• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. 2030 yılında otonom araç pazarı 1.5 trilyon dolara ulaşacak
2030 yılında otonom araç pazarı 1.5 trilyon dolara ulaşacak

2030 yılında otonom araç pazarı 1.5 trilyon dolara ulaşacak

ICT Media ICT Media
13 Mart 2020 00:00
Paylaş

BTK ev sahipliğinde gerçekleştirilen SummITS 2.Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi ikinci gününde “Ar-Ge: Geleceğin Mimarları” paneli düzenlendi. Moderatörlüğü BTK İkinci Başkanı Selamettin Ermiş’in yaptığı panele, Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Alankuş,Yunanistan Araştırma ve Teknoloji Merkezi Dimitris Margaritis, Leed Üniversitesi Öğretim Üyesi Zia Wadud, ODTÜ Biltır AUS Merkezi Doç. Dr. Hediye Tüydeş Yaman ve TÜBİTAK’tan Serhat Melik konuşmacı olarak katıldı.
BTK İkinci Başkanı Selamettin Ermiş panelin açılışında yaptığı konuşmada, “Tüm gelişmeler bir fikir ile başlar. Kablosuz telefonlardan hologram teknolojilerine, nesnelerin internetinden akıllı şehir teknolojilerine kadar gelinen süreçleri yaşayarak görmekteyiz. BTK olarak Akıllı şehirler ve akıllı ulaşım alanında geliştirilen bütün teknolojileri destekliyor ve bünyemizde gerçekleştiriyoruz. Akıllı şehirler dünyanın en büyük teknoloji ekosistemi. Akıllı şehirler ve akıllı ulaşım sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Alankuş panelde yaptığı konuşmada, “Yapılan araştırmalara göre şu anda otomotiv sektörünün dünyadaki cirosu 5 Trilyon Dolar. 2030 yılına gelindiğinde ise bu tutarın 9 Trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Aynı şekilde 2030 yılında otonom araç pazarının 1.5 Trilyon dolara ulaşması ve mevcut otomotiv pazarı içerisindeki payının yüzde 15’e yükselmesi öngörülüyor. Yapılan araştırmalara baktığımızda ülke olarak otonom araç pazarında yer alabilmek için teknolojik olarak daha çok çalışmamız ve otonom araç pazarından ülke olarak payımızı almamız gerekiyor. Dünya ülkeleri otonom araçlar konusunda yol haritalarını belirlediler. Bizler de bir an evvel otonom araçlar konusunda yol haritamızı belirlemeliyiz” dedi.

Leed Üniversitesi Öğretim Üyesi Zia Wadud panelde yaptığı konuşmada, “Toplum olarak teknolojiden ne beklediğimizi belirlememiz gerekiyor. Otonom araçlar konusunda toplum olarak çok fazla bir beklenti içerisindeyiz ama sanırım bu beklentilerin birçoğunu sağlayamayacağız. Çünkü toplumların beklentileri sürekli bir değişim halinde. Otonom araçlar konusunda yapılan çalışmalar, otonom teknolojilerin, kazaların azaltılması, araç mülkiyeti ve paylaşımı, güvenlik ihtiyaçlarının sağlanması, altyapı ihtiyaçlarının azaltılması, enerji yoğunluğunun iyileştirilmesi ve seyahatler alanında faydaları topluma sağlanacağını gösteriyor” dedi.

ODTÜ Biltir AUS Merkezi Doç. Dr. Hediye Tüydeş panelde yaptığı konuşmada, “Geçmişe bakarak gelecek konusunda tespitlerde bulunmak pek kolay bir oldu değil. Bu nedenle öncelikle kavramları iyi belirlememiz gerekiyor. Çünkü kavramlar belirlenmeden teknolojiye yön vermemiz pek mümkün görünmüyor. Türkiye AUS olarak dünyadaki gelişmelere entegre olabilmek için öncelikle dünya ile aramızdaki teknolojik farkı kapatmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra öncelikle Akıllı Ulaşım Yönetimine çalışmalarımızda ağırlık vermemiz gerekiyor. Çünkü talebi yaratmaz iseniz diğer çalışmaların önünü açamazsınız” dedi.

Yunanistan Araştırma ve Teknoloji Merkezi Dimitris Margaritis panelde yaptığı konuşmada, “Otonom araç çalışmalarında motorsikletlerin işlevselliği üzerine bir çalışma gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmada Yunanistan’da yaşanan trafik kazalarının yüzde 33’ünün motorsikletlerden kaynaklandığını gördük. Bu noktada bir sistem geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıktı. Sürücüler ile yapılan psikolojik çalışmalarda da görüldü ki araç kullanıcıları kazalarda motorsijklet sürücülerini görmediklerini belirtiyorlar. Çünkü sürücüler tehlike olarak öncelikle kendilerinden daha büyük araçlara odaklanıyorlar. Bu nedenle bu alana yöneldik ve yaptığımız çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz verileri, otomotiv sektör üreticileri ile paylaştık” dedi.

TÜBİTAK’tan Serhat Melik ise panelde yaptığı konuşmada, “TÜBİTAK olarak ulusal ve uluslararası alanda birçok destek mekanizmamız mevcut. Uluslararası alanda özellikle UFUK2020 programı Akıllı Ulaşım ve Akıllı Şehirler alanlarında projeleri kapsamına aldı. UFUK 2020 programının destek oranının yüzde 100 olduğunu düşünürsek, sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın bu programlara başvurmalarını desteklediğimizi bildirmek istiyorum" dedi.

Paylaş
BTK SummITS Selamettin Ermiş Hediye Tüydeş Yaman Serhat Melik Dimitris Margaritis Zia Wadud

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

İşNet’ten dakikalık RPA hizmeti: “İşte RPA” ile iş süreçlerinde verimlilik yeni bir boyuta taşınıyor
İşNet’ten dakikalık RPA hizmeti: “İşte RPA” ile iş süreçlerinde verimlilik yeni bir boyuta taşınıyor
12 Mayıs 2025 14:12
CEO'ların %97'si üretken yapay zekadan maddi etki bekliyor
CEO'ların %97'si üretken yapay zekadan maddi etki bekliyor
12 Mayıs 2025 13:29
Siber Güvenliğin Nabzı Elcore Day 2025’te Attı: Yeni Teknolojiler, Yeni İş Birlikleri
Siber Güvenliğin Nabzı Elcore Day 2025’te Attı: Yeni Teknolojiler, Yeni İş Birlikleri
8 Mayıs 2025 17:42
“Yapay Zekâ Yıldızları”nda yeni hedef 55 bin öğrenciye ulaşmak
“Yapay Zekâ Yıldızları”nda yeni hedef 55 bin öğrenciye ulaşmak
8 Mayıs 2025 11:06
Elcore Day 2025: Bilişim Dünyasının Kalbi İstanbul ve Ankara’da Attı
Elcore Day 2025: Bilişim Dünyasının Kalbi İstanbul ve Ankara’da Attı
8 Mayıs 2025 10:49
Şam'da düzenlenen 2025 AI-SYRIA Konferansı, yapay zekada bölgesel vizyonu ortaya koydu
Şam'da düzenlenen 2025 AI-SYRIA Konferansı, yapay zekada bölgesel vizyonu ortaya koydu
7 Mayıs 2025 12:02
ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.