
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD), ulaşım, güvenlik, enerji, sağlık, iletişim ve tarım başlıklarında dijital dönüşüm dikeylerini ele aldığı TESİD Sohbetleri’nin beşincisini gerçekleştirdi.
“Akıllı Evler” konusunun ele alındığı etkinliğin konuğu ise ARÇELİK Üretim ve Teknoloji’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız oldu. Gazeteci Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinliğin açılış konuşmasını ise TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu yaptı.
“TESİD’in hedefi buluşturmak ve işbirliğini teşvik etmek”
Tunaoğlu, açılışta şunları söyledi; “Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka, Derin Öğrenme, Makina Öğrenmesi gibi teknolojik gelişmelerin tüm sektörlerde etkin ve yaygın olarak kullanıldığı bir dönemdeyiz. Elektronik sanayii ise bu teknolojilerin tamamı için olmazsa olmaz bir konumda, gereken donanım ve yazılımları üretiyor. TESİD olarak hedefimiz elektronik sektöründe yer alan firmalar ile elektronik sektörüne ihtiyaç duyan firmaları birbirleri ile buluşturmak, iş birliği yapmalarını ve bu sayede bu büyük teknolojik dönüşümde geride kalmamalarını sağlamak.
Arçelik bugün; dünya çapında 30.000’in üzerinde çalışanı, 8 ülkede 22 üretim tesisi, 12 markasıyla 146 ülkeye ürün ve hizmet sunan bir dünya devi. İlk kuruluşundan itibaren teknolojik gelişimi takip eden, hedef pazarını dünya ölçeğinde belirlemiş, sürdürülebilir, çevreci büyümeye ve gelişime odaklı, ArGe ve ÜrGe yetenekleri ile hızla değişen dünyaya ayak uydurabilen Türkiye’nin yüz akı markası. Cari fazla veren nadir sektörlerimizden birisinin en büyük temsilcisi.
“Akıllı Yaşam” teması kapsamında düzenlediğimiz “TESİD Sohbetleri” kapsamında ARÇELİK Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sayın Nihat Bayız’ı konuk etmekten çok mutluyuz. Akıllı Evler konulu bu toplantımızda ARÇELİK’in bu alandaki tecrübe ve vizyonundan TESİD üyeleri olarak faydalanacağımıza inanıyorum.”
“Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonumuzla doğa farkındalığı olan ürünler tasarlıyoruz”
Gazeteci Hakan Güldağ‘ın sorularını yanıtlayan Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız, “Akıllı ev konseptindeki kural tabanlı dijitalleşme yaklaşımı, yerini insanların hayatına değer katan ve onu anlayan bir yaklaşıma doğru evrimleşiyor. Beyaz eşyalarımız donanım tabanlı ürünlerden yazılım tabanlı ürünlere dönüşüyor. Bundan sonra hayatımızda ana fonksiyonlarını koruyan ama bir yandan da çevresi ile bilgi alışverişinde olan yaptıkları asıl işi daha da iyi yapmaya çalışan dijital ürünler olacak. Biz ARÇELİK olarak vizyonumuza dijital ev aletlerimizle geleceğin akıllı ev çözüm sağlayıcısı olmayı koyduk. Bu kapsamda bulut yazılımları, dijital aygıtların tasarımı ve üretimi konularında yerli firmalardan destek alabilmeyi arzu ediyoruz” dedi.
Nihat Bayız, sözlerini şöyle sürdürdü:“ARÇELİK olarak hem Türkiye hem de küresel (global) pazarda önemli bir oyuncuyuz. Şu anda 1,5 milyon civarında akıllı beyaz eşya ürünümüzü (IoT özellikli ürünler) tüketicilerimizle buluşturduk. Bağlantılı (connected) ürün çeşitlerimizi üç sene içerisinde 10 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Stratejimizi de bağlantılı (connected) ürün çeşitleri üzerine kuruyoruz. Bu sayede hem müşterilerimiz için akıllı ve kolay kullanımlı ürünler yapacağız hem de şirketimiz için operasyonel verimlilik konusunda iyileştirmeler gerçekleştireceğiz. Amacımız bir yandan müşterilerimizin akıllı ev konseptinden beklentilerini karşılamak ve hayatlarına değer katmak, bir yandan da dünya kaynaklarının verimli kullanılması, israf edilmemesi konularında örnek olarak farkındalık yaratmak. “Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonumuzla doğa farkındalığı olan ürünler tasarlıyoruz. Bizlere bir kez daha sağlığın önemini hatırlatan ‘COVID-19 salgınının ortaya çıkmasıyla iç hava kalitesi ve hijyen odaklı akıllı çözümler üzerine çalışmaya başladık.”
“ARÇELİK olarak girişimcileri destekliyoruz….”
ARÇELİK’in çok disiplinli (multi discipline)iş birimleriyle girişimciler (startup firmalar) arasında iş birlikleri gerçekleştirdiğine dikkat çeken Bayız şunları ifade etti: “TÜBİTAK ile birlikte 2018 yılından bu yana girişimci ekosistemini desteklediğimiz “BiGG ARÇELİK Garage” programından sonra, Koç Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin katılımıyla daha geniş kapsamlı yeni bir girişimci destek programına başladık. Koç Üniversitesi Girişimcilik Merkezi-KWORKS, ODTÜ Teknokent ile TÜBİTAK’ın 1512 Bireysel Genç Girişim Programı kapsamında BiGG3 markası altında birleştik. Ar-Ge niteliği yüksek, yenilikçi iş fikirleri olan girişimcilere, TÜBİTAK’tan 200 bin TL hibe alma yolunu açabilecek BiGG3 Programı, eğitim ve mentorluk desteği sağlıyor. HomeWhiz platformumuzu Türkiye’nin “Akıllı Ev” Platformu haline getirmek için 15 firma, üniversite ve girişimcilerle (startup firmalarla) birlikte iş birliği yapıyoruz. ARÇELİK Garage’da bugüne kadar 250’ye yakın girişimci farklı hızlandırma programlarına dahil oldu. Bu programlar sonunda 10 erken aşama girişimin şirketleşmesine destek olduk ve yaklaşık 20 girişimci (startup firma) ile birlikte iş geliştirme ve ticarileşme faaliyetleri kapsamında çalıştık.”