredeyse her şey için akıllı cihazları, bilgisayarları ve ağları kullanıyoruz. Bankacılıktan alışverişe, iletişimden son zamanlarda uzaktan çalışmaya kadar, teknoloji bolluğu ve teknolojiye olan bağımlılığımızın artması, hepsi siber tehditlere karşı savunmasız olan çok sayıda hassas verinin çeşitli bilgisayar sistemlerinde saklanması ve işlenmesi anlamına geliyor. Günümüzde siber güvenliğin küresel nüfus ve işletmeniz açısından önemi hiç bu kadar zorunlu olmamıştı.

İşletmeler için en yaygın siber güvenlik riskleri nelerdir?

İşletmelerin karşılaştığı çok sayıda farklı siber güvenlik riski vardır. Kötü amaçlı yazılım saldırıları, fidye yazılımı saldırıları, kimlik avı saldırıları, zayıf şifreler ve içeriden gelebilecek tehditler birçok güvenlik riskini de bünyesinde barındırmaktadır.

Kötü amaçlı yazılım saldırıları

Kötü amaçlı yazılım, e-posta ekleri aracılığıyla yayılan kötü amaçlı yazılımdı, kötü amaçlı bağlantılar veya virüslü web siteleridir ve bilgisayar sistemlerine zarar verme veya devre dışı bırakma kapasitesine sahiptir. Ayrıca verileri çalmak ve kullanıcıların çevrimiçi etkinliklerini izlemek için de kullanılabilir. 2022'de dünya genelinde 5,5 milyar kötü amaçlı yazılım saldırısı kaydedildi; bu sayı, bir önceki yıla göre %2 artış göstererek kuruluşlar için büyük bir endişe kaynağı oluşturmaktadır.

Fidye yazılımı saldırıları

Fidye yazılımı, kullanıcının dosyalarını ve taleplerini şifreleyen bir kötü amaçlı yazılım biçimidir. İşletmelerin şifreleri çözmek için bir fidye ödemesi gerekmektedir. Her gün yaklaşık 200.000 fidye yazılımı türü kaydediliyor. 2021'de dünya çapında 600 milyondan fazla fidye yazılımı saldırısı rapor edildi ve bunların %20'si itibar kaybına yol açarak küresel işletmeler için maliyetli bir güvenlik riski haline geldi.
Kimlik avı saldırıları

Kimlik avı saldırıları, günümüzde işletmelerin karşı karşıya olduğu en yaygın ve tehlikeli siber tehditler arasında yer alıyor; yalnızca Birleşik Krallıktaki kuruluşların %83'ü kimlik avı nedeniyle siber saldırılara maruz kalıyor. Kimlik avı saldırısında saldırgan, banka veya kredi kartı şirketi gibi görünüşte meşru bir kaynaktan geliyormuş gibi görünen bir metin veya e-posta gönderir. Spam e-posta veya kısa mesaj genellikle aşağıdaki durumlarda bir ek veya bağlantı içerir: tıklandığında kullanıcının cihazına zararlı kötü amaçlı yazılım yüklenmektedir. Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, her gün 3,4 milyar kimlik avı e-postasının gönderildiği ve bunun dünya çapındaki işletmeler için önemli bir tehdit haline geldiği tahmin ediliyor.

Zayıf şifreler

Zayıf şifreler işletmeler için bir başka önemli güvenlik riskidir.  Kuzey Amerika'daki şifrelerin %20'si ele geçirildi ve Inc. Magazine her saniyede 100 şifrenin, yani günde 8 milyon şifrenin çalındığını tahmin ediyor. Bir bilgisayar korsanı bir kullanıcının şifresini tahmin edebilir veya kırabilirse kullanıcının hesabına ve verilerine erişebilir. Bu verilere erişim, işletmeniz açısından finansal ve itibar açısından maliyetli olabilir.

İçeriden gelen tehditler

İçeriden gelen tehditler, kötü niyetli, hoşnutsuz, mevcut ve eski çalışanlardan kaynaklanan siber güvenlik tehditleridir. Burada bir çalışan, kasıtlı veya kasıtsız olarak, işletmenin ağına, sistemine veya cihazlarına erişimini bir tür siber saldırı gerçekleştirmek için kullanacak veya bilmeden kazara bir veri ihlaline neden olacaktır.
Kasıtlı veya bir kasıt içermeyen bir hata ya da içeriden gelen tehditler, her yıl küresel şirketlerin %34'ünden fazlasını etkileyen, zararlı etkileri olabilecek ciddi sorunlar oluşturmaktadır.
Siber güvenlik işletmeler için neden önemlidir?

Siber güvenlik, verileri hırsızlığa karşı korur.

Siber güvenliğin işletmeler için önemli olmasının en önemli nedenlerinden biri, kişisel verilerin hırsızlık veya kaybolmaya karşı korunmasına yardımcı olmasıdır. Siber saldırganlar sisteminize girerse kimlikle ilgili verileri, iş planlarını, fikri mülkiyet haklarını ve diğer hassas bilgileri çalabilirler. Bu veriler dahili veya harici olabilir, çalışanlarınıza veya müşterilerinize, müşterilerinize ve yatırımcılarınıza ait olabilir ve yanlış ellere geçmesi durumunda kuruluşunuz için olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Veri ihlallerinden kaynaklanan mali kayıpları önler

Önceki konumuzdan devam edersek, siber güvenlik yalnızca verilerinizi hırsızlığa karşı korumakla kalmaz, aynı zamanda veri ihlallerinden kaynaklanan mali kayıpları da önleyebilir.
Örneğin 2022 yılında ortalama veri ihlali maliyeti 4,35 milyon dolardı. Bu rakamın 2023'te 5 milyon dolara çıkması bekleniyor. Üstelik start-up'ların ve küçük işletmelerin yüzde 60'ı, veri ihlallerinden kaynaklanan mali kayıplar nedeniyle kurulduktan sonraki ilk altı ay içinde kapanıyor. Siber güvenliğin uygulanması bu iki istatistiği de düşürebilir.
Veri ihlallerine ilişkin yasal yükümlülüklerden kaçınmanıza yardımcı olur

İşletmeniz siber güvenlik söz konusu olduğunda gereken özeni gösterdiğini, gerekli kural ve düzenlemelere uyduğunu ve iç ve dış verileri korumak için beklenenin üzerinde çaba gösterdiğini gösterebilirse, bu durum işletmenize yardımcı olabilir. İşletmeniz veri ihlallerinden dolayı hukuki sorumluluktan kurtulur.
Ayrıca siber güvenlik sigortasına yatırım yaparsanız işletmenizi veri ihlallerinden, siber saldırılardan ve üçüncü taraf iddialarından kaynaklanan hukuki sorumluluklardan koruyabilirsiniz. Siber sorumluluk sigortasına ilişkin olarak, küçük işletmelerin %91'i buna yatırım yapmamıştır ve bu nedenle veri ihlalleri meydana geldiğinde sorumlu olma riskiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle, yasal sorumluluktan kaçınmak ve bu endişe verici istatistiklerin bir parçası olmak için siber güvenliğin önemini kabul etmek önemlidir.

İşletmenizin itibarını korur

Veri ihlallerinin, hassas bilgilerin siber suçluların yanlış ellerine geçmesine neden olarak işletmenizi nasıl etkileyebileceğini ve bunun getirebileceği mali zararı ortada; ancak kuruluşunuzun itibarı da tehlikededir müşterilerinizi, yatırımcılarınızı ve çalışanlarınızı siber saldırılardan korumak için siber güvenliği uygulamalısınız.

Paydaşlarınız siber güvenliğe yatırım yaptığınızı görür ve verilerini istismardan korumak için önlemler alırsa, bakımını yapabilir ve şirketinize olan güvenlerini korurlar. Ayrıca siber güvenliğe yatırım yapmak, yeni iş ve yeteneklerin çekilmesine yardımcı olabilir; çünkü insanların kuruluşunuza güvenme olasılığı daha yüksek olacak ve sizinle iş ortaklığı yaparken kendilerini güvende hissedeceklerdir.

Siber suçlardaki artışla mücadeleyi destekliyor

2022 yılında küresel siber saldırıların oranı 2021 istatistiklerine göre %38 arttı. Siber suçlardaki artış, işletmeler tarafından artan teknoloji kullanımına, siber suçluların giderek daha karmaşık hale gelmesine ve birçok insanın siber tehditlere ilişkin farkındalık eksikliğine bağlanabilir.
Neyse ki siber güvenlik, siber suçlardaki artışla çeşitli yollarla mücadele ediyor. Şifreleme süreçlerinden izinsiz giriş tespit sistemlerine ve daha fazlasına kadar birçok alanda işletmelerin açıklarını kapıyor.

Siber güvenliğin, işletmenizi yukarıda bahsedilen siber suçlarla ilgili noktalardan koruyabileceği bazı yollar şunlardır.

Şifreleme
Şifreleme, verileri özel bir anahtar olmadan okunamayan, işlenmesini oldukça zorlaştıran bir forma dönüştürme işlemidir. Yetkisiz kullanıcıların, sisteme veya ağa erişebilseler bile verilere erişmelerini engellemek için kullanılır.

Erişim kontrolü
Erişim kontrolü, belirli verilere kimlerin erişebileceğini kısıtlar ve şifreler, biyometri veya diğer kimlik doğrulama yöntemleri kullanılarak uygulanabilir.

Güvenlik duvarları
Güvenlik duvarları, bilgisayar ağları arasındaki trafiği filtreleyen cihazlardır ve kullanılabilirler. Ve hassas verilere istenmeyen erişimi engellemek için kullanılırlar.

İzinsiz giriş tespit sistemleri

İzinsiz giriş tespit sistemleri (IDS'ler), bilgisayar ağlarını yetkisiz etkinlik işaretlerine karşı izler. IDS, şüpheli bir etkinlik tespit ederse, güvenlik ihlalini önlemek amacıyla harekete geçebilmeleri için yöneticileri uyarabilir.

Veri yedeklemeleri

Veri yedeklemeleri, güvenli bir konumda saklanan önemli verilerin kopyalarıdır. Veri ihlali durumunda, yedeklemeler verileri geri yüklemek için kullanılabilir.
Sonuçta, işletmenizi geleceğe hazır hale getirmek ve ilgili risklerden kaçınmak istiyorsanız siber güvenliğin önemini göz ardı edemez ve hafife alamazsınız.

İşletmenizde siber güvenliği nasıl uygularsınız

İşletmeniz için siber güvenliğin önemini ele aldıktan sonra, bir sonraki adım kuruluşunuzu güvenle büyütebilmeniz için çevrimiçi korumayı uygulamaktır.
Siber güvenliğin işletmenizde uygulanması söz konusu olduğunda işinizle ilgili yapabileceğiniz birkaç şey var. Düzenli siber güvenlik risk değerlendirmeleri yapmak, üçüncü taraf riskini kontrol etmek, güçlü şifreler ve erişim kontrolleri uygulamak, güncel güvenlik yazılımları kullanmak ve çalışanları siber güvenlik konusunda eğitmek gibi atabileceğiniz birkaç adıma odaklanılabilir.

Düzenli siber güvenlik risk değerlendirmeleri yapın

1.İşletmenizde siber güvenliği uygulamaya koymanın ilk adımı, düzenli siber güvenlik risk değerlendirmeleri yapmaktır. Bu risk değerlendirmeleri, şirketinizin potansiyel siber tehditlerini belirlemenize ve iç ve dış siber güvenlik süreçlerinizdeki boşlukları belirlemenize yardımcı olabilir.

Burada siber güvenlik danışmanınız veya BT güvenliği alanındaki uzmanınız, çalışanlarınızın verilerinin nasıl ve nerede olduğunu değerlendirebilir. Müşteriler ve yatırımcılar ile bunlara kimlerin erişebildiği saklanır, yedeklenir ve korunur.

Siber güvenlik riskini düzenli olarak, yılda en az bir kez gerçekleştirerek, siber güvenlik riski oluşturmamanızın sonuçlarını fark etmenize yardımcı olması gerekir. Güçlü bir siber güvenliğe sahip olarak siber güvenlik stratejinizin sektör düzenlemeleriyle güncel olduğundan emin olun ve işletmenize ihlallerden korunma konusunda en iyi şansı verin.
2. Üçüncü taraf riskini kontrol edin

Dahili siber güvenlik önlemlerinize büyük önem vermeniz gerekirken, işletmenizin de üçüncü taraf risklerini kontrol etmeye yönelik süreçler uygulaması gerekir. Üçüncü taraf riskleri, sistemlerinize ve ağlarınıza erişimi olan, kuruluşunuzla ilişkili üçüncü taraf tedarikçiler, tüccarlar, satıcılar ve diğer dış ortakların işletmeniz üzerinde oluşturduğu potansiyel tehditleri ve tehlikeleri ifade eder.

Müşteri verilerinizden ve Çalışanınızın hassas bilgilerinin korunması konusunda üçüncü taraf ilişkilerinizin gerekli özeni göstermesini sağlayacak süreçleri uygulamaya koymalısınız.

Üçüncü taraf siber güvenlik risklerini kontrol etmek için, üçüncü taraf siber güvenlik risklerini kontrol etmeden önce harici şirketleri araştırdığınızdan emin olun. Güvenliği sağladıklarından emin olmak için onlarla ortak hareket edin. Ardından, üçüncü bir tarafla ortaklık kurduğunuzda, prosedürlerini her zaman güncellediklerinden ve verilerinizin güvenliğini ön planda tuttuklarından emin olmak için onlarla yakın iletişim halinde olun.
3. Güçlü şifreler ve erişim kontrolleri uygulayın

Daha önce, zayıf şifrelerin işletmelerin karşılaştığı en yaygın siber güvenlik riskleri arasında yer aldığını belirtmiştik. Bu nedenle, siber güvenlik stratejinizin bir parçası olarak, verilerinizi daha fazla korumak için çalışanlarınızı erişim kontrolleri uygularken güçlü şifreler oluşturmaya teşvik etmelisiniz. Güçlü şifrelerin ve erişim kontrollerinin uygulanmasıyla ilgili yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır.

Öncelikle, çalışanlarınızın her hesap için en az 12 karakter uzunluğunda ve büyük-küçük harf karışımı içeren karmaşık ve benzersiz şifreler kullanmasını sağlayın (harfler, sayılar ve semboller). Ayrıca ekibinizi, şifrelerini düzenli olarak güncellemeye, asla başkalarıyla paylaşmamaya veya şifrelerine kişisel bilgiler eklememeye ve güvenli şifreler oluşturmak için bir şifre yöneticisi kullanmaya teşvik etmelisiniz.

Bağlam açısından, NordPass'ın bildirdiğine göre 2022'de en yaygın kullanılan beş şifre şunlardı:
1. şifre
2. 123456
3. 123456789
4. misafir
5. Qwerty
Dolayısıyla, işletmenizde herhangi biri bu beş şifreden birini kullanıyorsa, kesinlikle daha güçlü, daha güvenli şifreler kullanmalısınız.

Ayrıca, Çok Faktörlü Kimlik Doğrulamayı (MFA) etkinleştirmeye çalışmalısınız, aksi takdirde İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) üzerine gidilebilir. MFA ve 2FA, hesaplarınıza ek bir koruma katmanı sağlar; bu sayede kullanıcıların telefon gibi başka bir cihazdan benzersiz bir kod girmeleri ve oturum açtıklarında bir şifre girmeleri gerekir.
4. Güncel siber güvenlik yazılımı kullanın

Siber güvenliği işletmenize uygularken yapmanız gereken bir diğer şey ise güncel siber güvenlik yazılımı kullanmaktır. Örneğin, şirketinizin çeşitli cihazlarını kimlik avı ve kötü amaçlı yazılım gibi siber tehditlerden korumak için, sektörünüzde yaygın olarak tanınan ve kullanılan ve sonuçta işletmenize yönelik siber saldırıların açıklarını sınırlayan güvenilir bir antivirüs yazılımı seçin. Hangi yazılımı kullandıklarını öğrenmek için her zaman üçüncü taraf ortaklarınızdan biriyle konuşabilirsiniz.

Düzenli risk değerlendirmeleri yapmaya benzer şekilde, siber güvenlik çalışmalarınızı desteklemek için yazılım kullanırken, yazılımınızı daha da güçlendirmek için yazılımı güncellediğinizden emin olun. Siber güvenlik sürekli olarak gelişmektedir, dolayısıyla yazılımınızı güncellemek sizi korur ve işletmenizin çağa ayak uydurmasını sağlar.
5. Çalışanlarınızı siber güvenlik riskleri konusunda eğitin

Siber güvenliği işletmenizde uygulamaya yönelik son tavsiye, çalışanlarınızı kendilerini, müşterilerinizi ve işletmenizi etkileyebilecek siber güvenlik riskleri konusunda eğitmenizi sağlamaktır.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 2022 Küresel Riskler Raporu, siber güvenlik tehditlerinin %95'inin kısmen insan hatasından kaynaklandığını ortaya koydu. Bu nedenle, tüm çalışanlarınızın riskleri ve bunlardan nasıl kaçınacaklarını bilmelerini sağlamak için işletmenizde düzenli siber güvenlik eğitimi vermeniz çok önemlidir.

Kimlik avı e-postasının neye benzediğinin ve güvenli şifrelerin nasıl oluşturulacağının farkındalığı eğitiminiz, şirket kültürünüzün ve işe alım sürecinizin bir parçası olsun. Sektör güncellemeleri ve mevzuat değişiklikleri meydana geldiğinde eğitimler uygulayarak ve personelinizi siber güvenlik bilgisiyle güncelleyerek işletmenizin siber saldırılardan mümkün olduğu kadar korunmasını sağlayabilirsiniz.

Şüphesiz ki siber güvenliğin önemi tartışılamaz ve günümüzün dijital çağında iş yapmanın önemli bir parçası olmaya devam edecektir. Siber güvenlik önlemlerini uygulamayı ihmal eden şirketler, kendilerini önemli mali, hukuki ve itibari zararlara maruz bırakma riskiyle karşı karşıya kalır.

Ancak, düzenli siber güvenlik risk değerlendirmeleri yapmaktan çalışanlarınızı eğitmeye kadar alınan etkili siber güvenlik önlemlerini uygulayarak, işletmeniz verilerinizi, sistemlerinizi ve itibarınızı korumanıza yardımcı olabilirsiniz.