
BTK ev sahipliğinde gerçekleştirilen SummITS 2.Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi ikinci gününde “ITS Birlikleri Ülke Uygulamaları” paneli gerçekleştirildi. Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Birol Ekici tarafından yönetilen panele, ITS Türkiye Başkanı Erol Yanar, ITS Singapur Başkanı Saurav Bhattacharyya, ITS Estonya Başkanı Madis Sassiad ve ITS Çekya ve Slovenya Başkanı Roman SRP konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Birol Ekici panelin açılışında yaptığı konuşmada, “2008 yılında dünyada kent nüfus oranı ilk defa kırsal nüfus oranının üzerine çıktı. Ülkelerin akıllı ulaşım sistemleri ile gerçekleştirdikleri teknolojiler toplumların hayatına yön veren, kolaylaştıran uygulamalar haline geldi” dedi.
ITS Türkiye Başkanı Erol Yanar panelde yaptığı konuşmada, “Akıllı Ulaşım Sistemi denince aklımıza ilk olarak kullandığımız teknolojilerin daha üst akıl ile entegre edilmiş ve hayatımıza girmiş sistemler geliyor. Bu nedenle ülkemizde Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneğini kurduk. Derneğimizde ilgili bakanlıklarımızın yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşları, entegratörler, operatörler, müşavirlik firmaları, alt sistem firmaları, bilişim sistemleri firmaları ve ekipman üretici firmaları yer almakta. Saydığımız bütün paydaşlar derneğimiz içerisinde gönüllülük esasına göre yer almaktalar” dedi.
ITS Singapur Başkanı Sauray Bhattacharyya panelde yaptığı konuşmada, “Akıllı Ulaşım Sistemleri her vatandaşa dokunan bir sistem. Singapur AUS olarak endüstrimizin bu alanda geliştirilmesi noktasında çalışmalar yürütüyoruz. Bunun yanında düzenli olarak ağ geliştirme faaliyetleri yürüterek, dünyada bu alanda yapılan bütün çalışmalara katılım gösteriyoruz. Ülkemizde akıllı ulaşım alanında master planlarımızı hazırladık ve bütün şehir planlamalarımızı bu master plan doğrultusunda yürütüyoruz” dedi.
ITS Çekya ve Slovenya Başkanı Roman SRP panelde yaptığı konuşmada, “Akıllı ulaşım sistemleri alanında ülkemizde 20 yıldır çalışmalar yürütüyoruz. Dijital ulaşım vizyonumuz çerçevesinde trafik kazalarında hiçbir ölümlü kaza yaşanmaması için çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca AUS demek veri demek. Biz topladığımız verilerden bilgi oluşturuyor, oluşturduğumuz bilgiler ile sistemlerimizin geliştirmelerini sağlıyoruz” dedi.
ITS Estonya Madis Sassiad ise panelde yaptığı konuşmada, “ülkemizde bütün sosyal kaynaklar internete ulaşım adına harcanıyor. Çünkü bütün sistemlerimiz online platformlar üzerinden yürütülüyor. Kamu hizmetlerimizin yüzde 99’u online sistemler üzerinden gerçekleştiriliyor. Elektronik kimlik uygulamalarımız ile vatandaşlarımız istedikleri yerden kimlik beyanlarını mobil olarak, görüntüleyip, işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Estonya olarak hızlı ve esnek bir hukuk sistemine sahibiz. Ayrıca vatandaşlarımız teknolojiyi çok seviyor ve hizmetlerin teknolojik platformlar üzerinden ulaştırılması noktasında bizleri teşvik ediyorlar” dedi.