• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Akıllı otomobil cihazları güvenli mi?
Akıllı otomobil cihazları güvenli mi?

Akıllı otomobil cihazları güvenli mi?

ICT Media ICT Media
23 Temmuz 2019 00:00
Paylaş

Kaspersky araştırmacıları, araçları daha akıllı hale getirmek için tasarlanan ağ bağlantılı otomobil cihazlarını inceledi. Bu gruptaki ürünlerin, diğer Nesnelerin İnterneti (IoT) aksesuarlarına göre daha güvenli olduğu tespit edildi.

Otomobil tutkunlarının ağ bağlantılı bir araca sahip olması için iki yol var. Bir bayiye gidip ‘akıllı olacak şekilde tasarlanmış” bir otomobil satın alabilirler veya ‘akıllı cihazlar’ ekleyerek mevcut otomobillerini geliştirebilirler. Her iki senaryo ile daha iyi bir sürüş deneyimi sunulsa da akıllı teknolojiler, Kaspersky’nin yaptığı araştırmalarda da defalarca görüldüğü gibi yeni tehlikelere yol açabiliyor. Bir teknoloji önemli hale geldiği zaman onunla ilgili güvenlik sorunlarının çıkması da kaçınılmaz.

Kaspersky araştırmacıları buradan hareketle, IoT cihazlarıyla ilgili sorunların otomotiv sektöründeki akıllı cihazlar için de geçerli olup olmadığını incelemeye koyuldu. Araştırmacılar aralarında otomobil arıza tarama aracı (OBD), lastik basıncı ve sıcaklık takip sistemi, akıllı alarm sistemi, GPS izleyici ve uygulama ile kontrol edilen kameranın yer aldığı rastgele seçilen çeşitli cihazları analiz etti.

Elde edilen bulgular şaşırtıcı derecede iyi oldu. IoT endüstrisi genellikle saldırılara açık olarak kabul edilse de otomobillerle ilgili akıllı cihazlarda hiçbir büyük açık bulunamadı ve bunların yüksek oranda güvenilir olduğu belirlendi. Ancak yine de çeşitli güvenlik sorunları tespit edildi. Hata tarama aracı üzerinden sürüş dinamiği verilerine uzaktan erişebilme, lastik takip sisteminden gelen sinyalleri değiştirebilme ve en tehlikelisi olan, alarm sistemini kullanarak aracın kapılarını açabilme imkanı gibi sorunlara rastlandı. Ancak bu açıklardan yararlanmanın çok zor olduğu ve siber suçlular için belirli bir getirisi olmadığı da görüldü.

Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Victor Chebyshev, “İncelediğimiz cihazların çoğu güvenlik prensibine uyuyordu ve birkaç küçük sorun dışında bizi tatmin etti. Nedenleri arasında, bu cihazların kısıtlı işlevleri ve başarılı bir saldırı durumunda ciddi sonuçlar elde edilememesi gösterilebilir. Elbette üreticilerin gösterdiği dikkate de teşekkür etmek gerek. Cihazları daha güvenli hale getirmek için çaba sarf etmelerini görmek bizi memnun etti. Bu ayrıca tüm otomotiv endüstrisi için de iyi bir işaret ancak bu rahat edebileceğimiz anlamına gelmiyor. Deneyimlerimize göre bir cihaz ne kadar akıllı olursa güvenlik sorunu çıkma olasılığı o kadar artıyor. Bu nedenle, güvenlik konusu ürün geliştirme sürecinin ilk aşamalarında daha dikkatli ele alınmalı. Özellikle yeni nesil akıllı cihazlar için” dedi.

Akıllı otomobil cihazlarını daha da güvenli hale getirmek için Kaspersky şunları öneriyor:

  • Akıllı cihazları aracınızın hangi bölümünde kullanacağınızı belirlerken güvenlik risklerini de göz ardı etmeyin. Araçta ölçüm yapacağını veya aracın “beynine” erişeceğini söyleyen cihazlardan almadan önce iki defa düşünün.
  • Bir cihazı satın almadan önce İnternet'te cihazın güvenlik açıkları hakkında araştırma yapın. Satın alacağınız cihazın güvenlik araştırmacıları tarafından incelenmiş olma ihtimali yüksektir ve cihazlarda tespit edilen sorunların giderilip giderilmediğini de genellikle bulabilirsiniz.
  • Piyasaya yeni çıkmış ürünleri satın almak her zaman iyi bir fikir değildir. Yeni ürünlerde sıkça karşılaşabileceğiniz standart sorunların yanı sıra piyasaya yeni çıkan cihazlarda güvenlik araştırmacıları tarafından henüz keşfedilmemiş güvenlik sorunları bulunabilir. En iyi tercih, yazılımı birçok kez güncellenmiş bir ürünü satın almaktır.
  • Özellikle Android cihazlara sahipseniz, cihazın ‘mobil açıdan’ ne kadar güvenli olduğunu da her zaman dikkate alın. Uygulamalar genellikle hayatınızı kolaylaştırır fakat akıllı telefonunuza zararlı yazılım bulaşırsa birçok sorunla karşılaşabilirsiniz.
  • Akıllı cihazların siber güvenlik sorunlarını aşmak için Kaspersky, üretimde kullanılan özel donanım ve yazılımlar için Kaspersky OS’i geliştirdi. Bu sistem mobil cihazlardan bilgisayarlara, IoT cihazlarından akıllı enerji sistemlerine, endüstriyel sistemlerden telekomünikasyon ve ulaşım sistemlerine kadar birçok alanda kullanılabiliyor. 
Paylaş
Kaspersky IoT Victor Chebyshev

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

dLocal ve Lidio, sınır ötesi ödemeleri ve Türkiye’ye erişimi kolaylaştırmak için iş ortaklıklarını genişletiyor
dLocal ve Lidio, sınır ötesi ödemeleri ve Türkiye’ye erişimi kolaylaştırmak için iş ortaklıklarını genişletiyor
3 Temmuz 2025 18:06
Altın Örümcek Ödülleri, DorukCloud sponsorluğunda bu yıl 23. kez verilecek
Altın Örümcek Ödülleri, DorukCloud sponsorluğunda bu yıl 23. kez verilecek
3 Temmuz 2025 12:59
Teknoloji ve Yenilik Tabanlı Girişimlere
Teknoloji ve Yenilik Tabanlı Girişimlere "Teknogirişim Rozeti" Verilmesi İçin Şartlar Belirlendi
3 Temmuz 2025 10:38
NoSQL Sistemler için Veri Bütünlüğü Nasıl Sağlanır?
NoSQL Sistemler için Veri Bütünlüğü Nasıl Sağlanır?
2 Temmuz 2025 14:57
 Sabancı Vakfı’nın 16. Sezon Fark Yaratanlarından Atakan Nalbant’tan Dijital Dünyada Engelleri Aşan Girişim
Sabancı Vakfı’nın 16. Sezon Fark Yaratanlarından Atakan Nalbant’tan Dijital Dünyada Engelleri Aşan Girişim
2 Temmuz 2025 13:25
Bakan Kacır, Türkiye'nin Yapay Zeka Hamlesini Anlatan Yapay Zeka Videosunu Paylaştı
Bakan Kacır, Türkiye'nin Yapay Zeka Hamlesini Anlatan Yapay Zeka Videosunu Paylaştı
2 Temmuz 2025 13:01
ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.