
12. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ev sahipliğinde, “Kuantum Sonrası Kriptoloji” teması ile gerçekleştirildi. Siber güvenlik ve kuantum sonrası kriptoloji, 5G ve Siber Güvenlik, Dijital Türkiye ve Güvenlik ve Yeni Nesil Siber Saldırıların görüşüldüğü etkinliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ö. Fatih Sayan, HAVELSAN Genel Müdürü A. Hamdi Atalay ve sektör temsilcileri katılım gösterdi.
Etkinliği açılış konuşmasını yapan HAVELSAN Genel Müdürü ve Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay geleneksel hale getirdikleri konferansın temasından bahsederken her sene etkinlik için bir tema belirlediklerini ve bu temayı belirlerken de genelde önümüzdeki birkaç yıl sonra konuşulacak konuları gündeme taşımaya çalıştıklarını ifade eden Atalay, “ Yanlış hatırlamıyorsam 3 sene önceki temamız yapay zeka ve siber güvenlikti. Gerçekten de bu günlerde en çok konuşulan konu yapay zeka oldu. O zaman şunu iddia ediyorduk; siber tehditler öyle bir boyuta ulaştı ki siber güvenliğin sağlanması için yapay zeka olmazsa olmazdır noktasında biz o temayı belirlemiştik. Bu da gerçekleşti.” İfadelerini kullandı.
Geleceğin gündemi ‘‘Kuantum Sonrası Kriptoloji’’
Atalay sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bu gün de bugünün çok konusu değilmiş gibi gözüken ama önümüzdeki dönemde gerçekten herkesin konuşacağı konu olacak olan bilgisayarların teknolojisinde yeni bir aşama köklü bir değişim içeren kuantum teknolojisinin kuantum bilgisayarlarının konuşulacağı bir döneme giriyoruz. Kuantum bilgisayar dediğim kabaca bitlerin değil kuantların hesaplandığı ve ışık hızında işlemlerin yapıldığı bir bilgisayar teknolojisinden bahsediyoruz. Böyle bir teknolojide bu güne kadar malum olduğu üzere siber güvenlikte kullandığımız en temel teknolojilerden bir tanesi bu şifreleme ya da kriptoloji teknolojileri. Bu mevcut bilgisayarların işlem gücü dikkate alındığında 256 bitlik ya da 516 bitlik bir kripto ya da şifre oluşturduğunuzda bunu çözmek neredeyse imkansız hale geliyor. Çünkü işlem gücü bunu çözmeye yetmiyor; olasılıklar o kadar fazla oluyor ki. Ama kuantum bilgisayarlar devreye girdiğinde bugün o çözülemez gibi görünen o şifreler ya da kriptolara saniyeler içinde çözülecek hale gelecek. Öyle olunca da bugün bilinen bütün kriptoloji ve siber güvenlik arka algoritma teknolojileri işlevsiz ve anlamsız hale gelecek. Bu nedenle biz bu konuyu çok önemsiyoruz.’’
Günümüzdeki en değerli aracın Data olduğuna dikkat çeken Atalay dataların güvenli kılmanın yegane yolu ise Siber Güvenlikte yerli ve milli teknolojiler üretmekten geçtiğini vurguladı.
“Siber güvenlik araçlarının %97’si yabancı üretim ”
“Siber güvenlikte kullandığımız teknolojiler , BGD’nin geçmişte yaptığı bir araştırmaya göre %97’nin üzerinde bir oranda yabancı kaynaklı Amerika ve İsrail ürünler kullanıyoruz. Yani kendimizi kimlere emanet etmişiz bu noktada. Şimdi bunları tersine çevirecek yerli ve milli çözümler geliştirecek Savunma Sanayi Müsteşarlığımız önemli bir inisiyatif başlattı bu alanda. Bu alandaki bütün firmaları birleştiren küme oluşturuldu. Dolayısıyla kendi yerli-milli çözümlerimizi de oluşturacağımız bir alan.” ifadelerini kullanan Ahmet Hamdi Atalay bu alandaki çalışmalarına TÜBİTAK ve Havelsan ile sürdürdüklerini söyledi.
‘‘Serçeden korkup da darı ekmeyecek değiliz’’
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, hayatı kolaylaştıran siber güvenliği kurum ve kişilere yönelik bir tehdit olarak kullanan siber güvenlik korsanlarına karşı ‘‘ Serçeden korkup da darı ekmeyecek değiliz’’ diyerek siber güvenlik alanında çalışmaların süreceğini ifade etti.
Açılış konuşmalarından sonra Bilgi Güvenliği Derneği Başkana Ahmet Hamdi Atalay, günün anısına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a plaket taktim etti. Etkinlik NATO Müşterek Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi Direktörü Albay Jaak Tarien ve diğer katılımcıların konuşmaları ve paneller ile devam etti.