
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren "şebekeler üstü hizmet" sağlayıcılarına yönelik önemli düzenlemeler içeren Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı’nı ve ek düzenlemeleri kamuoyunun görüşüne sundu. 7 Mart 2025 tarihli kararla duyurulan taslaklar, 30 gün boyunca BTK’nın internet sitesinde yayımlanacak ve paydaşların geri bildirimleri 28 Nisan 2025’e kadar elifdamla.oral@btk.gov.tr adresine iletilerek sürece katkı sağlanabilecek.
Yönetmelik değişikliğiyle, "şebekeler üstü hizmet" kavramı; internet erişimi olan abone ve kullanıcılara, operatörlerden bağımsız olarak kamuya açık yazılımlar üzerinden sunulan sesli, yazılı ve görsel kişiler arası iletişim hizmetleri olarak tanımlandı. Bu hizmetleri sunan gerçek veya tüzel kişiler ise "şebekeler üstü hizmet sağlayıcı" kapsamına alındı.
Yeni düzenlemeye göre, BTK tarafından belirlenecek aylık kullanıcı veya erişim sayısı eşiğini aşmayan hizmetler ile iletişimin asli unsur olmadığı platformlar yetkilendirme şartından muaf tutulacak. Ancak eşiği aşan veya iletişim odaklı hizmet sunan şirketler, Türkiye’de anonim veya limited şirket statüsünde tam yetkili bir temsilci kurmak zorunda olacak. Yurtdışı merkezli şirketlerin Türkiye’de kuracağı bu temsilciliklerin tüm hisseleri ana şirkete ait olacak.
Yetkilendirme almayan veya kurallara uymayan şebekeler üstü hizmet sağlayıcılarına 1 milyon TL ile 30 milyon TL arasında idari para cezası kesilecek. Cezaları ödemeyen veya 6 ay içinde yetkilendirme almayan şirketlerin internet bant genişliği %95 oranında daraltılacak. Bu süreci takiben 3 ay içinde uyum sağlamayanların erişimi tamamen engellenecek. Erişim engellenen şirketlere 3 yıl boyunca yeniden yetkilendirme izni verilmeyecek.
BTK, kamu düzeni, milli güvenlik, tüketici hakları ve veri güvenliği gibi alanlarda ek düzenlemeler yapma yetkisini de vurguladı. Şebekeler üstü hizmet sağlayıcıların, rekabet kurallarına, kişisel veri korumasına ve BTK’nın talep ettiği raporlama yükümlülüklerine uyması zorunlu hale getirildi.