
Gaziantep Üniversitesi, ICT MEDIA ve Harput Ajans iş birliğinde düzenlenen Anadolu Bilişim Buluşmaları’nın ikincisi “Sayısallaşma” ana teması ile Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde başladı. Bilişimin kalbinin attığı toplantı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının yanı sıra çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarıyla GSM operatörlerinin yöneticileri, sektörün önemli şirketlerinin CEO'ları, akademisyenler ve bilişim profesyonellerini buluşturdu.
ICT MEDIA Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Murat Pehlivan açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey bakanlığın bilişim vizyonu hakkında bilgi verdi. Yerli ve milli çözümlerin önemine vurgu yapan Zerey, yazılım konusunda Gaziantep’in şanslı iller arasında yer aldığını söyleyerek, “Çünkü, 5 organize sanayi bölgesi ve ODTÜ geleneğinden gelen, altyapısı sağlam bir Gaziantep Üniversitesi var” dedi.
İnternet ticaretinin her geçen yıl arttığını belirten Zerey, 2017 yılında dünyada her 4 kişiden 1’i internetten alışveriş yaptığını bildirdi. Gaziantep’teki sanayici ve iş adamlarımızın özellikle yazılım ve mobil haberleşme alanında çok ciddi bir potansiyel taşıdığını kaydeten Zerey, bakanlık olarak üzerlerine düşen her türlü desteği vereceklerini söyledi. e-Devlet çalışmaları hakkında bilgi veren Galip Zerey, zarflarla, kağıtlarla haberleşme sona erdiğine dikkat çekti. Kamuda bilgi, belge hareketlerinin elektronik ortam üzerinden yapılacağına dikkat çeken Zerey, şöyle devam etti: “Bu aşamada bakanlık ve kamu kurumlarındaki yazılımların siber güvenliği gözden geçirilecek. Böylece bilgi sızması, yetkisiz giriş var mı ortaya konulacak. Bu konularla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız, vatandaştan hiçbir belge almadan T.C. kimlik numarasıyla kamu kurumları arasındaki bağlantılarla istenen belgelerin yazıcıya dökülüp vatandaşa sunulmasını sağlamaktır.”
Dijital ve siber yazılım milli olmalı
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür açılışta yaptığı toplantıda bilişimin önemine dikkat çekmek için üniversite olarak toplantılar yaptıklarını söyledi. Daha önce Teknoloji Zirvesi ve Kariyer Zirvesi gerçekleştirdiklerini belirten Gür, “Bugün de Anadolu Bilişim Buluşmaları’na ev sahipliği yapıyoruz. Bu salonda bir hafta içerisinde büyük kalabalıklarla, büyük dijitalleşme dünyası tartışıldı. Gaziantep’te biz bunları tartışıyoruz. Tartışmaya da devam edeceğiz” dedi. Ülkelerin gelişmesinin değişim ve dönüşüm hızlarıyla ölçülmeye başlandığını kaydeten Prof. Dr. Gür şöyle devam etti: “Değişim ve dönüşüm. Bu iki tabiri en hızlı sezen ve dünyanın gittiği yönü önceden proatkif olarak görüp, ona göre değişimin yönünü belirleyen devlet ve milletler, her zaman çağına yön verir ve çağının üstüne çıkar. Türkiye son dönemlerde ve kaotik durumlardan kurtularak kabuğunu kırıyor, yeni gelişmelere koşuyor.” Afrin’de sürdürülen operasyona dikkat çeken Rektör Gül, öğrencilere seslenerek şunları söyledi: “Yanı başımızda, Afrin’de canlarıyla, kanlarıyla sırf sizin geleceğinizi hazırlamak ve daha müreffeh Türkiye oluşturmak için ve aynı zamanda dünya mazlumları ve adına umut olmak adına askerimiz ordumuz ve hiç tereddüt etmeden başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkes ellerinden geleni yapıyor. Onlar orda gereğini yaparken, biz de burada çağı yakalayan bilim altyapısıyla, teknoloji üssüyle, onların önümüzdeki süreçte kullanacağı silahları dijital platformları, yazılımları ve en önemlisi de siber savaş içerisindeki yeni yazılımları üretmek zorundayız. Biz bunu yapamazsak bir süre sonra artık yapacak bir şeyimiz kalmaz. Artık dijital yazılım ve siber yazılımları kendimiz hazırlamalıyız. Aksi taktirde haberleşme güvenliğimizden söz etmemiz mümkün değildir.”
Gaziantep Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi toplantının açılışında yaptığı konuşmada, genç nüfusunun Türkiye’nin en büyük avantajı olduğunu vurguladı. Ülke olarak gençlerden çok şey beklendiğini belirten Ünverdi şöyle devam etti: “Hakikaten sizlere çok ihtiyacımız var. Sanayi olarak, Türk Milleti olarak sizlere çok ihtiyacımız var. Okulunuzda yalnız ders öğrenmekle kalmayın. İleride yapacağınız mesleği özümseyerek o mesleğinizde ilerleyerek aramıza katılın. Bizim tecrübelerimizle sizin beyninizle hedeflenen ilk 10 ülke arasına rahatlıkla girdirebiliriz. Dünyanın en zenginleri arasındaki firmaların ilk beşinde 3 tane bilişim firması var. Lütfen geç kalmayın yanımıza gelin.”
PTT Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Canpolat da kurum olarak bilişimdeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, başta e-ticaret olmak üzere hemen her konuda önemli aşamalar katetiklerini vurguladı. Canpolat, PTT kendi alanındaki dünyanın en büyük kuruluşlarıyla rekabet eder durumda olduğunu söyledi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne Özel Etkinlik
Anadolu Bilişim Buluşmaları'nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel etkinlik düzenlendi. e-Ticaret ve KOSGEB Girişimcilik Alternatifi Eğitimi Sertifika Programı'nda kadın girişimcilere Gaziantep Üniversitesi'nden sertifikalı eğitim veriliyor. Eğitim programına KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Sadık Gozek ve KOSGEB Uzmanı Bekir Tozkoparan da katıldı. Program çerçevesinde PTT e-Ticaret Daire Başkanı Settar Ulu, Hepsiburada Girişimci Kadınlar Proje Koordinatörü Duygu Aktaş, eğitime katılan kadınlara e-ticaretin inceliklerini anlattı.