
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD), ulaşım, güvenlik, enerji, sağlık, iletişim ve tarım başlıklarında Dijital Dönüşüm dikeylerini ele aldığı TESİD Sohbetleri’nin üçüncüsü gerçekleştirdi.
“Hizmet olarak mobilite (Mobility as a Service – Maas) ve geleceğin elektrikli platformlarındaki” konusunun ele alındığı etkinliğin konuğu ise Karsan CEO’su Okan Baş oldu. Gazeteci Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinliğin açılış konuşmasını ise TESİD Yönetim Kurulu Üyesi Yaman Tunaoğlu yaptı. Tunaoğlu, açılışta şunları söyledi; “TESİD olarak yerli Elektronik Sanayi ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri üretiminde yer alan ya da üretiminde bu teknolojileri kullanan tüm sanayici, meslek, bilim ve iş insanlarını ortak bir platformda bir araya getirerek verimli bir ekosistem ve işbirliği ortamı oluşturmak birinci önceliğimiz. Bu ekosistemin yaratacağı sinerjinin yerli elektronik sanayiinin gelişimine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.”
Elektrikli araçlara geçişle önemli bir paradigma değişimi yaşayan otomotiv sektöründe rekabetçilik ve sürdürülebilirlik için yeni teknolojileri akılcı ve verimli biçimde kullanmanın, bu yönde işbirlikleri geliştirmenin önemine dikkat çeken Tunaoğlu, “Bu yüzden de otomotiv sektörü TESİD için ekosistemin önemli bir paydaşı konumunda” dedi. Tunaoğlu, konuşmasını şöyle devam etti: “Karsan, %100 yerel sermaye ile kurulmuş, 50 yılı geride bırakmış, inovasyona önem vererek ticari araç üretimi gerçekleştiren çok değerli bir Otomotiv Sanayi firması. TESİD olarak CEO’su Okan Baş’ı derneğimizin etkinliğinde ağırlamaktan, önümüzdeki dönemlerde otomotiv sanayii ve elektronik sanayinin ortak vizyon ve işbirliği fırsatlarını değerlendirmekten büyük memnuniyet duyuyoruz.” Farklı bir geleceğin öngörülenden çok daha büyük bir hızla geldiğini görüyoruz. Artık hayatımız sanal ortamda devam ediyor. Sanal ortamı da elektronikten ayrı düşünemeyiz. Elektronik sektörü, bu açıdan tüm dikeyler için bir kaldıraç rolü üstleniyor. Bu pandemi döneminde de gördük ki; elektronik sektörü yaşamsal bir role sahip.”
Gelecek bağlantılı ve otonom araçlarda
Karsan CEO’su Okan Baş ise “Gelişen teknoloji, tüketici alışkanlıklarını da değiştirerek mobilite ihtiyaçlarında farklılıklar doğuruyor. Bu farklılıklar özellikle çevre duyarlılığındaki artışla birlikte geleceğin elektrikli, hibrit motorlu veya yakıt hücreli araçlarda olduğunu bizlere söylüyor. Söz konusu araçların otomotiv endüstrisindeki payı her geçen gün artarken, Karsan olarak biz de yüzde 100 elektrikli toplu taşıma çözümleri sunuyoruz. Jest ve Atak Electric bu anlamda yeni teknolojinin ihracatı bakımından ülkemizin en önemli modelleri arasında yer alıyor. Ancak, bizler bunun sadece elektrikli araçlarla sınırlı kalmayacağının farkındayız. Çünkü aslında gelecek bağlantılı ve otonom araçlarda olacak. Bir ekosistem içerisinde birbiriyle iletişim kuran araçlar hem daha temiz yarınları hem de ulaşımda maksimum güvenliği sağlayacak. İşte bu farkındalıkla bağlantılı bir mobilite ekosistem çözümü olan MaaS Global’e yatırım yapmıştık, şimdi de otonom araçlarla ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Toplu taşıma ile bireysel ulaşımı entegre eden çözümler geliştiren MaaS, yakın gelecekte otonom sürüş özelliğine sahip araçların da entegre olduğu, daha az özel araç kullanımını sağlayan sistemi ile trafikte kaybedilen zamanı azaltacak. Kısacası, geleceğin toplu taşıma çözümlerini sunmak ve ekosisteme katkıda bulunmak için çalışmalarımız birçok farklı koldan sürüyor” diye konuştu.