
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, küresel rekabette ayakta kalabilmek için teknolojinin tüketicisi değil, üreticisi olunması gerektiğini söyledi. Varank, Ar-Ge merkezleri ve teknoparklara özel portal kuracaklarını bildirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 7. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri Ödül Töreni'ni ATO Congresium'da gerçekleştirildi. Ödül törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanı sıra Bakan yardımcıları Mehmet Fatih Kacır, Çetin Ali Dönmez, Hasan Büyükdede, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Adem Şahin, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan ile sektörün önemli isimleri katıldı. Ödül töreninde bir konuşma yapan Bakan Mustafa Varank, "17 sene boyunca, bilime ve teknolojiye yaptığımız altyapı yatırımları sayesinde güçlü bir ekosistem inşa ettik. 200'ü aşkın üniversite, bin 500'ün üzerinde Ar-Ge ve Tasarım Merkezi, 84 Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve 112 bin araştırmacı bu ekosistemin temel aktörleri. Bu aktörler aynı zamanda, milli teknoloji hamlemizin de vazgeçilmez paydaşları." diye konuştu. Varank, Bakanlık olarak vizyoner bir proje üzerinde çalışmaya başladıklarını belirterek, Ar-Ge merkezleri ve teknoparklar arasındaki eşgüdümü ve farkındalığı artırmak için internet portalı kurduklarını kaydetti. Teknoparklardaki 5 binin üzerindeki firmayla bin 500'ün üzerindeki Ar-Ge ve tasarım merkezinin birbirinden haberdar olmasını amaçladıklarının altını çizen Varank, "Bu portal, firmalarımızın onay verdiği ölçüde, kim, nerede, ne yapıyor sorularına cevap verecek şekilde tasarlanıyor. Bu sayede benzer projeleri çalışan firmaları bir araya getirerek, zaman ve kaynak tasarrufu sağlayacak, ekosisteme yeni girmek isteyen firmaların olası piyasa boşluklarını görmelerini de mümkün hale getireceğiz." dedi. Bakan Varank, Türkiye’nin Avrupa Komisyonuna Ar-Ge faaliyetleri için aktardığı fonun, bundan böyle sadece Türk bilim insanları tarafından kullanılacağını açıkladı.
Törende, Bakan Varank tarafından 13 kategoride toplam 39 ödül sahiplerine takdim edildi. Ayrıca, belge almaya hak kazanan 735 firmaya Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Belgesi verildi.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2018 Yılı Performans Endeksi sonuçlarına göre, olgun teknoloji geliştirme bölgeleri birincisi ODTÜ Teknokent, gelişmekte olan teknoloji geliştirme bölgeleri birincisi Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, erken aşama teknoloji geliştirme bölgeleri birincisi Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve en iyi gelişme gösteren teknoloji geliştirme bölgeleri birincisi Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi genel sıralamada da birincilik kazandı.
Ar-Ge merkezleri performans ödüllerinin verildiği firmalar ise şunlar:
- A Grubu Ar-Ge Merkezleri Kategorisi (15-35 Ar-Ge Personel İstihdamı) birincisi: Tirsan Kardan Sanayi ve Ticaret AŞ
- B Grubu Ar-Ge Merkezleri Kategorisi (36-50 Ar-Ge Personel İstihdamı) birincisi: Pak Gıda Üretim ve Pazarlama AŞ
- C Grubu Ar-Ge Merkezleri Kategorisi (51-75 Ar-Ge Personel İstihdamı) birincisi: Kordsa Teknik Tekstil AŞ
- D Grubu Ar-Ge Merkezleri Kategorisi (76-250 Ar-Ge Personel İstihdamı) birincisi: Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ
- E Grubu Ar-Ge Merkezleri Kategorisi (250 Üzeri Ar-Ge Personel İstihdamı) birincisi: Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ
- Proje Kapasitesi Kategorisi birincisi: Kordsa Teknik Tekstil AŞ
- İş Birliği ve Etkileşim Kategorisi birincisi: Kale Oto Radyatör Sanayi ve Ticaret AŞ
- En Fazla Yeni Ar-Ge Personeli İstihdamı Kategorisi birincisi: Aselsan AŞ
- En Fazla Ar-Ge Harcaması Yapan Ar-Ge Merkezleri Kategorisi birincisi: Aselsan AŞ