
Telekomünikasyon, savunma sanayi ve e-ticaret sektörünün lider ve uzman isimlerinin tecrübe ve bilgi birikimlerini aktarması için düzenlenen “BTK Akademi Kariyer Zirvesi 2022” sektörün önemli isimlerini bir araya getirdi. Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) ev sahipliğinde 14-15 Aralık tarihlerinde düzenlenen zirvenin açılışını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan gerçekleştirdi. Zirvede sektörün önde gelen isimlerin tecrübe ve bilgi birikimlerini gençlerle paylaştı.
Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe her geçen gün daha fazla büyüdüğünü belirten Sayan, “Yazılım konusunda her geçen gün hedef büyütüyor, kendimizi daha da geliştiriyor, en üst lige çıkmak için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi. BTK Akademi’yi gurur kaynağı olarak tanımlayan Sayan “Bugün 2017 yılında öncülük ederek büyük bir heyecan ve hevesle kurduğumuz ve tüm sektör paydaşlarıyla interaktif bir şekilde bilgi ve deneyim paylaşımı yapılması yönünde önemli faaliyetler yürüten BTK Akademi’nin bir milyonunun üzerinde kullanıcıya erişmesinin de gururunu yaşıyoruz” diye konuştu. Bakan Sayan’ın gündeminde siber güvenlik de vardı. Siber güvenliğin her türlü ticari faaliyette önemli rol oynadığını ve e-ticaret sektörü için apayrı bir önem taşıdığının altını çizen Sayan şunları söyledi: “Özellikle mali dolandırıcılık, oltalama (phishing), bot saldırıları vb. tarzdaki güvenlik tehditlerine karşı, e-ticaret firmalarının önlemleri kadar biz kullanıcıların da uyanık ve bilinçli olması çok önemli; özellikle e-ticaret sürecinde kişisel bilgilerimizi paylaşma noktasında sorgulayıcı davranmamız gerekiyor.”
“En önemli nokta yerli ve milli olmaktır”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da BTK Akademinin faaliyetlerini vurgulayan bir konuşma yaptı. Karagözoğlu, “Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında gençlerimizi geleceğin dijital dünyasına hazırlamak amacıyla BTK Yaz Kampları, Yazılım Kampları ile gençlerimize hayallerine ulaşma yolunda; yazılım ve kodlama başta olmak üzere pek çok beceriyi kazandırma çalışmalarına devam ediyoruz” dedi. Karagözoğlu şöyle devam etti: “Hedeflerimize ulaşmakta en önemli noktalardan biri de yerli ve milli olmaktır. Ancak bu şekilde her türlü şeyi kendi imkânlarımızla üretebilir ve bağımsızlığımızın devamını sağlarız. Bu sebeple gençlere de yerli ve milli üretim bilinci ile hareket etmeleri çağrısında bulunuyorum.” Emniyet ihlalleri, kişisel hak ve özgürlüklerin ihlali, gizlilik sorunları gibi pek çok konuyla mücadeleye devam ettiklerinin bildiren Karagözoğlu, “Kurumumuz tarafından 2011 yılında başlatılan “Güvenli İnternet Hizmeti” ile çocukların, gençlerin ve ailelerin internet dünyasındaki pek çok zararlı içerikten korunmasını hedefleyen bir kamu hizmetini de vatandaşlarımızın kullanımına sunduk.” şeklinde konuştu.
Dr. Taşkın'dan gençlere tavsiye: Tutkulu olun ve asla vazgeçmeyin
Hazine ve Maliye Bakanlığı Genel Müdürü Dr. Cebrail Taşkın da zirvenin açılışında bir konuşma yaptı. Taşkın, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürmek ve ülkenin geleceğini inşa etmek için çalıştıklarını söyledi. Ekonominin büyümesi için en önemli konulardan birinin istihdam olduğunu belirten Taşkın, bu noktada bilgi teknolojileri alanının öne çıktığını söyledi. Taşkın şunları söyledi: “2020 yılı Nisan ayında Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde 1 Milyon İstihdam Projesini başlattık. Projemizin, Türkiye’nin bilgi teknolojilerine özel ilk ve tek eğitim ve istihdam platformu olduğunu söylemek isterim. Gençler, 1Milyon İstihdam Portalimize ücretsiz ve koşulsuz olarak kaydolabiliyorsunuz. Sizlere 6 ana alanda 33 farklı kariyer imkânı sunuyoruz. Bilgi Teknolojilerine giriş temel eğitiminden sonra seçeceğiniz alanda kendinizi geliştirip işverenlerle buluşmanızı ve istihdam edilmenizi sağlıyoruz. 1 Milyon 80 bin kullanıcısıyla bilgi teknolojileri alanına özel Türkiye’nin en büyük ve tek yetenek veri tabanı olduğunu söyleyebiliriz. Bu platformu bilgi teknolojileri genel müdürlüğümüzün mühendislerinin açık kaynak teknolojileri kullanarak yerli ve milli olarak geliştirdiğini de özellikle belirtmek isterim. Projemizin eğitim içeriği tarafında BTK ile birlikte çalışıyoruz.” Konuşmasında gençlere de seslenen Taşkın bilgi teknolojileri alanında hedefe ulaşmak için yürünecek yolun iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti. Taşkın şöyle devam etti: “Kıymetli gençler, bilgi teknolojileri alanındaki meslekler bugünün ve geleceğin meslekleridir. Yapılan araştırmalar dünyada önümüzdeki 10 yılda 20 milyon bilgi teknolojileri istihdamına ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Avrupa’da bir milyondan fazla yazılımcı ihtiyacı bulunmaktadır. Dijital dönüşümle artan siber güvenlik alanında dünyada 3,5 milyon uzmana ihtiyaç olduğu görülüyor. Dolayısıyla kariyer planlaması yaptığınız bu dönemde iyi düşünmenizi ve tercihinizi Bilişim Uzmanlığı alanında yapmanızı tavsiye ederim. Sevgili gençler, sizlere 3 önemli tavsiyede bulunarak sözlerimi bitirmek istiyorum. Öncelikli olarak hangi alanda çalışırsanız çalışın, yaptığınız işlerde ekip olarak çalışmanın önemli olduğunu unutmayın. Diğer tavsiyemse hayallerinizle ilgili. Hayallerinizin peşinden koşun. Hayallerinize ulaşana kadar çalışın. Üçüncüsü ise yaptığınız tüm işlerde tutkulu olun ve asla vazgeçmeyin. Richard Nixon: İnsan yenilince tükenmez, pes edince tükenir.”
Konuşmaların ardından, BTK Akademide eğitim alan ve plaket almaya hak kazanan öğrencilerle paydaş firmaların temsilcilerine plaket takdim edildi.
“Gençlere yatırım Türkiye’nin geleceğine yatırım”
BTK’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında “Başarı Hikayeleri Oturumu” düzenlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan moderatörlüğünde yapılan oturuma; Vodafone CEO’su Engin Aksoy, Turkcell Hukuk ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir ve Türk Telekom CEO’su Ümit Önal katıldı. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, "Gençlerimize yaptığımız her yatırımı Türkiye'nin geleceğine yapılan bir yatırım olarak görüyoruz." dedi. Türk Telekom’un hem eğitim hem de gelişim programları olduğunu dile getiren Önal, "Genç yetenek programımız 'Start' var. Bu programın da hem staj bölümü hem de 'Yeni işim' modülleri var. Üniversitelerin 3-4'üncü sınıf öğrencilerine belirli bir program dahilinde şirketimizde staj imkânı sağlıyoruz. Ayrıca yaklaşık 12 ay sürecek gelişim programının da dahil olduğu 'Yeni işim' modülünde de arkadaşlarımıza güçlü bir kariyer imkânı sunuyoruz. Aynı zamanda Türkiye'nin kurumsal okullarından biri olan Türk Telekom Akademi'nin de desteğiyle gençlerimize kariyer yolunda destek veriyoruz. Her yıl ortalama 100 kişiyi ekosistemimize dahil ediyoruz." diye konuştu.
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy da "mutlu çalışan, mutlu müşteri, mutlu paydaş ve mutlu hissedar" şeklinde 4 sloganları olduğunu bildirdi. Aksoy şöyle devam etti: "Çalışma arkadaşlarımızın kendilerini geliştirmeleri için kurum içerisinde Vodafone Red Akademi var. Hem Vodafone Türkiye hem de Vodafone Grubu içerisindeki diğer ülkelerle kariyer olanaklarını ve gelişim olanaklarını Vodafone Red Akademi bünyesinde arkadaşlarımıza sunuyoruz. Şirket içi rotasyon bizim için çok önemli. Çalışanlarımızı yetkinliklerini geliştirmesi için farklı pozisyonlara yönlendiriyoruz. İşe alım sürecinde özellikle yeni mezun arkadaşlar için Vodafone Discover Programımız var. Bu kapsamda her sene yıl sonunda yaklaşık 90 genç arkadaşımızı işe alıyoruz. Bir de uzun dönem staj programımız var."
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir esnek çalışma ortamının önemli bir avantaj sağladığını söyledi. Her çalışanın kendi yoğunluğuna göre programını oluşturarak uzaktan çalışabildiğini aktaran Demir, söz konusu sistemi personel odaklı yaptıkları "ölçme değerlendirme" çalışmalarıyla devam ettirdiklerini kaydetti. İşe alım programlarıyla ilgili Turkcell'in 2015'ten bu yana sürdürdüğü "Genç Yetenek Programı" olduğunu bildiren Demir söz konusu program kapsamında her yıl yaklaşık 200'e yakın kişiye genel yetenek ve İngilizce sınavından sonra mülakatlarla ihtiyaç doğrultusunda istihdam sağladıklarını söyledi. Demir, "Buradaki avantaj bu süreçler gerçekleştirildiği zaman genç arkadaşlarımız, atölye eğitimleri ve mentorluk gibi avantajlardan da faydalanıyor. Geçen yıl her hafta 1001 arkadaşımıza çevirim içi mentorluk yaptık. Toplamda 10 bin gencimize Turkcell'de çalışma deneyimi yaşattık." Dedi.
Aynı gün düzenlenen “Gelecek Teknolojileri” oturumunda ise kurumsal uygulama geliştirme sürecinde başarının ve verimin püf noktaları irdelendi. Söz konusu oturuma Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç ve Vodafone Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Adem Özdemir katıldı. “İnsan Kaynakları” başlıklı oturumda ise teknoloji alanındaki kariyer basamakları ele alındı. Söz konusu panale Turkcell İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Çakmak, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emre Vural ile Vodafone Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nazlı Tlaber Güler katıldı.
Karaismailoğlu: Dünyanın sayılı ülkeleri arasındayız
15 Aralık’ta gerçekleştirilen etkinliklerde ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu gençlerle bir araya geldi. Son 20 yılda bütün sektörlerde Türkiye'ye çağ atlattıklarını ve bundan gurur duyduklarını belirten Karaismailoğlu, "700 bin çalışma arkadaşımız var. Bu 5 sektörde Türkiye'nin her bölgesinde ülkemizin ulaşım ve iletişim alanında ayakta kalması için yoğun bir çaba gösteriyorlar. Ben de çalışma arkadaşlarımızın bir ağabeyi, bir sözcüsü olarak buradayım. Başarı ekip işidir. Bunu da 700 bin arkadaşımızla ülkemize ve milletimize sağlamaya çalışıyoruz" dedi. Gelecek nesillerin artık altyapı, yol gibi şeyleri düşünmeyeceğinin altını çizen Karaismailoğlu, bunun yerine teknoloji ve inovasyon alanında neler yapılabileceğini tartışacaklarını ve bu yönde üretime etki edeceklerini söyledi. 5G'nin konusuna da değinen Karaismailoğlu, "Biz 5G'yi yerli ve milli imkanlarımızla inşallah yapacağız. O yüzden Ankara'da önemli bir haberleşme kümelenmesi kurduk. Burada da 5G'nin bütün alanlarında önemli çalışmalar var. 5G, 6G'nin de önemli bir altyapısı olacak. 5G'nin sanayi, üretim ve medikaldeki getireceği avantajları da göz önüne alarak planlamalarımızı yaptık. Önümüzdeki günlerde önemli gelişmeler olacak" dedi.
Zirvenin ikinci gününde ayrıca “E-Ticaret Firmaları Genel Müdürleri ile Başarı Hikayeleri Oturumu” düzenlendi. Panele moderatörlük yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, gençlere kariyer inşası yolunda önemli tavsiyelerde bulundu. Kişisel tecrübe ve kariyer yolculuğundan bahseden Karagözoğlu, yaşadığı her deneyimi kendisine bir kazanç olarak eklediğini belirtti. Karagözoğlu, “Bugün burada konuşan konuşmacıların ve kendinizin yaşadığı her deneyimi, yarın önünüze çıkacakmış gibi sahiplenmeniz gerekiyor” dedi. Söz konusu oturuma; Hepsiburada Finansal Genel Müdürü Erkin Aydın, N11 Genel Müdürü Nihal Dindar Akın ve Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin katıldı. BTK Akademi Kariyer Zirvesi 2022 kapsamında düzenlenen oturum, soru-cevap etkinliği ile son buldu.