
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç: “2025'te 50 bin yapay zekâ uzmanı yetiştirmeyi hedefliyoruz”
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin himayesinde, Bilgi Güvenliği Derneği tarafından 18-19 Ekim tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Konferans Salonlarında 16. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı (ISC TÜRKİYE) düzenlenecek. Konferansın bu yılki ana teması "Kuantum ve Yapay Zeka” olarak belirlendi. Konferansın tanıtımıyla ilgili olarak Bilgi Güvenliği Derneği’nde 21 Eylül’de gerçekleştirilen toplantıya Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç katıldı.
Bilgi Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Taha Yücel, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı hakkında kısa bilgi verdi. Sunulan bildirilerin bilimsel indekslere girdiğini belirten Yücel, bu nedenle ISC TÜRKİYE’yi “türünün tek örneği” olarak nitelendirdi. Yücel, son 3 yıldır Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleştirdiklerini bildirerek, sağladıkları katkı nedeniyle Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’a teşekkür etti.
Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ise Bilgi Güvenliği Derneği’nin çalışmalarını kurulduğu ilk günden beri desteklediklerini bildirdi. Türkiye'de siber güvenlik derneği sayısının artmasını istediklerini kaydeten Koç, Ekim ayında gerçekleştirilecek Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nı çok değerli bulduklarını kaydetti. Dijital Dönüşüm Ofisi’nin çalışmaları hakkında bilgiler veren Koç temel görevlerinin 1 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde belirtildiği gibi Türkiye’nin dijital dönüşümüne ön ayak olmak, koordinasyonu sağlamak olduğunu vurguladı. Hindistan’da düzenlenen G20 Zirvesi ve New York’ta gerçekleştirilen BM Genel Kurulu toplantıları hakkında değerlendirmelerde bulunan Koç, her iki toplantının gündeminde de “yeşil ve dijital dönüşüm”ün öne çıktığını bildirdi. Türkiye'nin yeşil ve dijital dönüşümde lider ülkelerden biri olmasını hedeflediklerini söyleyen Koç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 Zirvesi'nde Türkiye’nin e-Devlet altyapısını da anlattığını açıkladı. Koç, "ISEDAK ve Türki Devletler ortamında e-Devlet yapısını anlatmak istiyoruz. Buna başlamak, bitirmekten daha zor. Bizimki 15 yıl önce başlayan bir süreçti. Bu sebeple ben ülkelere 'en azından başlayın' tavsiyesinde bulunuyorum. Arkası kar topu etkisiyle devam ediyor. Biz 64 milyon nüfusta 3,5 milyar işlem sayısına ulaştık. Kişi başı 10 lira gibi tasarruf sağladığımızı hesaplarsak büyük bir miktar oluyor. Bu yıl 4,5 milyar işlem hedefine emin adımlarla gidiyoruz. 4,5 milyar kez vatandaşımız kamu kurumuna gitmeden işlem yapabilecek." dedi.
"e-Devlet uygulaması 3'e bölünmeli"
e-Devlet uygulamasının Türkiye’nin en önemli dijital yüzü olduğunu belirten Koç, 1,4 milyar nüfuslu Hindistan'da 24 milyon kullanıcı bulunurken 85 milyonluk Türkiye'de ise bu rakamın 64 milyona ulaştığını bildirdi. e-Devlet gibi katma değerli hizmetleri arttırmayı hedeflediklerini açıklayan Koç, e-Devlet uygulamasının vatandaş, iş dünyası ve kamu kurumları arasında olmak üzere 3'e bölünmesi gerektiğini kaydetti. Koç, “Artık proaktif e-Devlet'e geçmemiz gerek. Vatandaş bize sormadan ona 'Çocuğun şu okula gidecek, kayıt yaptır', 'Vergi borcunu öde' gibi hatırlatma yapacağız. Kişisel asistan gibi dijital bir boyuta dönüşeceğiz. Özellikle yapay zekâ destekli geliştirmelerle de ileride çok güzel olacak." şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, günümüz dünyasında herkesin veri üreten fabrikalara dönüştüğüne dikkat çekti. Siber güvenlik alanında insan kaynağına ihtiyaç duyulduğunu belirten Koç, şöyle devam etti: "Bu kişilerin illa mühendis olmasına gerek yok. Tır şoföründen siber güvenlik uzmanı yaptık. Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulunu açtık. Bu okul tek olacak. Eğitim kalitesini yükselteceğiz. Seneye mezunlarımızı vereceğiz. Öğrenciler bu okula yüzde 1'lik dilimle giriyor. Siber vatanda gücümüze güç katacak geleceğin siber güvenlik uzmanları burada yetişecek. Amacımız herhangi bir siber saldırıya maruz kaldığımızı anlamakta geç kalmamak. En hızlı şekilde bundan haberdar olmak ve aksiyon almak. Yetiştirdiğimiz uzmanların haber alma kısmında bize faydalı olacağına inanıyoruz. 2025'te 50 bin yapay zekâ uzmanı analisti yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bunu belli oranda tuttursak bile bizim için büyük başarı."
Dr. Ali Taha Koç, konuşmasında yapay zekada etik boyut tartışmalarına da dikkat çekti. Yapay zekâ konusundaki gelişmelerin dünya devlerinin tekelinde olmasını istemediklerini vurgulayan Koç, Türkiye’nin dijital egemenliğine saygı gösteren herkese kapılarının açık olduğunu bildirdi. Verinin dolaşımının önemine de vurgu yapan Koç, "Kamunun veriyi depolanacak bir şey olarak görmemesi lazım. Kamunun verisini açık hale getirip vatandaşın kullanımına açmayı amaçlıyoruz. Açık verilerin canlı olması, akması lazım. Akıllı şehirler için akıllı insanların akılcı şekilde o verileri kullanabilmesi lazım" diye konuştu. Bu sene konferansta ana tema olarak “Kuantum ve Yapay Zeka”nın belirlendiğine dikkat çeken Koç şöyle devam etti: “5 sene sonra burada olup olamayacağımı bilmiyorum. Ama 5 sene sonra da gelecekte ne konuşacağız derseniz konuşacağımız iki şey var. Kuantum ve uzay.”
Koç, bir soru üzerine e-devlet üzerinden belediye hizmetlerine standart getirmek için çalışma başlattıklarını bildirdi
Konferansta Kantum ve Yapay Zeka masaya yatırılacak
Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı (ISC TÜRKİYE), Bilgi Güvenliği Derneği tarafından T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi himayelerinde; Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile düzenleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından desteklenen, Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı; 2007 yılından bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştiriliyor.
Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nın bu yılki ana teması “Kuantum ve Yapay Zeka” olarak belirlendi. Konferans süresince; paneller gerçekleştirilecek eğitimler düzenlenecek. Ayrıca seçkin araştırmacılar tarafından bildiriler sunulacak. IEEE tarafından tanınan konferansa sunulan bildirilerden hakem raporları ile uygun bulunanlar bildiriler kitabında yer alacak. IEEE standartlarına ve kalitesine uygun olan bildiriler ise seçilerek IEEE Xplore veritabanında yayımlanacak.
18-19 Ekim 2023 tarihlerinde 16.sı düzenlenecek ISC Türkiye 2023 Konferansı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi konferans salonlarında gerçekleştirilecek. Davetli konuşmacılar Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, “Akademide Dijital Dönüşüm ve Veri Yönetimi”ni, Prof. Dr. S. Serdar Kozat “Siber Güvenlikte Yapay Zeka Uygulamaları”nı anlatacak. Kamuya açık olan konferansa kayıt yaptıran herkes ücretsiz olarak katılabilecek.