• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Akıllı tarım çiftçinin verimliliği ve karlılığı artırıyor
Akıllı tarım çiftçinin verimliliği ve karlılığı artırıyor

Akıllı tarım çiftçinin verimliliği ve karlılığı artırıyor

ICT Media ICT Media
16 Mart 2023 14:50
Paylaş

Teknolojinin hızlı gelişimi ile doğru orantılı değişen trendler, birçok sektörde olduğu gibi tarımda da etkisini gösteriyor. Dünyanın artan nüfusu ile birlikte çoğalan talepler, bu alandaki çalışmaların artması ve hızlanmasını zorunlu kılıyor. Bununla birlikte tarımda verimliliği artırırken doğanın sürdürülebilirliğine katkı sağlama konusu da gelecek için büyük önem taşıyor.  

Endüstri 4.0 ile başlayan dijitalleşme, Tarım 4.0’ın dönüşümüne de zemin hazırladı. Yeni teknolojilerin tarımın hizmetine sunulmasıyla başlayan süreç, Tarım 5.0’ın da yolunu açtı. Akıllı Tarım olarak da tanımlanan Tarım 5.0’da yapay zeka teknolojileri ve insansız araçlar ile çözüm odaklı, verimliliği esas alan, çağdaş bir tarım anlayışı hedefleniyor.

Yerli-yabancı birçok firmaya otonom sistemleri ile ilgili çözümler sunan ZGN Otonom ve Robotik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Doğru, akıllı tarım için şunları söyledi: “Birinci önceliğimiz tarımdaki sıkıntıları nasıl optimize edebiliriz olmalıdır. Bu optimizasyonu yaparken nasıl fayda sağlayabiliriz diye düşünüyoruz. Tarımda insanların en büyük sıkıntı yaşadığı şey yüksek maliyetlerdir. Bunları ortadan kaldırmak ya da minimize etmek önem taşıyor. En yüksek maliyet kalemlerini göz önünde bulundurduğumuzda birinci sırada yakıt geliyor. Çünkü mazot fiyatları devamlı olarak artış gösteriyor. İkinci sırada tarlada çalıştırılacak eleman, üçüncüde ise kullanılan ekipmanların amortismanları yer alıyor.

Öncelikle yakıt ve eleman problemini çözebilecek yapıyı otonomlaştırmak gerekiyor. Biz ZGN Otonom olarak bu noktada şunu öneriyoruz; tarla gibi büyük bir alanımız var. Buraya güneş panelleri ve enerji depolama ünitesi konulmalı. Bu güneş panellerinden elde ettiğimiz enerjiyi depolama alanlarında tutup, otonom hale getirdiğimiz elektrikli traktörlerin enerjilerini şarj etmek için kullanabiliriz. Böylece bedava bir enerji kaynağına sahip olan çiftçi, traktörde kullanmış olduğu yakıt giderinden kurtulmuş oluyor. Ayrıca fosil yakıt kullanmadığı için de doğanın sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor.

İkinci olarak da, traktörler tarlada belli bir alanda bir ileri bir geri şeklinde kullanılır. Biz bunu otonomlaştırarak ve sensörlerle donatarak insansız şekilde çalışabilir hale getiriyoruz. Bu şekilde de çiftçi eleman maliyetinden ve angarya işlerden de kurtulmuş oluyor.

Akıllı Tarım yapan çiftçinin yapması gereken sadece tarlasının başında durmaktır. Çünkü tohum atma, gübre atma, sulama dahil her şey otonomlaşacak ve ölçümlenebilir olacak. Ölçümlenip raporlanabilir, verimliliği takip edilebilir olacak. Ölçümleyebildiğin, sayılara oturtabildiğin her şeyi verimli hale getirebilirsin. Giderleri de optimize ettiğinizde çiftçilik çok zevkli ve kar edilebilir bir meslek durumuna geçecektir.”

Paylaş
Endüstri 4.0 Tarım 4.0 ZGN Otonom Bülent Doğru akıllı tarım

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

TD SYNNEX, HPE tarafından 2025 Yılının Küresel Distribütörü seçildi
TD SYNNEX, HPE tarafından 2025 Yılının Küresel Distribütörü seçildi
14 Temmuz 2025 12:41
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dijital Dönüşümde Dev Adım: Türk Telekom ile Fiber Optik Protokolü İmzalandı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dijital Dönüşümde Dev Adım: Türk Telekom ile Fiber Optik Protokolü İmzalandı
11 Temmuz 2025 13:57
Sabahattin Ali’nin Hücresi Sinop Cezaevi’nde dijital teknolojiyle canlanıyor
Sabahattin Ali’nin Hücresi Sinop Cezaevi’nde dijital teknolojiyle canlanıyor
11 Temmuz 2025 12:55
OBASE, Ar-Ge projelerini ticarileştirdi, gündeminde üretken yapay zeka var
OBASE, Ar-Ge projelerini ticarileştirdi, gündeminde üretken yapay zeka var
11 Temmuz 2025 12:51
KKTC’nin Dijital Geleceği Türk Telekom’a Emanet!
KKTC’nin Dijital Geleceği Türk Telekom’a Emanet!
11 Temmuz 2025 12:42
Şekerbank ve NarPOS iş birliğiyle  işletmelere ücretsiz e-adisyon yazılım hizmeti ayrıcalığı
Şekerbank ve NarPOS iş birliğiyle işletmelere ücretsiz e-adisyon yazılım hizmeti ayrıcalığı
10 Temmuz 2025 20:00
ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.