Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, dijital çağın gerektirdiği yapay zeka, bulut bilişim, blok zincir ve 5G gibi yenilikçi teknolojilerde yapılacak atılımlarla ülkeyi "Dijital Türkiye" hedefine ulaştırmak ve yüksek teknoloji üretim üssü haline getirmek istediklerini bildirdi.
Kamu Bilişim Derneği tarafından 11’incisi düzenlenen Kamu Bilişim Zirvesi, “Gelecek İçin Bilişim” ana temasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ev sahipliğinde düzenlendi. BTK’nın Konferans Salonu'nda düzenlenen 11. Kamu Bilişim Zirvesi'nin açılışında Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, bugünün dünyasının bilgi ve iletişim teknolojilerinin öncülüğünde, adeta her saniye daha hızlı dönen bir yörüngeye girdiğini söyledi.
Teknolojilerin sadece bireyleri değil, şehirleri ve ülkeleri de ağ gibi birbirine bağlayarak, küresel hız çağını inşa ettiğini vurgulayan Sayan, teknolojinin hızla gelişmesinin dijital dönüşüm kavramını hayatın merkezine konumlandırdığını ifade etti.
Sayan, bilgi ve iletişim teknolojilerinin gerek iş dünyasında gerekse kamu sektöründe dijital dönüşümleri beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, "Kamu sektöründe yaşanan dijital dönüşüm, vatandaş memnuniyetini artırmak ve daha etkili hizmetler sunmak için önemli bir araç haline geliyor." dedi.
Gelecek yıl ihalesi yapılması planlanan 5G teknolojisine ilişkin birçok kamu kurum ve kuruluşuyla birlikte çalıştıklarına dikkati çeken Sayan, şöyle konuştu:
“5G Açık Test Sahası, 5G TR Forum ve 5G Vadisi çalışmalarını yıllardır başarı ile yürütüyoruz. Ülkemizin 5G’ye geçişinin yerli ve milli şebeke ürünleriyle olması hedefi çerçevesinde, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi üyesi firmalarımız ile üç mobil işletmecimiz tarafından, “Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi” yürütülüyor. 5G Vadisi Açık Test Sahasında teknoloji geliştiricilerimiz testler yapabiliyor. Burada temel hedefimiz; 5G ve Ötesi alanlardaki her türlü Ar-Ge, Ür-Ge faaliyetleri için test, doğrulama ve deneme altyapısını oluşturmak ve kendi kaynaklarımızla ürettiğimiz yeni hizmetlerin insanımıza sunulmasına destek vermek.”
"Hedefimiz ülkemizi dünyanın yüksek teknoloji üretim üssü haline getirmek"
Sayan, Türkiye'nin kendi imkanlarıyla 5G'ye geçmesi için Milli Teknoloji Hamlesi'nden alınan güçle çalışmaya devam ettiğini belirterek, "Bu vizyon çerçevesinde hedefimiz, yüksek teknoloji ürünlerini ülkemizde yerli ve milli imkanlarla üretebilmek ve ' Türkiye Yüzyılı'na yaraşır şekilde ülkemizi dünyanın en güçlü devletleri ve refah seviyesi en yüksek toplumları düzeyine çıkarmak." değerlendirmesinde bulundu.
5G teknolojisine yönelik çalışmalara ilişkin bilgi veren Sayan, "Tüm çabamız, dijital çağın gerektirdiği yapay zeka, bulut bilişim, blok zincir ve 5G gibi yenilikçi teknolojilerde yapacağımız atılımlarla ülkemizi 'Dijital Türkiye' hedefine ulaştırmak ve yüksek teknoloji üretim üssü haline getirmek için." ifadelerini kullandı.
Siber güvenlik altyapılarına büyük yatırımlar yapılıyor
BTK Kurul İkinci Başkanı Selamettin Ermiş de dijitalleşmenin toplumun her kesiminde dönüşüme neden olduğunu bildirdi. Dijital dönüşümün, kamu hizmetlerini dinamik hale getirmesinin yanı sıra vatandaşların bilgiye erişimini hızlandırdığını vurgulayan Ermiş, dijitalleşmenin devletin kendi içindeki süreçleri de dönüştürdüğünü anlattı.
BTK olarak, 5G ve ötesi teknolojiler, yapay zeka uygulamaları ve siber güvenlik altyapılarında büyük yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Ermiş, dijital bağımsızlığı sağlamanın aynı zamanda ulusal güvenliğin temel bir unsuru olduğunu ifade etti. Dijitalleşme sürecinin güvenlik boyutuna da değinen Ermiş, BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) aracılığıyla siber tehditlere karşı ciddi bir mücadele yürütüldüğünü belirtti.