• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Başarsoft navigasyonu kapalı mekana sokuyor
Başarsoft navigasyonu kapalı mekana sokuyor

Başarsoft navigasyonu kapalı mekana sokuyor

ICT Media ICT Media
23 Kasım 2017 00:00
Paylaş

Başarsoft, patentini aldığı yerli teknolojiyle AVM, hastane, konferans merkezi, fabrika gibi kapalı mekanların navigasyona girmesini sağlıyor. Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, geliştirdikleri teknolojiyle manyetik alan ölçümlemesi ile konum belirlediklerini ifade ederek, “Bu teknolojinin testlerini Ankara ve Istanbul’daki birer AVM içinde test ettik ve çalıştırdık” dedi

Google, Yandex gibi global firmalar başta olmak üzere telekomünikasyon firmaları ile Harita Genel Komutanlığı, Belediyeler ve coğrafi bilgi sistemleriyle ilgili altyapı hizmeti sağlayan yazılım şirketi Başarsoft, geliştirdiği yeni teknolojiler ve yaptığı uluslararası anlaşmalarla büyümesini sürdürüyor. Bul yıl 20.yılını kutlayan Başarsoft ABD'nin San Francisco kentinde açtığı ofisiyle yeni ürünlerini yurtdışı pazara sunmaya hazırlanıyor.

Hastane ve AVM'de kaybolmaya son

Dev şirketlere navigasyon hizmeti sunan Başarsoft, patentini aldığı yerli teknolojiyle AVM, hastane, konferans merkezi, fabrika gibi kapalı mekanların navigasyona girmesini sağlıyor. Eskiden sadece araçlara yol tarifi için çalışılan harita ve navigasyon teknolojilerinin artık yayaların ve hatta görme engellilerin de kullanabileceği seviyeye geldiğine işaret eden Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, “Son bir iki yıldır, artık insanların iç mekanlarda, yani Alışveriş Merkezleri'nde (AVM), büyük hastanelerde, konferans merkezlerinde çok büyük işletme ve fabrikalarda, yani GPS’in (Global Positioning System) çalışmadığı ama zamanın büyük bir çoğunluğunun geçirildiği mekanlarda konum tespiti ve yönlendirme çok büyük önem kazandı. Aynı zamanda Nesnelerin Interneti (IoT) teknolojileri için de kapalı mekan konum bilgileri çok kıymetli hale geldi. Şimdi Başarsoft olarak bu konuda bir Ar-Ge yaptık ve yazılım teknolojisi geliştirdik” dedi.

Manyetik alanla konum belirliyor

“İnsanların cep telefonlarındaki en önemli kaynak olan pil ömrünü WIFI ve Bluetooth kullanmakta olduğundan, bunları kullanmaya gerek kalmadan manyetik alanla konum belirleyebilen bir teknoloji geliştirdik ve patentledik” diyen Küçükpehlivan, şöyle devam etti: “Bu teknolojinin testlerini Ankara ve Istanbul’daki birer AVM içinde test ettik ve çalıştırdık. Mevcut ekiplerimiz GörenGöz adı verilen Ulaştırma Bakanlığının 81 il merkezinde, 15,000 görme engelli için yaptırmakta olduğu projenin tamamlanması için çalışmalarını tamamlar tamamlamaz, bu yeni ürünümüzle projeler geliştirmeye başlayacağız. Sistemin en önemli özelliği, kullanıcıların cep telefonlarındaki pil düşmanı seçeneklerden uzak durması ve aynı zamanda mekanın içinde ek bir alıcı ve veya vericiye ihtiyaç duymaması.”

120 ana arterin trafiğine sıkı denetim

Beykoz Üniversitesi ile İstanbul’un 120 ana arterinde trafik değişimlerini takip etmek için de bir çalışma yaptıklarını anlatan Alim Küçükpehlivan, “Her 4 ayda bir, özellikle yeni açılan, köprü, tünel, kavşak vb. gibi kent trafiğinde etkisi olabilecek değişikliklerin tüm kente nasıl etki yaptığını araştırıyoruz. Bu proje yakın zamanda ticari bir girişim haline gelecek ve tüm belediyelere, karayollarına bu konuda danışmanlıklar verebilecek hale gelebileceğiz” şeklinde konuştu.

Apple ve Google Store'dan haritalara “lisans” ayarı

Google'ın 2006 yılından bu yana resmi harita sağlayıcısı olan Başarsoft, Google Türkiye'de resmi olarak API ve harita servislerini ücretli olarak sunmaya geçen yıl başladı. Mobil uygulama ya da web sitesi geliştiricileri 100 binin üzerinde ziyaret alması halinde uygulamada kullanılan Google haritalar için ücret ödenmesi gerekiyor. Artık haritaların sadece bireysel kullanıcılara değil, ticari uygulamalara da girdiğini kaydeden Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, “Yani bir emlak sitesi veya araç paylaşım uygulaması için harita en önemli alt bilgi olarak görülmekte. Dolayısı ile tüketicilerin yanında son kullanıcıya başka hizmetler sunan ticari işletmeler de bu ekosisteme dahil olmuş durumda. Başarsoft olarak Google Maps teknolojileri ile de resmi bir işbirliğimiz var işletmelerin dijital haritalardan faydalanma yeteneklerini geliştirmelerini sağlıyoruz” dedi. Google Maps'ın Türkiye'de kullanımının artık bedava olmadığını belirten Alim Küçükpehlivan, şunları kaydetti: “Haritayı kullanarak kazanç elde eden firmaların lisans satın alması gerekiyor. Lisans almadan haritaları kullanarak kazanç elde eden firmaların uygulamaları Apple ve Google Store'dan kaldırılıyor. Nisan ayından bu yana bu uygulanmaya başlandı.”

10 milyon kapı adresi, 2,5 milyon nokta navigasyonda

Başarsoft olarak 1997'den beri harita çizip üretiklerini ifade eden Alim Küçükpehlivan, “2006 yılından itibaren de bu bilgileri sahadan araçlarla ve yaya olarak topladığımız bilgilerle zenginleştiriyoruz. An itibarı ile, Başarsoft olarak Türkiye’deki 10 milyon binanın kapısının önüne kadar götürme taahhüdü verebiliyoruz. Bu yaklaşık nüfusumuzun %75’i demek. 2018 yıl sonu hedefi ise, bu oranı %85’e yani tüm kentsel alanlara yaymak. Aynı zamanda şu anda 2,5 milyon önemli ilgi noktası da haritalarımızda mevcut durumda. Yani artık mahalledeki bakkalınızın adını da navigasyon sisteminizde yazsanız, teyzenizin adresini de kapı numarasına kadar yazsanız, kapının önüne kadar Basarsoft haritalı sistemlerle ulaşmak mümkün” değerlendirmesini yaptı.

Paylaş
Başarsoft maps Alim Küçükpehlivan

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

Siber Güvenliğin Nabzı Elcore Day 2025’te Attı: Yeni Teknolojiler, Yeni İş Birlikleri
Siber Güvenliğin Nabzı Elcore Day 2025’te Attı: Yeni Teknolojiler, Yeni İş Birlikleri
8 Mayıs 2025 17:42
“Yapay Zekâ Yıldızları”nda yeni hedef 55 bin öğrenciye ulaşmak
“Yapay Zekâ Yıldızları”nda yeni hedef 55 bin öğrenciye ulaşmak
8 Mayıs 2025 11:06
Elcore Day 2025: Bilişim Dünyasının Kalbi İstanbul ve Ankara’da Attı
Elcore Day 2025: Bilişim Dünyasının Kalbi İstanbul ve Ankara’da Attı
8 Mayıs 2025 10:49
Şam'da düzenlenen 2025 AI-SYRIA Konferansı, yapay zekada bölgesel vizyonu ortaya koydu
Şam'da düzenlenen 2025 AI-SYRIA Konferansı, yapay zekada bölgesel vizyonu ortaya koydu
7 Mayıs 2025 12:02
İstanbul'da
İstanbul'da "META Summit 2025": Yapay zeka ve teknoloji odaklı gelecek vizyonu masaya yatırıldı
7 Mayıs 2025 11:57
10. Verimlilik Proje Ödülleri Sahiplerini Buldu
10. Verimlilik Proje Ödülleri Sahiplerini Buldu
7 Mayıs 2025 11:53
ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ MAYIS 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.