
Yerli ve Milli 5G alanında yapılan araştırma, geliştirme, ürün ve güvenlik konularının ele alındığı panel Türkiye Bilişim Derneği tarafından organize edilen, KAMU BİB’22 BİMY’26 Bütünleşik etkinliğinde panelistler tarafından değerlendirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı e-Devlet Hizmetleri Daire Başkanı Sezen Yeşil tarafından yönetilen “Yerli ve Milli 5G: Teknoloji ve Güvenlik” paneline, ULAK Haberleşme A.Ş Genel Müdürü Dr. A. Metin Balcı, Labris CEO Seçkin Gürler ve Atar Labs Kurucu Ortağı Murat Tara konuşmacı olarak katıldı.
Gerçekleştirilen panelin açılışında KAMU-BİB Çalışma Grubu adına bir sunum gerçekleştiren M. Ali İnceefe, “5G sadece ülkemizde değil bütün dünyada önemle takip edilen teknolojilerin başında geliyor. Bu alanda ülkemizde de birçok kamu kurumumuz ve firmalarımızın da çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. Bu kurumlarımızın başında ULAK A.Ş ve HTK gelmekte. 5G sistemlerinin ekonomik ve sosyal olarak bizlere çok fazla etkileri olacak. Bu etkiler şu şekilde öngörülmekte; GSMA çalışmasında, 5G’nin 2020-2034 döneminden bu yana kümülatif olarak GSYİH’da 2,2 trilyon dolar ve 588 milyar dolar vergi geliri sağlaması öngörülmekte. 5G uygulamaları, 2034 yılında küresel GSYİH’de kümülatif toplamın yaklaşık % 25’ini arttıracak. 5G, Daha yüksek geniş bant kapasitesi ve daha düşük gecikme ile sağlık, ulaşım, eğitim, kamu güvenliği ve imalat sanayine katkı sağlayacak” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı e-Devlet Hizmetleri Daire Başkanı Sezen Yeşil, Yerli ve Milli 5G: Teknoloji ve Güvenlik panelinin açılışında yaptığı konuşmada, “5G sağladığı hız ve verimlilik ile birçok sektörü derinlemesine etkileyecek. Bu anlamda inovasyon alanı geniş bir teknoloji. Biz bu alanda yerli ve milli teknolojileri destekleyerek geleceğe hazır olmak zorundayız” dedi.
ULAK Haberleşme A.Ş Genel Müdürü Dr. A. Metin Balcı:Yerlilik ve millilik seçkin personelleri istihdam ederek, performanslarının çok altında Ar-Ge merkezlerinde çalıştırmak değildir. Yerli ve millilik işin mutfağına girerek tasarımdan, mühendisliğine kadar bütün süreçlerde yer almak demektir. ULAK olarak ülkemizde projelerin yaşadığı bir çok sıkıntıyı bizlerde yaşıyoruz. Bu sıkıntılar şu şekilde sıralanıyor. Projelendirme süreçleri, ürünleştirme süreçleri ve son kullanıcıya ulaştırma süreçleri.
5G için 4.5G’yi yaygınlaştırmamız gerekiyor. 5G sistemlerine geçiş 4.5G ile entegre olmaya çalışacağız. Bu nedenle elimizde olan ULAK 4.5G LTE’yi yaygınlaştırmamız gerekiyor. Türkiye’nin altyapısını millileştirmemiz gerekiyor. Sahada gördüğümüz konulardan birisi de bazı servisleri hayata geçirmek için 5G’nin hayata geçmesini beklemek. 5G’ye hazırlıklı olmak adına 4.5G’yi kullanarak, 5G hazırlıklarımızı tamamlamalıyız. Birbirimize güvenerek, koordineli çalışarak 5G altyapısına sağlıklı bir şekilde geçebiliriz.
Labris CEO Seçkin Gürler:Yerli ve milli kavramından bahsedebilmek için üretilen ürün ve hizmetlerin kontrolünün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarında ve devletimizin yönlendirdiği bir altyapı ile ortaya çıkarılması gerekiyor. 5G ile birlikte refahın ve verilerin iletiminde yaşanacak hızdan kaynaklı olarak, veri güvenliği de önem kazanıyor. Yerli bir firma olarak bu alanda yaşanacak, aksaklıklara karşı alınması gereken önlemler konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
ATAR Labs Kurucu Ortağı Murat Tara: 5G’nin hayatımızı nasıl etkileyeceği konusunda bugün sadece öngörülerde bulunabiliyoruz. Bugüne kadar altyapı yetersizliği sebebi ile gerçekleştiremediğimiz birçok çalışmayı 5G ile hayata geçirebilir hale getireceğiz. Bu özellikle IoT alanında kendini gösterecek.