
Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı, Çin menşeli mesajlaşma uygulaması WeChat ile ByteDance şirketine ait video paylaşım uygulaması TikTok işlemlerinin 20 Eylül pazar gününden itibaren ABD'de yasaklanacağını bildirdi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın TikTok uygulamasının ülkedeki operasyonlarının ABD’li bir şirketin alması şartını koyduğu sürenin sonuna gelinirken Ticaret Bakanlığı, uygulamanın pazar gününden itibaren uygulama mağazalarında yer almayacağını açıkladı. Hâli hazırda telefonunda TikTok uygulaması indirmiş olanların bu uygulamayı kullanmaya devam edebileceği ancak WeChat kullananların bu uygulamayı da kullanamayacağı belirtiliyor.
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, “Başkan’ın talimatıyla Çin’in ABD vatandaşlarının kişisel verilerini kötü niyetle toplamasının önüne milli değerlerimizi, demokrasi temellli normları ve ABD hukukunu öne çıkararak geçiyoruz” ifadelerini kullandı.
TikTok’un ABD’de operasyonlarının bir kısmının Oracle’a geçmesi için görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor.
Ulusal güvenliğe tehdit
ABD, ulusal güvenliğe tehdit olarak ilan ettiği TikTok ve WeChat uygulamalarının kullanıcılardan topladığı devasa veriye işaret edip bu verilerin Çin Komünist Partisi tarafından Amerikalıların kişisel ve gizli verilerine ulaşmakta kullanılabileceğini belirtmişti. ABD, bu verilerin federal çalışanlara karşı fişleme, takip ve şantaj amaçlı olarak kullanılmasının mümkün olduğunu ileri sürüyor.
Trump, ABD’de 100 milyon kullanıcısı bulunan TikTok’u Ağustos ayı başında yasaklamış ve daha sonra Microsoft’un ilgisinin ardından yasağı kaldırarak taraflara anlaşmaları için 45 gün süre vermişti.
Uygulamanın ABD operasyonlarını almak için görüşmelerde bulunan Microsoft, ByteDance’in TikTok’un ABD operasyonlarını Microsoft’a satmayacağını şirkete bildirdiğini açıklamıştı.