• Biz Kimiz
  • Künye
logo
roqos
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Organizasyon Hizmetlerimiz
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
roqos
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. AVTED, Türkiye Açık Veri Endeksi 2023 Sonuçlarını Açıkladı
AVTED, Türkiye Açık Veri Endeksi 2023 Sonuçlarını Açıkladı

AVTED, Türkiye Açık Veri Endeksi 2023 Sonuçlarını Açıkladı

ICT Media ICT Media
16 Ocak 2024 16:04
Paylaş

Açık Veri ve Teknoloji Derneği (AVTED), uzun süredir üzerinde titizlikle üzerinde çalıştığı Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksi 2023 açıklandı.

2023 yılı sonu itibariyle açık veri portalına sahip 12 Büyükşehir İl ve 5 İlçe Belediyesi’nin “hazır olma, uygulama ve etki” boyutlarında gösterdikleri performansları analiz eden AVTED, açık veri farkındalığının oluşması ve geliştirilmesini amaçlıyor.

12 Büyükşehir ve 5 İlçe Belediyesi Analiz Edildi

Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksi raporunda, açık veri portalına sahip 12 Büyükşehir (Alfabetik sırayla, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Ordu, Sakarya Büyükşehir Belediyeleri) ve 5 İlçe Belediyesi (Beyoğlu, Eyüpsultan, Kadıköy, Küçükçekmece, Tuzla İlçe Belediyeleri) hem şeffaflık ve hesap verilebilirlik hem de açıklık kültürünün yaygınlaşması için attığı adımlar inceleme altına alınıyor.

Raporda Öne Çıkanlar

Türkiye’deki açık veri çalışmalarının başarılı yönlerini öne çıkarmayı, eksik yönleri için ise rehber olmayı amaçlayan endeks çalışmasına göre; büyükşehir kategorisinde 72,26 puan ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe kategorisinde 76,48 puan ile Tuzla Belediyesi en yüksek performansları gösteren belediyeler oldu.

Hazır olma, uygulama ve etki boyutlarındaki performanslar ise belediyelerin yapmış olduğu çalışmalara göre değişkenlik gösteriyor. 2023 yılı Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksi Raporu’na, www.acikveriendeksi.org sayfasından ulaşılabiliyor.

Türkiye’deki açık veri çalışmalarının artmasının da amaçlandığı rapor, uluslararası endekslerden yararlanarak hayata geçirildi ve araştırma metodolojisi şeffaf bir şekilde paylaşıldı. Açık Veri Endeksi Proje Yöneticisi Dr. Fatih Sinan Esen rapor motivasyonlarını şöyle açıklıyor;

“Bu endeks açık veri çalışmalarını hazır olma, uygulama ve etki boyutlarıyla inceleyen bir gösterge araştırmasıdır. Raporu oluştururken de çok boyutlu bir motivasyomuz vardı; yerel yönetimleri uluslararası standartlara uygun şekilde açık veri çalışmalarına teşvik etmek, yapılan açık veri çalışmalarının sosyal etkisini ölçümlemek, faydalı bir rekabete imkân verecek karşılaştırmalı bir endeks sunmak ve verilerini hiç açmamış olan yerel yönetimlere ilham olmak istedik. Raporumuzu geri bildirimlerle geliştirerek her sene Türkiye Açık Veri Endeksi olarak yayınlamayı planlıyor, tüm kurum ve kuruluşların katkısını bekliyoruz.”

“Yerel Seçimlere Yarışacak Tüm Adaylara Çağrımız Var!”

Açık Veri ve Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Eren ise Açık Veri Endeksi’nin verileri açma iradesini artıracağını ifade ediyor ve ekliyor;

“Bir açık veri barometresi oluşturmak derneğimizin ana hedeflerinden biriydi. Bu çalışmanın ülkemizde hem verileri açma iradesini arttıracağına hem de veri kaynaklarınının geliştirilmesine imkân vereceğine içtenlikle inanıyoruz ve çalışmamıza katkı sunan belediyelere teşekkür ediyoruz. Bu bağlamda yerel seçimlerde yarışacak tüm adayların açık veri çalışmaları yapacaklarına dair hedeflere, seçim kampanyalarında özellikle yer vermelerini rica ediyoruz.”

Paylaş
Açık Veri ve Teknoloji Derneği Dr. Fatih Sinan Esen Bilal Eren

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

TUA BAŞKANI YUSUF KIRAÇ’A ULUSLARARASI GÖREV
TUA BAŞKANI YUSUF KIRAÇ’A ULUSLARARASI GÖREV
29 Eylül 2025 19:57
TÜBİSAD Scale-Up Gelişim Programı’nın ilk mezunları yatırıma hazır
TÜBİSAD Scale-Up Gelişim Programı’nın ilk mezunları yatırıma hazır
29 Eylül 2025 12:16
Bakan Kacır Müjdeyi Verdi: 21 Milyon Liraya Kadar Tübitak Desteği
Bakan Kacır Müjdeyi Verdi: 21 Milyon Liraya Kadar Tübitak Desteği
27 Eylül 2025 15:53
Türk Telekom İmtiyaz Süresi Açıklamasına TELKODER'den hukuki süreç vurgusu
Türk Telekom İmtiyaz Süresi Açıklamasına TELKODER'den hukuki süreç vurgusu
26 Eylül 2025 10:30
Mplus Türkiye çeyrek asırlık yolculuğunu kutladı
Mplus Türkiye çeyrek asırlık yolculuğunu kutladı
26 Eylül 2025 10:22
Şirketlerin yüzde 62’si bulutu önceliklendiren stratejiler izliyor
Şirketlerin yüzde 62’si bulutu önceliklendiren stratejiler izliyor
25 Eylül 2025 13:35
ICT MEDIA DERGİSİ EYLÜL 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ EYLÜL 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.