PROJELERDE FİNANSAL OKURYAZARLIK

 

Mart Ayı içerisinde Marmara Teknokent tarafından gerçekleştirilen “Gıda Kampı” programında, mentor olarak yer alma imkânı bulduk. Dört gün süren kampta yirmiyi aşkın genç girişimci adayı projelerini olgunlaştırmak ve hayata geçirmek adına ilk adımlarını attılar.

Marmara Teknokent tarafından organize edilen ve bütün maliyetleri Teknopark tarafından karşılanan etkinlik, hiç alışık olmadığımız şekilde, bütün çalışanların canla başla destek verdiği, sabahın sekizinden gece 22:30’lara kadar süren bir tempoda gerçekleşti.

Birbirinden değerli eğitmenlerin, proje dokümanı oluşturma, fizibilite, maliyetlendirme gibi konularda sağladığı eğitimlerin ardından, bizlerin de yer aldığı mentorlük süreçlerine geçildi.

Genç girişimci adaylarında gördüğümüz ve elimizden geldiğince, dilimiz döndüğünce verdiğimiz, öneriler de en çok karşımıza çıkan olay şuydu: Genç girişimci adayları finansal okur yazarlık konusunda çok ta başarılı değiller.

Özellikle proje belgeleri içerisinde yer alan “Ekonomik Katkı” ve “Başa Baş Analizi” oluşturma tarafında, adayların neredeyse tamamına yakını desteğe ihtiyaç duyuyordu.

Marmara Teknokent Yönetimi ile de paylaştığımız deneyimlerde, Finansal Okuryazarlık konusunda, sadece genç girişimcilere değil bütün firmalara destek verilebilecek bir çalışma yapılması gerekliliği konusunu dile getirme imkânı bulduk.

Türkiye’nin her noktasından özellikle gıda alanında iş fikirlerinin yarıştığı etkinlikte başarılı olan ekipleri kutlarken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden, Mersin’e, Celal Bayar Üniversitesi’nden Sakarya Üniversitesi’ne kadar, ülkenin dört bir yanına ulaşarak, bu kadar kapsamlı ve değerli bir etkinliği gerçekleştiren Marmara Teknokent yöneticileri ve gönüllü olarak canla başla gece gündüz demeden çalışan ekiplerini tebrik ediyoruz. Teknoparkların kuruluş amaçlarına uygun çalışmalar yaptıklarını bir kez daha gösterdiler bizlere.

Yine Marmara Teknokent ile devam etmek itiyorum. Teknoparkların kuruluş amaçlarından birisi de Üniversite-Sanayi İşbirliğini geliştirmek olduğunu biliyoruz. Marmara Teknokent bu kapsamda; özellikle Kuluçka birimlerinde yer alan firmalara Devlet desteklerine ilişkin proje yazma desteği sunuyor. Bizlerin de danışmanlığını yaptığı bir firmamız için bu desteği verdiler ve firmamızın projesini hep birlikte oluşturarak, TÜBİTAK’a sunduk. 1507 KOBİ Başlangıç Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Marmara Teknokent verdiği destek ile Üniversite-Sanayi İşbirliğine katkı sunarken bir yandan da akademik çalışmalar ile sanayicimizin ihtiyaçlarını çözmemize yardımcı oldu.

Ülkemizde şu an itibarı ile 101 Teknopark bulunuyor. Bu tür çalışmaları ise Vakıf Teknoparklarının bir kısmı ve gördüğümüz kadarıyla bir tek Marmara Teknokent gerçekleştiriyor.

Gerçek anlamda bir Teknopark yönetiminin yapması gereken ne var ise onu yapıyorlar. Umarız bütün teknoparklar, rol model olarak, bu çalışmaları alır ve gereğini yapmaya başlarlar.

***

Nisan ayı itibarıyla 2023 yılı mali döneminin de sonuna gelmiş olacağız.

Nisan ayı çok önemli çünkü:

  • Kurumlar Beyanı ile birlikte Mali Dönem kapanmış olacak,
  • Girişim Risk Sermayesi kapsamında firmaların gerçekleştireceği %3’lük yatırım tutarları netleşmiş olacak,
  • Enflasyon Muhasebesi sistemine geçilecek,
  • Mali dönem ile birlikte, geçen dönelerden gelen projelerin tamamlanması (Bizim Önerimiz) ve proje bitirme belgelerinin, Kurumlar beyanına ek olarak Gelir idaresine verilmesi gerekecek.
  • Mayıs Ayı Faaliyet raporları için Veriler ortaya çıkmış olacak.

Özellikle projelerin kapanması ve Gelir İdaresine bildirimlerin gerçekleştirilmesi, 4691 Sayılı Kanun kapsamında çok önemli bir yer tutuyor.

Gerçekleştirdiğimiz etkinlik ve yayınlar ile bu konunun üzerine üzerine gidiyoruz. Önemini biliyoruz çünkü.

Lütfen önerilerimizi dikkate alın!

Proje bitirme belgelerinizi muhakkak edinin ve Gelir İdaresi’ne genel amaçlı dilekçe ile bildirimde bulunmaya gayret edin…

Herkesin Bayramını Kutluyor, bol kazançlı bir yıl diliyoruz.