• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Akıllı şehir teknolojileri çevre sorunlarına çözüm olabilir mi?
Akıllı şehir teknolojileri çevre sorunlarına çözüm olabilir mi?

Akıllı şehir teknolojileri çevre sorunlarına çözüm olabilir mi?

ICT Media ICT Media
30 Haziran 2021 00:00
Paylaş

Son günlerde karşımıza sıkça, akıllı şehirleşme projeleri ve süreçlerinin yanı sıra müsilaj, orman yangınları, atık yönetimi, su ve enerji kaynaklarının yönetilmesi gibi konular çıkıyor. Peki akıllı şehirleşme ve çevre sorunları birbiriyle girift halde, nasıl değişimler sağlayabilir?

Akıllı şehirleşme dediğimiz zaman pek çoğumuzun zihninde canlanan görüntü bilim kurgu filmlerinden hallice. Bu görüntüde doğanın yeri oldukça kısıtlı. Oysaki akıllı şehirleşme söz konusu olduğunda çevre sorunlarına çözümler bulmak ve kaynakları etkin bir şekilde kullanmak öncelikler arasında çünkü Birleşmiş̧ Milletlere göre, 2050’de dünya nüfusunun 9,7 milyara ulaşacağı ve şehirlerde yaşayan nüfus oranının da yüzde 70’i bulacağı tahmin ediliyor. Bu da şehirlerin ve kaynakların etkin kullanılmazsa risk altında olduğunun göstergeleri arasında kabul ediliyor.

Akıllı şehirleşme süreçleri konusunda sektörün öncü teknoloji üreticilerinden olan Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. R. Erdem Erkul konuyu değerlendirirken özellikle verimlilik konusuna dikkat çekiyor. Erkul, “Artan nüfus yoğunluğu ve yaklaşık 2 yıldır dünya gündemine oturan pandemi bizlere özellikle sağlıklı yaşam ve çevresel sorunlar üzerine ‘sıkı önlemler’ almamız gerektiğini gösterdi. Peki bunları nasıl sağlayabiliriz? Bu sorunun cevabı akıllı şehir teknolojilerinde gizli. Akıllı şehir teknolojilerini geliştirirken özellikle çevre sorunlarını tersine çevirebilecek fikirler üzerine yoğunlaşıyoruz. Örneğin, orman yangınları ve denizlerimizde meydana gelen değişiklikleri saniyeler içerisinde tespit edebilecek yapay zekâ ile zenginleştirilmiş teknoloji ürünleri tasarlıyoruz. Akıllı trafik ve park yönetim sistemleriyle trafik yoğunluğunu yüzde 30 seviyelerinde azaltabiliyor yakıt harcamalarında yüzde 25’in üzerinde verim elde ediyoruz. Yapay zekaya dayalı veri analizi ve karar destek sistemleri sayesinde veriye dayalı tahminlerde bulunarak ivedi önlemler almayı sağlayabiliyoruz. Akıllı enerji yönetimi sayesinde önemli ölçüde enerji tasarrufu elde ediyoruz. Diğer pek çok teknolojimizi şehirlerin akıllı önlemler alması için tekrar kurgulayabiliyoruz. Ülkemizin kaynaklarının verimli kullanılması aşamasında, teknoloji zaruri bir ihtiyaç haline geldi” diyor.

2019 yılında 83,1 milyar dolar pazar büyüklüğüne sahip akıllı şehirler ekosisteminin 2026 yılına kadar 297, milyar dolar büyüklüğe ulaşması öngörülürken, akıllı şehirleşme teknolojilerinin en büyük pazarını Amerika, İngiltere ve Singapur oluşturuyor. En büyük akıllı şehir segmenti ‘akıllı altyapı teknolojileri’ üzerine yoğunlaşmasına rağmen en etkili çözüm üretilen alanlar arasında ‘ulaştırma’ sorunları geliyor.

Paylaş
Cerebrum Tech Dr. R. Erdem Erkul Akıllı şehir teknoloji gündemi bilişim gündemi

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

ESB Genel Kurulu’nda Dijital Gelecek Şekillendi: Hedef, Yerli ve Güvenli Altyapı
ESB Genel Kurulu’nda Dijital Gelecek Şekillendi: Hedef, Yerli ve Güvenli Altyapı
4 Haziran 2025 11:25
TeamSense ile sürekli geribildirim, anlık aksiyon alma imkânı
TeamSense ile sürekli geribildirim, anlık aksiyon alma imkânı
3 Haziran 2025 17:25
Yatırımda yapay zekâ dönemi
Yatırımda yapay zekâ dönemi
3 Haziran 2025 17:21
SAP, iş odaklı yapay zekayla şirketlerin çalışma yöntemlerini yeniden tasarlıyor
SAP, iş odaklı yapay zekayla şirketlerin çalışma yöntemlerini yeniden tasarlıyor
3 Haziran 2025 17:17
Şirketlerin yüze 92’si müşteri deneyimini dijitalleştirerek rekabette öne geçmeye odaklandı
Şirketlerin yüze 92’si müşteri deneyimini dijitalleştirerek rekabette öne geçmeye odaklandı
3 Haziran 2025 17:15
150 bin dolarlık ‘Mektup’ yatırımı
150 bin dolarlık ‘Mektup’ yatırımı
3 Haziran 2025 17:11
ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.