
“5G ve ötesi için iletişim gücü” olmak üzere ürünleri, yol haritası, yol haritası doğrultusunda başlatılan projeleri ve somut proje önerileri ile iletişim sektörünün güvenilir, güçlü bir oyuncusu olma yolunda var gücüyle çalışmalarını sürdürecektir.
ICT MEDIA: 2018 yılı bilgi iletişim sektörü açısından nasıl geçti? 2018’e dair beklenti veya hedeflerinizi gerçekleştirebildiniz mi?
METİN BALCI: ULAK Haberleşme olarak, kuruluşumuz sonrasında ilk kez, tam bir takvim yılı olarak yaşadığımız 2018’de bir yıllık performansımızı ve faaliyetlerimizi değerlendirme şansı buluyoruz. Ağustos 17’de başlayan serüvenin 2018’de son derece hızlı geliştiğini söyleyebiliriz.
Nasıl başlarsanız, öyle gider derler. Bizim için de 2018 yeni başlangıçlar yaptığımız, sonuçlara ulaştığımız, üreterek büyüdüğümüz, önemli işbirliktelikleri ile sinerji yarattığımız, desteklediğimiz ve desteklendiğimiz, kendimizi, yaptıklarımızı ve yapmak istediklerimizi olabildiğince ifade ettiğimiz son derece dinamik ve verimli bir yıl oldu. En önemlisi şirket kuruluşumuzu tamamladık, ekip arkadaşlarımızla güçlendik, eko sistemimiz ile güvene ve üretkenliğe dayalı bir çalışma ortamı oluşturduk. Ankara ve İstanbul ofislerimizle beraber “Geniş Bant İletişim Teknolojileri Laboratuvarımızı” 2018’de açtık. 2018’in son çeyreğinde ASELSAN’ın ULAK Haberleşme’nin büyük ortağı olarak açıklanması; genç ve dinamik ULAK Haberleşme’nin yoluna ASELSAN gücü ve tecrübesi ile devam edecek olması bizim için son derece heyecan verici gelişmeler oldu.
Bir yıllık zaman dilimine sığdırdığımız çalışmalarımızdan ve projelerimizden somut örnekler vermek gerekirse;
• SSB tarafından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile koordineli olarak 2013 yılında başlatılan ULAK 4.5G LTE-A Baz İstasyonu Projesi ile 2015 yılında 5G teknolojileri hedeflenerek başlatılan MİLAT Projeleri’nin Ar-Ge çıktılarının ilk aşama ürünleştirme çalışmalarını tamamlamış bulunuyoruz.
• ULAK milli baz istasyonu üretimi sağlanmış ve bu kapsamda Evrensel hizmet projesinde planlandığı şekilde kurulumların gerçekleşmesi sağlanarak, bugün itibari ile 500’e yakın noktada hizmet verir konuma gelmiştir. Ayrıca operatörlerimizin ticari sebekelerinde devam eden test çalışmalarımızda da sona gelinerek, kurulumlar için planlamalara başladık.
• MİLAT Ağ Yönetim ve Analiz (MAYA) sistemimiz büyük ölçekli kamu ağlarında test aşamalarını tamamlamış, ticari kullanım için geri sayım başlamıştır.
• Kamu Güvenliği ve Acil Durum Haberleşme ağı altyapısının isterleri çerçevesinde baz istasyonunda ilave özelliklerin kazandırılması konusunda çalışmalara başladık, oluşturduğumuz mobil ve taşınabilir 4.5G Baz istasyonu başta olmak üzere, envanterimizde ve ekosistemimizde mevcut yeteneklerimiz ile bu alanda var olduğumuza yönelik, uçtan uca kapsamlı demo çalışmalarını da gerçekleştirdik.
ICT MEDIA: Sektörde sürdürülebilir gelişimin sağlanmasının önündeki başlıca sorunlar nelerdir? Kurum veya firmanız açısından 2018 yılının değerlendirmesini yapar mısınız?
METİN BALCI: Ulak Haberleşme olarak, genişbant iletişim teknolojilerinde “5G ve ötesine doğru Türkiye’nin iletişim gücü” olma hedefi ile yola çıktık ve yol haritamızı 5G altyapısına uygun olarak geliştirdiğimiz ürünlerimizden ve yeteneklerimizden azami oranda istifade ederek, en süratli ve sağlıklı şekilde milli ve yerli 5G çözümlerini Türkiye’ye kazandıracak şekilde hazırladık. Bu kapsamda 2018’de 5G ile ilgili somut olarak ;
- Ulak 4,5G baz istasyonunun güncellemeleri ve Dar Bant IOT özelliği de dahil, yeni sürümleri ile ilgili geliştirmeler devam ederken, 2020 itibari ile dünyada kullanıma geçmesi beklenen 5G teknolojileri için de çalışmalara başladık. Bu alanda paydaşlarımız ve altyüklenicilerimiz ile birlikte kapsamlı bir proje teklifi hazırlanarak TÜBİTAK’a başvuru yapmış bulunmaktayız.
- Genişleyen ekosistemimizin yeni üyeleri, alanlarında uzman iş ortaklarımız ile 5G çekirdek şebekesi ÇINAR projesine başladık.
- Üniversite, Sanayi ve Operator işbirliğinin önemli bir örneği olarak 5G zamanlayıcısı kapsamında TÜBİTAK destekli Ar-Ge projesini başlattık.
- Genişleyen ekosistemimizin yeni üyeleri, alanlarında uzman iş ortaklarımız ile 5G çekirdek şebekesi ÇINAR projesine başladık, oluşturduğumuz yeni iş modeli ile bundan sonraki projelerimize de örnek olacak şekilde yaklaşık 10 aylık bir süredir, proje planına uygun olarak başarılı çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
turduğumuz altyapı konusunda bilgilendirme toplantıları yapıyoruz, onların kullanımına açarak taraflar için en etkin çalışma yöntemini belirlemeye çalışıyoruz. Ayrıca Kamu Güvenliği ve Acil Durum Haberleşmesinin bir demosu olarak mobil ve taşınabilir baz istasyonumuzu BTK binasında sergilemeye başladık. Çok yakın bir zamanda mevcut dar bant entegrasyonumuzu da ASELSAN ile birlikte yaparak yeteneklerimizi zenginleştirilmiş bir şekilde sergilemeye devam edeceğiz.5GTR Vadi çalışmaları kapsamında da somut çalışmalarımıza devam ediyoruz. Vadiye yönelik 4.5G yayınına Kasım ayında başladık, Üniversitelerimiz ile oluş
ICT MEDIA: 2019’da en fazla gündeme gelmesini beklediğiniz konu ve sektörde beklenen teknolojik gelişmeler nelerdir?
METİN BALCI: 2018 yılında, dürüstlük ve şeffaflık özelliklerimiz sayesinde tüm paydaşlarımızda oluşturduğumuz güvene dayalı çalışma ortamı ile birbirine kenetlenmiş, vatanı, milleti, kendisi ve geleceği için iyi işler yaptığına inanan ve yaptığı işin en iyisini yapmaya çalışan personelimiz, paydaşlarımız, bizim için geçen yılımızın en büyük kazançları…
Bunun yanısıra, büyük bir eko sistemin içinde güvenilir bir paydaş olarak yer almak, bu eko sistemde bazen sessizce bazen yüksek sesle, “ULAK yapar” sloganını yavaş yavaş duymak 2018’de bizim için en büyük mutluluk kaynağı oldu.
2019 yılı beklentileri kapsamında ise :
- ULAK haberleşme olarak personel sayısımızı çok artırmayı planlamıyoruz. Yaptığımız işleri kontrol altında tutabilecek, gerektiğinde kimseye muhtaç olmadan yolumuza devam edebilecek şekilde bir çekirdek ekip ve bu çekirdek ekip etrafında katılımcı, tempolu bir eko sistem ile büyümeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl da aynı yaklaşımımızı devam ettireceğiz.
- ULAK Baz istasyonlarına yönelik olarak, 2019 yılının devletimiz, operatörlerimiz ve firmalarımızın yoğun ve koordineli çalışmaları sonucu, bugün itibariyle operatörlerimiz ile sözleşmenin yerlilik şartlarının sağlanmasını da dikkate alacak şekilde yıllara sâri siparişlerin verilerek ciddi miktarda ürünümüzü, telekom operatörlerimizin kullanımında göreceğimiz önemli bir yıl olacağına inanıyoruz. Yurtdışına yönelik hedeflerimizi de 2019’da gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
- Evrensel projesinin gerçekleşmesinde 104 firmanın sözleşmeli olarak katkısı olmuştur. Bu rakam çok önemli bir rakamdır. 3-4 yıllık bir gayretin eseridir. Önümüzdeki seneden başlayarak bu eko sistemin, hem katılımcı sayısının hem de katma değerinin artması en önemli hedeflerimizden biri olacaktır.
- 5G hazır olarak planlanan ve geliştirilen Milat Projesi ve 5G için tasarlanan çekirdek şebeke (Çınar) Projesi’nin, Ulak baz istasyonunun, bir operatörümüz ile başlattığımız orta ölçekli 5G için zamanlayıcı algoritması geliştirilmesi projemizin kazanımlarını, özellikle radyo alanındaki yeni çalışmalarımızın sonuçları ile birleştirerek, uçtan uca 5G şebekesinin ilk denemelerini 2019 yılı son çeyreğinde yapmayı hedeflemekteyiz.
- Bu kapsamda yol haritamıza uygun şekilde “ULAK 5G” Baz istasyonunu operatörlerimize çok geç kalmadan, dünya ile eş zamanlı olarak kullanıma sunmak üzere, ekosistemimizle Tübitak’a yaptığımız proje teklifinin de sonuçlanmasını bekliyor olacağız.
- Diğer taraftan Milat Projesi ile oluşturduğumuz 5G altyapı çözümleri kapsamında sis bilişim (Fog Computıng) ve yapay zekâ konularında da çalışmaya devam ediyor olacağız. Böylelikle üretici (teknoloji sağlayıcı) bağımsız, akıllı ve elastik çözümler ile farklı 5G kullanım senaryoları için bir altyapı sağlayacağız. 5G çalışmalarında BTK’nın önderliğinde gerçekleştirilen 5GTR Forum ve 5GTR Test Vadisi çalışmalarını yol haritamızın ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Bu konudaki çalışmalara yoğun destek vermeye devam edeceğiz.
- MİLAT Projesi’nin geniş alan ağlarındaki kazanımları MİLAT SD-WAN (yazılım tanımlı geniş alan ağ) MAYA sistemimiz le sunulmaktadır. MAYA sistemimizin, 2019’un ilk çeyreğinde önemli açılımlar yapacağımız bir yeteneğimiz olacağına inanıyoruz. Bu kapsamda 2019 hedefimiz orta ve büyük ölçekli somut projeler ile, gerek iletişim gerekse bilişim şebeke altyapılarında azami oranda yerli ve milli sistemlerin kullanıma girmesi olacak.
- Somut proje hedefleri olarak 2019’da Uçtan uca çözümlerimiz ile:
yer almayı, ana yüklenici / teknoloji sağlayıcı olarak görev almayı hedeflemekteyiz
ICT MEDIA: ULAK Haberleşme’nin yeni yılla ilgili hedefleri veya yatırım planları nelerdir?
METİN BALCI: Kuruluşundan sonra ilk yılını 2018’de tamamlayan Ulak Haberleşme, 2019’a girereken Türkiye’nin 2023 hedefleri ve vizyonu doğrultusunda, iletişim sektöründe ekosistemi ile birlikte Türkiye’nin markası ve “5G ve ötesi için iletişim gücü” olmak üzere ürünleri, yol haritası, yol haritası doğrultusunda başlatılan projeleri ve somut proje önerileri ile iletişim sektörünün güvenilir, güçlü bir oyuncusu olma yolunda var gücüyle çalışmalarını sürdürecektir.
Ülkemiz, devletimiz, halkımız için katma değeri yüksek projeler üretmeye, memleketimizin, daha güvenilir, daha refah, daha uygun çalışma ortamına sahip olması için milli ve yerli teknolojik çözümler oluşturmaya, sektörün diğer unsurları ile birlikte çalışarak, bu kapsamda oluşturulan vizyona var gücümüzle katkıda bulunmaya devam ediyor olacağız.
2018 bizler için yoğun, verimli ve etkileşimi yüksek bir yıl oldu. 2019 yılının verimli, bereketli ve daha hızlı, somut ve güzel gelişmelere vesile olmasını, herşeyin başında sağlıklı ve huzurlu, bir yıl olmasını temenni ediyoruz. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız; bu gücü, inancı ve heyacanı içimizde hissediyoruz. İnşallah, her gün katkısını daha da artıracağını ümit ettiğimiz eko sistemimiz ile birlikte çok daha güzel gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.
Son olarak, bizlerden bugüne kadar desteğini esirgemeyen devletimizin tüm ilgili birimlerine, operatörlerimize ve firmalarımız ile gerek ULAK Haberleşme bünyesinde gerek paydaş firmalarımızda çalışan emeğini ve becerilerini sonuna kadar ortaya koyan personelimize birkez daha şükranlarımızı sunuyoruz.