
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Dünya Akıllı Şehirler Kongresinde yaptığı konuşmada, artık klasik kent yönetimi anlayışının çok geride kaldığını belirterek, “Modern belediyeciliğin yeni rotası; akıllı şehir uygulamalarıdır” dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı tarafından Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve uluslararası firmaların temsilcilerinin iştirak ettiği “Dünya Akıllı Şehirler Kongresi” ne katıldı. Bakan Özlü, burada yaptığı konuşmada, İstanbul’un, 130 ülkeden daha büyük ekonomisiyle, sadece Türkiye için değil, tüm dünya için küresel bir kimliğe sahip olduğunu belirterek, “Ülkemizin dış ticaret hacminin % 56’sı, milli gelirimizin % 27’si İstanbul kaynaklıdır” dedi.
“İstanbul; teknolojinin merkez üslerinden biridir”
İstanbul’un aynı zamanda büyük ölçekli projelerle ve yatırımlarla, dünyanın çekim merkezi olma yolunda olduğunun altını çizen Bakan Faruk Özlü, “Küresel bir şehir olan İstanbul; teknolojinin de merkez üslerinden biridir. İstanbul, ‘ileri sanayi ülkesi Türkiye’ hedefimizin en önemli halkasıdır. İstanbul, özellikle teknoloji, ARGE ve inovasyonda; dünyanın cazibe merkezlerinden biridir. Bu önemli kongrenin İstanbul’da yapılıyor olması, şehrimizin potansiyelinin keşfedilmesi bakımından çok anlamlıdır” şeklinde konuştu.
Bakan Özlü, İstanbul’un bugün, dünyanın en hızlı gelişen şehirleri arasında, ilk sıralarda yer aldığını söyleyerek, “Türkiye’nin göz bebeği İstanbul; spordan sanata, kültürden ticarete kadar, her alanda birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul, yılda yaklaşık 130 uluslararası kongreye, 100’e yakın fuara ev sahipliği yaparak, bu alanda dünya şehirleri arasında 6’ncı sıradadır. Şehrimize olan bu büyük ilgi; bizlere cesaret vermektedir. İstanbul; dünyanın fuar ve kongre başkenti olma ünvanını, fazlasıyla hak etmektedir” ifadelerini kullandı.
Bakan Özlü sözlerine şöyle devam etti; “Yaşadığımız çağda; şehirler artık akılla yönetilmektedir. Özellikle Türkiye gibi; nüfusunun % 93’ünün şehir ve ilçe merkezlerinde yaşadığı bir ülkede, ‘akıllı şehir yönetimi’, bir zorunluluktur. İstanbul’a baktığımızda ise, bu tablo daha belirgin bir hal almaktadır. Ülke nüfusumuzun yaklaşık % 19’unu barındıran İstanbul için, akıllı kent kavramını, vazgeçilmez bir çözüm ortağı olarak kabul ediyoruz. Bu anlamda; memnuniyetle belirtmek isterim ki; İstanbul akılla, bilgiyle, teknolojiyle ve inovatif fikirlerle idare edilen bir şehirdir. Zaten, böylesine büyük bir şehri, akılla ve teknolojiyle yönetebiliriz. Milyonlarca İstanbullu vatandaşımız; aklın ve teknolojinin getirdiği ürünlerle ve çözümlerle, bu büyük şehirde hayatını sürdürmektedir.”
“Akıllı şehirler dijital dönüşümün bir parçası”
Artık klasik kent yönetimi anlayışının çok geride kaldığını belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, sözlerine şöyle devam etti; “Belediyecilik sadece temizlik, su, yol gibi temel kamu hizmetlerinin çok ötesinde anlamlar taşımaktadır. Modern belediyeciliğin yeni rotası; akıllı şehir uygulamalarıdır. Akıllı şehirler, aynı zamanda dijital dönüşümün çok önemli bir parçasıdır. Akıllı şehirler kavramının yanına, ‘dijital kentler’ gerçeğini de koymak durumundayız. Çünkü günümüzde sadece teknolojiler ve makineler değil; şehirler de dijitalleşiyor. Şehirlerin akıllanması için, önce dijitalleşmesi gerekiyor. Enerji, altyapı, trafik ve güvenlikle ilgili dataların; belli bir akıl ve strateji ile yönetilmesi zaruri hale geliyor. Tüm bu nedenlerden dolayı; Türkiye’nin dijital dönüşümünü, şehirlerimizin dijital dönüşümü ile uyum içinde değerlendiriyoruz. Akıllı şehirleri; ülkemizin dijital dönüşüm yol haritasının, önemli bir parçası olarak görüyoruz. Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, İleri Sanayi Ülkesi Türkiye hedefimiz için; akıllı ve dijital şehir uygulamalarını, bir kaldıraç olarak değerlendiriyoruz.”