
Akaryakıt dağıtım şirketleri ve bayiler, satılan her litre benzin, motorin ve LPG’den (otogaz) aldıkları payın artırılması için Ankara’da dört koldan görüşme yaparken, bu konuyla ilgili önemli bir gelişme yaşanıyor. Gerek benzin, gerekse de motorinde halen 1 TL 10 kuruş düzeyinde olan payların, küçük küçük (2-3 kuruşluk) artışlarla 20 kuruş daha yükselmesi bekleniyor. Kaynaklar, ocak ayında benzin ve motorine payları artıracak biçimde (kamuoyuna açıklanmadan) üç farklı tarihte (her birinde 2 ile 4 kuruşluk) zam yapıldığını belirterek, “Böylece paylar bir miktar artmış oldu” dedi.
Kaynaklar, bu artışın sektörün talebini karşılamaktan uzak olduğunu belirterek, “Sektör, başta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu olmak üzere enerji yönetimiyle görüşmelerini sürdürüyor. Taleplerini iletiyor. İşçilik maliyetlerinin arttığını ifade ediyor. Elektrik, doğal gaz ve diğer maliyet artışlarını gündeme getiriyor. Son zamlarla marjların eridiğini belirtiyor” diye konuştu.
Peki, paylarda yaşanacak artış akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek? Marjlarda yapılacak her kuruş artış, akaryakıt fiyatlarının da artması anlamına geliyor.