
HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, 4. Endüstri devriminin sosyal yapı ve iş gücü piyasası üzerinde etkisinin büyük olacağını söyledi. Nacar, “Endüstri devrimi ile birlikte 2030 yılında bugün mevcut 800 Milyon kişilik işin yok olması bekleniyor. Diğer yandan 2030 yılındaki işlerin %85’inin ise bugün henüz daha mevcut olmadığı tahmin edilmektedir. Bu değişime adapte olup oyun dışı kalmamak için kendimizi devamlı yenilememiz gerekiyor” dedi.
HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, Hazine ve Maliye Bakanlığı himayelerinde Şanlıurfa Valiliği ev sahipliğinde, Harran Üniversitesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı paydaşlığında gerçekleştirilen Urfa 4.0 Zirvesi’nde “vizyon” konuşması yaptı. Teknolojik değişim ve dönüşümün tüm dünya için yeni bir dönemin kapılarını araladığını söyleyen Nacar, “Yeni bir döneme, ‘4. Endüstri Çağı’na giriyoruz. Endüstri çağının temellerini ve yapılan yatırımların odağını ise ‘Bilişim teknolojileri’, ‘Dijitalleşme’ ve ‘Bilişsel bilimler’ oluşturuyor” dedi. Gelecek 10 yıllık dönemde, geçmiş 50 yıldan daha büyük bir değişimin insanoğlunu beklediğini kaydeten Nacar, “Yapay zekâ ve kuantum bilişim gibi iki büyük devrimin birleşeceği 2030’lar sonrasını biz bile tahmin etmekte zorlanıyoruz” diye konuştu. Zenginliğin artık doğal kaynaklara sahip olmakla değil bilim ve teknolojide yetkinlikle ölçüldüğünü belirten Nacar, yaşadığımız çağın büyük fırsatların yanısıra yeni problemleri de ortaya çıkardığını söyledi. HAVELSAN Genel Müdürü, buna örnek olarak Covid 19 krizini gösterdi.
SAVUNMA SANAYİNDEN 10 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ
Nacar, geleceği şekillendirecek mega trendler hakkında da bilgi verdi. Küresel ekonomik zorluklara rağmen dünyada savunma harcamalarında artışın devam ettiğini belirten HAVELSAN Genel Müdürü, küresel savunma harcamalarının 2021 yılında tarihte ilk defa 2 Trilyon Dolar seviyesini aştığını bildirdi. “Bir nevi soğuk savaş dönemine geri dönüyoruz” diyen Nacar “Dünya jeopolitik olarak 2 seviyeli ve çok kutuplu bir yapıya doğru gidiyor. ABD, Çin, AB ve Rusya gibi küresel güçler yanında Türkiye, Japonya, Brezilya gibi bölgesel güçler önemli aktörler olarak ön plana çıkmaktadır.” dedi. Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekte oynayacağı rolün gereği olarak ileri bir ekonomiye ve güçlü bir savunma sanayisine sahip olmasının çok önemli olduğunu belirten Nacar, “Türk savunma sanayi, bugün sualtından uzaya, nizami ve asimetrik harpten siber harbe kadar çok geniş bir yelpazede özgün ve milli çözümler üretebiliyor. Türkiye’deki savunma ve havacılık firmalarının 2021 yılı satışları 10 Milyar doları; AR-GE harcamaları 1,5 Milyar doları; ihracatı ise 3 milyar doları aşmıştır.” şeklinde konuştu.
ABD VE ÇİN ARASINDAKİ REKABET TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNUYOR
ABD ve AB’nin Çin’e alternatif aradığını ve ihtiyaçlarını daha fazla yurt içi ve çevre ülkelerden tedarik etmek istediğini kaydeten Nacar, şunları söyledi: “Bu durum, AB ve Körfez Bölgesine yakın olan Ülkemiz ve Urfa için çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Bölge ülkeleri ile ilişkilerimizin güçlendirilmesi bu fırsatı pekiştirecek, ihracatımızın artmasına önemli katkı sağlayacaktır. 4. Endüstri devriminin sosyal yapı ve iş gücü piyasası üzerinde de büyük etkisi olacaktır. Endüstri devrimi ile birlikte 2030 yılında bugün mevcut 800 Milyon kişilik işin yok olması beklenmektedir. Diğer yandan 2030 yılındaki işlerin %85’inin ise bugün henüz daha mevcut olmadığı tahmin edilmektedir. Bu değişime adapte olup oyun dışı kalmamak için kendimizi devamlı yenilememiz gerekiyor. Ülkemizin ve Urfa’nın sanayi firmaları olarak geleceğe hazır olmasının en temel şartı yetkin insan kaynağıdır. Bu kapsamda üniversitelerimize de önemli görevler düşmektedir. Kurumlarımız ve işletmelerimiz, öncelikli olarak personellerinin yetkinliğini eğitimlerle sürekli geliştirmek için yatırımlar yapmalıdır.”
40 YILLIK BİRİKİMİMİZLE TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIĞIMIZA KATKI SUNUYORUZ
HAVELSAN Genel Müdürü Nacar’a göre küresel politik çekişmeler ve 4. Sanayi devriminin getirdiği fırsatlar teknolojik bağımsızlığı zorunlu kılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak için 1982 yılında kurulan HAVELSAN ileri teknolojilerde ulusal yetkinlik ve kabiliyetleri arttırmak için sürekli çalışıyor. Nacar şöyle devam etti: “40 yıllık birikimimizle, sadece askeri alanda değil, sivil alanda da teknolojik bağımsızlığımıza büyük katkı veriyoruz. Pek çok farklı teknoloji sahasında ürün ve çözümler geliştiriyoruz; Simülasyon, komuta kontrol, bilgi sistemleri, otonomi, robotik, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, siber güvenlik, görüntü işleme, veri analizi ve daha onlarcası... HAVELSAN'ın saymakla bitiremeyeceğim pek çok teknolojik yetkinliği olması yanında, ben en önemli katkısının insana yaptığı yatırım olduğunu düşünüyorum. Anlayışımız şu: Çalışarak teknolojileri, eğiterek nesilleri inşa etmeliyiz. İşte bu yüzden de eğitime en az teknoloji geliştirme kadar önem veriyor, her geçen gün daha da artan bir dinamizm ile iş birliklerimizi sürdürüyoruz.”
Nacar, HAVELSAN olarak Harran Üniversitesi ile uzun dönem staj protokolleri yaptıklarını belirterek “Bu şehrin evladı olarak, Harran Üniversitesi’nde çeşitli kademelerde yöneticilik ve akademisyenlik yapmış biri olarak, böyle bir çalışmada yürekten katkı sağlayacağımın da bilinmesini istiyorum. Urfa 4.0 Zirvesi'nin diğer şehirlerimize örnek olmasını umuyorum” diye konuştu.