
BTK ev sahipliğinde gerçekleştirilen SummITS 2.Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi ikinci gününde “5G AUS ve Geleceğin Araçları” paneli düzenlendi. Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Alankuş tarafından yönetilen panele, ULAK A.Ş Genel Müdürü Metin Balcı, Bird&Bird Hukuk Dr. Alexander Duisberg ve Hitachi Japonya Hirabaya Yoshitaka konuşmacı olarak katıldı.
ULAK A.Ş Genel Müdürü Metin Balcı panelde yaptığı konuşmada, “ULAK olarak akıllı iletişim sistemlerini, akıllı ulaşım sistemleri ile bir araya getirecek çalışmalar yürütüyoruz. LTE Baz istasyonu üretiminde dünyada faaliyet gösteren 6 şirketten ve bu üretimleri gerçekleştiren 5 ülkeden birisi durumundayız. 5G alanında dünya ile eş zamanlı olarak çalışma başlattık. Bu alanda yazılım tabanlı ağ çözümlerimiz ile ülkemizde tek dünyada ise 10 firma arasında yer alıyoruz. Akıllı yollar daha güvenli, daha verimli ve daha yeşil yollar olarak tanımlanabilir. Bu tanımlardan yola çıkacak olursak akıllı yollar ve akıllı ulaşım sistemlerinin internet tabanlı olması gerektiğini görürüz. Akıllı yollar için kullanılan iletişim araçlarının güvenliği bizler için büyük önem arz etmekte. Bu nedenle yaptığımız çalışmalarda güvenliği ön plana alıyoruz. Akıllı ulaşım sistemlerinde 5G teknolojisinin kullanılması bizce bir zorunluluk değil. Şu anda elimizde bulunan 4.5G sistemleri ile çalışmaları sürdürebileceğimizi düşünüyoruz. 5G’de ise dünyada belirlenen bir takvim bulunuyor. Şu an için belirlenen takvimde bir aksama olmadı ama gördüğümüz bir şey var. Teknolojinin 5G teknolojisine yetişememesi sebebi ile 5G takviminde bir değişiklik olmayacak ama yaygınlaşması noktasında bir aksama yaşanabilir” dedi.
Bird&Bird Hukuk Dr. Alexander Duisberg panelde yaptığı konuşmada, “Yapılan araştırmalara göre şehir trafiği gelecek dönemler içerisinde daha sade bir yapıya kavuşacak. Özellikle şehir merkezlerinde yaşayan kişilerin özel araçlardan vazgeçmesi, ortak kullanım ve toplu taşımaya yönlenmesi ile birlikte teknolojik araçların kullanımında yaygınlaşmalar olacak. 5G teknolojisi ile birlikte artan trafik verilerinin işlenmesi ve değerlendirilmesi sağlanmış olacak. Otonom araçlar konusunda şu anda çalışmalar devam ediyor. Geldiğimiz noktada seviye 2 ve seviye 3 noktasında deneme sürüşleri başlamış durumda. Seviye2 ve seviye 3 noktasında mevcut hukuk sisteminin yeterli gibi görünse de seviye 5’e gelindiğinde şimdiki hukuk sistemimizin yeterli olmayacağını görüyoruz” dedi. Hitachi Japonya Hirabaya Yoshitaka ise panelde yaptığı konuşmada, “Biz tüm dünyada demiryolları, sinyalleştirme vb. birçok alanda faaliyet gösteriyoruz. AUS tarafından gerçekleştirilen etkinliğe katılmaktan çok memnun olduğumu bildirmek istiyorum” diye konuştu.