
Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD), Türkiye’nin dijitalleşme sürecinde kamu ve özel sektöre yol haritası oluşturmak üzere “Dijital Dönüşüm” zirvesi düzenledi. Türkiye’nin dijital dönüşüm aktörlerini bir araya getiren zirveye Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ve Kamu Bilişimcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin de katılarak birer konuşma yaptı.
ASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tombakoğlu, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada geleceğin dünyasını dijital dönüşümün şekillendireceğine dikkat çekti. 2020 yılına kadar dünya ekonomisinin yüzde 25’inin dijital olması beklendiğini belirten Tombakoğlu, “G20 ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin, bu ligde kalabilmesi ve üst sıralara çıkabilmesi için rekabet gücü yüksek bir ekonomiye sahip olması gerekiyor. Ülkemizde, bilgi ve iletişim projelerinde ilk sırayı yüzde 45 ile eğitimin, ardından yüzde 32 ile kamu hizmetlerinin ve yüzde 11 ile ulaştırma sektörünün izlemesi, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.” dedi.
“Ankara’nın, dijital başkent olması gerekiyor”
ASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tombakoğlu Ankara’nın, Türkiye’nin başkenti olduğu gibi dijital dönüşümün de başkenti olması gerektiğine vurguldı, Başkent’in bu konuda her türlü altyapı ve yeteneğe sahip olduğunu kaydetti. Tombakoğlu şöyle devam etti: “Ankara, başkent oluşu, coğrafi konumu, ana ulaşım hatları üzerinde yer alması, bürokrasiye yakınlığı, güvenli olması, genç nüfusu, üniversite birikimi ve genel ekonomik potansiyeli ile ileri teknoloji yatırımları için son derece uygun bir kent. Ankara, hükümet politikaları ve yerel birimlerin çabalarıyla, Türkiye’nin yüksek katma değerli ürün ve hizmetler üretim merkezi haline getirilebilir. Hızlı sanayileşme ve kalkınma ivmesiyle Ankara, Türkiye’nin teknoloji üretimi üssü haline gelebilir.”
Yalçın Topçu: “En büyük sermayemiz insan faktörü”
Zirvenin açılış konuşmalarında söz alan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, ise Dijital dönüşümün markaların dijital dünyalara ayak uydurmaları için markaların dönüşümü olarak adlandırıldığını ifade ederek “İnsanın bu dönüşüme ayak uydurmasını, eğitmesini sağlamalıyız. Gelişen teknolojilerinin yanı sıra insan faktörünün de devreye sokulması gerekiyor.” diye konuştu.
Zirve, dijital dönüşümün taraflarını buluşturan oturumlarıyla da dikkat çekti. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey’in moderatörlüğünde “Dijital Dönüşüm: 5N 1K” konulu oturum düzenlendi. Oturuma, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan, PTT Genel Müdürü Teknoloji Danışmanı İsmail Köse, Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay ve Türksat A.Ş. Genel Müdürü Cenk Şen konuşmacı olarak katıldı.
Zirvede akıllı şehirler konuşuldu
AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan başkanlığında ise “Akıllı Şehirler” temasıyla oturum düzenlendi. Oturum konuşmalarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, İSBAK Genel Müdürü Muhammed Alyürük, GE İnovasyon Merkez Lideri Ussal Şahbaz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can yaptı.
Zirve’nin bir diğer oturum konusu ise ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir’in moderatörlüğünde “Akıllı Üretim, Akıllı Fabrikalar” oldu. Bu oturumun konuşmacıları arasında E-Berk Tünel&Zemin Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru, KSB Pompa Genel Müdürü Sinan Özgür, Supplychaın Wizard Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Evren Özkaya ve Nurus Yönetim Kurulu Üyesi Renan Gökyay yer aldı.
Zirve’nin son oturum konusunu ise AK Parti AR-GE’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ moderatörlüğünde, “Dijital Toplum” oluşturdu. Bu oturuma Ankara Kent Konseyi Başkanı Seyfi Saltoğlu, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Tarhan ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay konuşmacı olarak katıldı.