• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Planlanan Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
  • Etkinliklerimizden Haberler
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Avrupa Parlamentosu 'katil robotları' yasakladı
Avrupa Parlamentosu 'katil robotları' yasakladı

Avrupa Parlamentosu 'katil robotları' yasakladı

ICT Media ICT Media
13 Eylül 2018 00:00
Paylaş

Avrupa Parlamentosu, insan müdahalesi olmadan insanları öldürebilecek otonom silah sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanılmasını yasaklayan bir karar aldı.

BBC’nin internet sitesinde yer alan habere göre; bu alanda uluslararası bir yasak çağrısı da yapan karara bazı Avrupa parlamenterleri, yapay zekanın gelişimini kısıtlayabileceği çekincesiyle karşı çıkıyor. Parlamenterlerin bir kısmı da bazı ülkelerin bu tür silahlar geliştirirken diğer ülkelere izin verilmemesinin bir güvenlik sorunu yaratabileceğini düşünüyor.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Bu tartışma uzak gelecek veya bilim kurguyla ilgili bir tartışma gibi gözükebilir ama değil" diyor.

Avrupa Parlamentosu'ndaki Yeşiller - Avrupa Özgür İttifakı parlamento grubunun güvenlik politikaları sözcüsü Bodil Valero, otonom sistemlerin uluslararası çapta yasaklanmasını isteyerek, “Ölüm ve yaşam arasındaki kararı verme yetkisi asla insanlardan alınıp makinelere verilmemeli." diyor.

Birleşmiş Milletler geçen ay konuyu gündemine almış ancak bir karara varamamıştı. Bazı ülkeler bu sistemlerin faydalarının araştırılmasını istiyor. Konu Kasım'da tekrardan BM'nin gündemine alınacak.

Ağustos ayında da çeşitli ülkelerden uzmanlar BM'nin İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde bir araya gelerek bilgisayar tarafından kontrol edilen silahları tanımlamak ve düzenlemek için bir çerçeve hazırlamaya çabalamıştı. Uluslararası Af Örgütü Yapay Zeka Araştırmacısı Rasha Abdul Rahim o dönemde "Yapay zekalı İHA'lardan kendi hedefini seçebilen otomatik silahlara kadar teknolojik gelişim uluslararası hukuktan hızlı ilerliyor" ifadelerini kullanmıştı.

Ağustos'taki toplantıda İsrail, Rusya, Güney Kore ve ABD'nin de dahil olduğu bazı ülkeler otonom silah sistemlerinin potansiyel "avantajlarını" araştırmak istediklerini söyleyerek yasağa karşı çıkmıştı.

Paylaş
​​​​​​​Avrupa Parlamentosu Federica Mogherini BM

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

Protel Holding’in Yeni CEO’su Cenk Temiz Oldu
Protel Holding’in Yeni CEO’su Cenk Temiz Oldu
14 Temmuz 2026 13:14
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Süreçlerine Yapay Zekâ Desteği
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Süreçlerine Yapay Zekâ Desteği
14 Temmuz 2026 11:44
Genç Araştırmacılara Türkiye’de Burslu Araştırma Fırsatı
Genç Araştırmacılara Türkiye’de Burslu Araştırma Fırsatı
14 Temmuz 2026 11:21
Siparişe Dayalı Ar-Ge Çağrısına Başvurular Devam Ediyor
Siparişe Dayalı Ar-Ge Çağrısına Başvurular Devam Ediyor
14 Temmuz 2026 09:52
Türkiye’de Saas Pazarı Küresel Ortalamanın Üzerinde Büyüyor
Türkiye’de Saas Pazarı Küresel Ortalamanın Üzerinde Büyüyor
13 Temmuz 2026 13:23
Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi Belirlenecek
Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi Belirlenecek
11 Temmuz 2026 12:15
ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2026 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ TEMMUZ 2026 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.