• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. 16 büyük şirketten açık kaynak lisansalarına yönelik işbirliği
16 büyük şirketten açık kaynak lisansalarına yönelik işbirliği

16 büyük şirketten açık kaynak lisansalarına yönelik işbirliği

ICT Media ICT Media
29 Kasım 2018 00:00
Paylaş

Adobe, Alibaba, Amadeus, Ant Financial, Atlassian, Atos, AT&T, Bandwidth, Etsy, GitHub, Hitachi, NVIDIA, Oath, Renesas, Tencent ve Twitter, GPLv2 yazılımındaki lisans uyum sorunları için iyileştirme periyodu oluşturmak adına bir araya gelen şirketlerden birkaçı.

Açık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat, Adobe, Alibaba, Amadeus, Ant Financial, Atlassian, Atos, AT&T, Bandwidth, Etsy, GitHub, Hitachi, NVIDIA, Oath, Renesas, Tencent ve Twitter 'ın GPL İşbirliği Taahhüdü'nü benimseyerek açık kaynak lisans uygulamasındaki acımasız taktiklerle mücadele etmek için başlatılan sektörel harekete katıldı. Bu taahhüdü veren 16 şirket liderleri toplulukların normları olan tarafsızlık, pragmatizm ve öngörülebilirlik gibi niteliklerinin açık kaynak lisans uyumundaki görünürlüğünü güçlendirecekler.

Bu duyuru, teknoloji sektöründe önceden gerçekleşen işbirliğini benimseme dalgasının devamı niteliğinde. İlk işbirliklerini Red Hat, Facebook, Google ve IBMKasım 2017'de duyurmuştu. Bu listeye Mart 2018'de CA Technologies, Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Microsoft, SAP ve SUSE katılırken, Temmuz 2018'de Amazon, Arm, Canonical, GitLab, Intel Corporation, Liferay, Linaro, MariaDB, NEC, Pivotal, Royal Philips, SAS, Toyota ve VMware olmak üzere 14 şirket daha işbirliğine katıldı. Bir ay sonra ise Ağustos 2018'de Open Invention Network'ün (OIN) sekiz kurucu üyesi Google, IBM, Red Hat, SUSE, Sony, NEC, Philips ve Toyota oy birliğiyle GPL İşbirliği Taahhüdü'nü benimsediklerini açıkladı. Bu açıklamayla 40 kurum daha GPL İşbirliği Taahhüdü'nü benimsedi.

Bu duyurudaki çeşitli teknoloji firmalarından oluşan 16 yeni şirket, GPL İşbirliği Taahhüdü'nün tüm dünyada oluşturduğu etkinin altını bir kere daha çiziyor. Taahhüdü destekleyenler arasında dört kıtayı temel alan ve küresel olarak faaliyet gösteren şirketler bulunurken, girişimin Asya-Pasifik Bölgesi'nde de önemli ölçüde yayıldığını gösteriyor. Taahhüdü destekleyenler kurumlar BT hizmetleri, yazılım geliştirme araçları ve platformları, sosyal ağ, fintek, yarı iletkenler, e-ticaret ve multimedya yazılımları gibi çeşitli sektörleri ve ticari alanları temsil ediyor.

GPL İşbirliği Taahüdü, lisanslarına son verme işlemlerine başlamadan önce şirket, bireysel geliştirici ve açık kaynak projeleri için lisans sahiplerine GPLv2 lisans ailesi altında lisanslanmış yazılımla uyumlu hatalarını düzeltme fırsatı sunma işlevi görüyor. GNU Genel Kamu Lisansı'nın (GPLv2) ve GNU Library Genel Kamu Lisansı'nın (LGPLv2) ikinci versiyonları ve GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı'nın 2.1 versiyonunda (LGPLv2.1) lisans iptali öncesinde “iyileştirme” periyotları gibi bir söylem bulunmuyor. GNU Genel Kamu Lisansı'nın üçüncü versiyonu (GPLv3), uyumlu olan hataları giderme fırsatını ekleyerek bu soruna değiniyor. GPL İşbirliği Taahhüdü'nü benimseyen firmalar, GPLv3'ün iyileştirme koşullarını mevcut ve ileriye dönük GPLv2 ve LGPLv2.x lisanslı kodlarına uyguluyor.

Red Hat Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Danışman Michael Cunningham, “GPL İşbirliği Taahhüdü'nün başarısının devam ettiğini görmek bizleri heyecanlandırıyor. Açık kaynak topluluğunda uyumluluk baş edilebilir bir süreç ve bu sürecin temelinde açık kaynak yazılımlarının kullanımını en üst düzeye çıkarmak yer alıyor. Bu 16 önde gelen teknoloji firmalarının taahhüdü desteklemesi, bu mesajı daha da kuvvetlendiriyor ve açık kaynak yazılımı kullanımının öngörülebilirliğini güçlendiriyor” dedi.

Alibaba Cloud Teknoloji AR-GE'sinin Genel Müdürü Jiangwei Jiang, “Alibaba açık kaynak hareketinin aktif bir savunucusudur. Bunun yanında açık kaynak hareketine katkı sağlıyor ve liderliğini üstleniyor. Bu noktada da topluluk içindeki uyuşmazlığa değinmek için açıklık ve kapsayıcı olma yoluna başvuruyor” dedi.

Ant Financial Fikri Mülkiyet Başkan Yardımcısı Benjamin Bai, “Ant Financial olarak GPL İşbirliği Taahhüdü'ne katıldığımız için çok mutluyuz. Açık kaynak yazılımı, işbirliğini temel alarak büyüdü. Bu yüzden davalar her zaman son çare olarak görülmelidir ve sorumluluk sahibi bir tavır ile kullanılmalıdır” dedi.

Atlassian Teknolojiden Sorumlu Başkan Sri Viswanath, “Atlassian olarak açık kaynak hareketini benimsiyor ve geleceğini şekillendirme sorumluluğuna yardımcı olmak istiyoruz. GPL İşbirliği Taahhüdü, kullanıcıların açık kaynağı benimsemesi ve inovasyon yapmasını kolaylaştıran sağduyulu bir çözüm. Bu yüzden biz de taahhüde katılmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

AT&T Labs İleri Teknoloji ve Sistemler Başkan Yardımcısı Mazin Gilbert, “AT&T olarak halihazırda başarılı olan GPL İşbirliği Taahhüdü'ne katılmaktan mutluluk duyuyoruz. Açık kaynak topluluğuna uzun zamandır katkıda bulunan bir firma olarak bu yolculuğa devam edeceğimiz ve işbirliği ruhunu teşvik edeceğimiz için heyecanlıyız” dedi.

GitHub İdare Direktörü Mike Linksvayer, “En nihayetinde teknolojinin arkasındaki insanları ve topluluğu koruyan ve güçlendiren açık kaynağın yasal ve idare temellerini geliştirmek için geniş yazılım endüstrisi işbirliğini teşvik etmek ve katılmak için heyecan duyuyoruz” dedi.

Oath Açık Kaynak Kıdemli Direktörü Gil Yehuda, “Oath olarak kendimizi açık kaynağın başarısını duyurmaya adadık ve GPL İşbirliği Taahhüdü'nü de destekliyoruz. Açık kaynak işbirliği, bütün sektörlere daha iyi yazılım yapmak için bir arada çalışmak demektir” dedi.

Renesas Otomotiv Çözümleri Birimi, Otomotiv Teknik Müşteri Hizmetleri Departmanı Kıdemli Başkanı Hisao Munakata, “Renesas olarak kendimizi açık kaynak yazılım topluluğunun önemli bir parçası olmaya adadık. Bu yüzden Linux çekirdeğinin, özellikle de cihaz sürücülerinin geliştirilmesine katkı sağladık. GPL İşbirliği Taahhüdü'nü destekleyerek açık kaynak yazılım lisansının dünya çapında benimsenmesini sağlayacağımıza ve muhteşem faydalarını tüm otomotiv dünyasına kazandıracağımıza gönülden inanıyoruz” dedi.

Hitachi, Ltd. Sistem ve Hizmetler İş Birimi, Açık Kaynak Yazılım Çözüm Merkezi Direktörü Takahiro Yasui, “Bu İşbirliği Taahhüdü'ne katılmaya karar vermek bizim için bir mutluluk. Geniş çaplı açık kaynak ekosistemine, bir üyesi olarak ve açık kaynak kurumlarıyla bir arada çalışarak katkı sağlıyoruz. Hitachi olarak bu kararımızın açık kaynak topluluğunun sağlıklı bir biçimde büyümesine ve açık kaynak ekosisteminde açık inovasyonun daha da hızlanmasına yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.

Tencent Fikri Mülkiyet Başkanı Sam Xu, “Açık kaynak Tencent'in teknoloji stratejisinde anahtar bir role sahip. Yeni ve en gelişmiş açık kaynak çözümlerini geliştirmek için uluslararası açık kaynak topluluklarıyla daha yakın çalışmayı dört gözle bekliyoruz. GPL İşbirliği Taahhüdü, geliştiricilere ve katılımcılara daha akılcı ve tahmin edilebilir koruma sağlayacak. Böylece büyüyen ve sağlıklı bir açık kaynak ekosistemi gelişecek” dedi.

Twitter Açık Kaynak Program Yöneticisi Remy DeCausemaker, “Twitter olarak GPL İşbirliği Taahhüdü'ne katılmaktan gurur duyuyoruz. Bu tür çalışmalar [açık kaynağı] benimsemeye teşvik edecek, belirsizliği azaltacak ve güven oluşturacak. #GPLCC” dedi.

Paylaş
Adobe Alibaba Amadeus Ant Financial

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

ESB Genel Kurulu’nda Dijital Gelecek Şekillendi: Hedef, Yerli ve Güvenli Altyapı
ESB Genel Kurulu’nda Dijital Gelecek Şekillendi: Hedef, Yerli ve Güvenli Altyapı
4 Haziran 2025 11:25
TeamSense ile sürekli geribildirim, anlık aksiyon alma imkânı
TeamSense ile sürekli geribildirim, anlık aksiyon alma imkânı
3 Haziran 2025 17:25
Yatırımda yapay zekâ dönemi
Yatırımda yapay zekâ dönemi
3 Haziran 2025 17:21
SAP, iş odaklı yapay zekayla şirketlerin çalışma yöntemlerini yeniden tasarlıyor
SAP, iş odaklı yapay zekayla şirketlerin çalışma yöntemlerini yeniden tasarlıyor
3 Haziran 2025 17:17
Şirketlerin yüze 92’si müşteri deneyimini dijitalleştirerek rekabette öne geçmeye odaklandı
Şirketlerin yüze 92’si müşteri deneyimini dijitalleştirerek rekabette öne geçmeye odaklandı
3 Haziran 2025 17:15
150 bin dolarlık ‘Mektup’ yatırımı
150 bin dolarlık ‘Mektup’ yatırımı
3 Haziran 2025 17:11
ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.