“Akıllı Şehir Teknolojileri” sektörün önde gelen kurumları tarafından; T.C. Cumhurbaşkanlığı himayalerinde Türkiye Belediyeler Birliği tarafından organize edilen Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongresinde ele alındı.
Akıllı Şehir uygulamalarında gelişmelerin ele alındığı “Akıllı Şehir Teknolojileri” paneli BT Grup CEO’su Murat Göçe’nin yönetiminde TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, İSBAK CEO’su Esat Temimhan ve ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Bekar’ın katılımı ile gerçekleştirildi.
TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen panelde yaptığı konuşmada: “Akıllı Şehir, belediyelerin dijital dönüşümü anlamına gelmektedir. Akıllı şehir planlaması aslında trafik kontrol sistemleri ile başlar ve akıllı çevre uygulamaları ile devam eder. Trafikte geçirilen süre, park sorunu vb. alanlarda gerçekleştirilen uygulama ile vatandaşların hayatları kolaylaşırken diğer yandan da egzoz emisyon değerleri düşeceğinden çevresel faktörlere de katkı sağlamış olursunuz. Akıllı şehirler kavramının temelini Altyapı, sensörler, veri ve alınan verilerin işlenerek katma değer dönüştürülmesi oluşturmaktadır. Ülkemizde TÜRKSAT üzerinden sunulan e-devlet hizmetlerden faydalanan vatandaş sayımız 45 milyonun üzerine çıkmış durumda. Biz TÜRKSAT olarak Akıllı şehir alanında belediyelerimize, ihtiyaçların belirlenmesi, planlama, projelendirme, proje ekibinin oluşturulması, proje seçimi ve seçilen projeleri bir araya getirerek sistemlerin sistemi dediğim iz Akıllı Şehir planlamasının gerçekleştirilmesi noktasında destekler veriyoruz. Bu kapsamda somut olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun yanı sıra Akıllı Şehir kavramına altyapı sağlayacak olan, akıllı devlet uygulamalarını da TÜRKSAT bünyesinde gerçekleştiriyoruz” dedi.
Akıllı Şehir oluşturmanın temelinde fiber altyapı hizmetinin geldiğini ifade ederek sözlerine başlayan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal yaptığı konuşmada, “Türk Telekom olarak ülkemizin dört bir yanında gerçekleştirdiğimiz fiber altyapı çalışmalarımız ile ülkemizin bütün şehirlerinde Akıllı Şehirlere altyapıyı sağlayacak olan fiber hizmetini sunmaya ve fiber altyapımızı genişletmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda 2020 yılı içerisinde öncelikli hedeflerimizin başında, ülkemizde yer alan bütün cadde ve sokaklara fiber hizmeti götürmek geliyor. Bireylerin ve kurumların hayatlarını kolaylaştıracak teknoloji ve hizmetleri sunmak Akıllı Şehirler anlayışımızın temelini oluşturuyor. Akılı Şehirler, akıllı ulaşım, akıllı çevre, akıllı yaşam, akıllı toplum ve akıllı yönetim kavramlarının bir araya gelmesi ile oluşuyor. Türk Telekom olarak bizler bu alanlarda 50 ayrı teknoloji, işbirliği yaptığımız 100 farklı firma ile çalışıyoruz” dedi.
Gerçekleştirilen panelde İSBAK’ın çalışmaları ve sunduğu hizmetler konusunda açıklamalarda bulunan İSBAK CEO’su Esat Temimhan, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Akıllı Şehir uygulamaları ile dünyaya örnek olabilecek çalışmalar yürütüyor. İBB olarak önceliklerimizin başında şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın beklentileri gelmekte. Bu kapsamda vatandaşlarımızın beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda bir strateji eylem planı ortaya çıkardık. Yaptığımız çalışmada vatandaşlarımızın en önemli gördükleri konu başlıklarının Deprem/Afet ve Su Yönetimi konusu olduğunu görüyoruz. İSBAK olarak; ortaya çıkan bu sonuçlar ışığında dünyada uygulanan uygulamaları inceleyerek, İstanbul’a uyarlama yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Bunun yanı sıra Trafik İzleme hususunda İSBAK olarak geliştirdiğimiz ulaşım izleme sistemini sadece İstanbul ilimizde değil, diğer illerimizde de hayata geçirerek vatandaşların hayatını kolaylaştırmak adına çalışmalar yürütmekteyiz” dedi.
ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Bekar ise panelde yaptığı konuşmada, “Ülkemizde tüketicilerin teknolojiye adaptasyonu çok hızlı bir şekilde olmakta. Belediyelerimizde bu anlamda teknolojiye çok hızlı bir şekilde, birbirinden bağımsız bir şekilde uyum sağlıyor. Ülke olarak teknolojik ilerlemelere karşı uyumda gösterdiğimiz hızı, teknoloji üretmekte de göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Ama dikkat etmemiz gereken bir hususa da değinmek isterim. Teknoloji üretelim derken ülkemizi de teknoloji çöplüğüne çevirmememiz gerekiyor. ASELSAN sağladığı ekosistem ve yürüttüğü projeler ile teknoloji sektörünün kaldıracı durumunda. Bugün geldiğimiz noktada 3000 firma ve 54 üniversite ASELSAN ekosistemi içerisinde yer alıyor. ASELSAN savunma alanında elde ettiği tecrübeyi Ulaştırma, güvenlik, enerji ve otomasyon sistemleri (UGES) alanlarında da uyarlamak adına çalışmalarını yürütüyor” dedi.