• Biz Kimiz
  • Künye
logo
Fonbulucu Banner
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
  • Etkinliklerimizden Haberler
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
Fonbulucu Banner
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Büyümeye bilişim dopingi
Büyümeye bilişim dopingi

Büyümeye bilişim dopingi

ICT Media ICT Media
7 Haziran 2021 00:00
Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7 oranında büyüdü. Türkiye’nin büyümesine en fazla katkıyı veren sektör ise yüzde 18’lik büyüme ile bilgi ve iletişim sektörü oldu. Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Boğaziçi Bilgisayar Genel Müdürü Ümit Önder, bilgi ve iletişim sektörünün büyümesindeki artışın en önemli sebebinin pandemiden dolayı değişen çalışma ve eğitim düzeni olduğunu aktardı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre bilgi ve iletişim sektörü bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18’lik büyüme gösterdi. Boğaziçi Bilgisayar Genel Müdürü Ümit Önder, bilgi ve iletişim sektöründe gelişimin pandemi süreciyle beraber çok hızlandığını söyledi.

Bilişimde globalin iki katı büyüdük

İnsanların, teknolojiye ve bilime olan bakış açılarının çok ciddi anlamda değiştiğini aktaran Önder, “Teknoloji ve dijitalleşme artık hayatımızın her alanında yer almaya başladı. Şirketler de değişen tüketici davranışlarına göre iş modellerini, ürünlerini, hizmetlerini ve iş süreçlerini dijitalleştirmek durumunda kaldı. Donanım 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 15’lik büyüme göstermişti. Bu yıl ise yine aynı dönemde donanımda yüzde 55’lik büyüme gerçekleşti. Yazılım, donanım ve hizmetler toplamında ise yüzde 18 gibi ciddi bir büyüme sağlandı. Bizler globaldeki büyümenin neredeyse 2 katı kadar bilişim ve iletişim teknolojilerinde büyüme sağladık.” dedi.

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün ekonomik büyümenin lokomotifi olduğunu aktaran Önder şunları söyledi: “Bu lokomotifi akılcı yatırımlarla ve girişimciliğin önünü açan politikalarla desteklediğimizde ülkemizin büyüme hızına ve küresel rekabet gücüne sağlanacak katkı daha da artacak. Gelecek 5 yılda sektörün üzerinde bulut teknolojisi, yapay zekâ, dijital dönüşüm, analitik/büyük veri, siber güvenlik, eski sistemlerin modernizasyonu, blockchain ve 3D yazıcılar, sanal gerçeklik gibi gelişen teknolojilerin etkisi olacak. Ülke olarak da buralarda çok ciddi yatırımlar yapmamız gerekiyor.

İnternette kullanım oranı 8 saatlere çıktı

Dijitalleşmede 5-6 senede gerçekleşmesi beklenen değişimin pandemi süreci ile birlikte 3-5 ayda gerçekleştiğini söyleyen Önder, “Sadece donanımda değil iletişim teknolojileri tarafında da çok ciddi büyüme var. 2020 yılının ilk çeyreğinde, ortalama internet kullanım oranımız kişi başı 2 saatlerde iken, 2021 yılının ilk çeyreğinde günlük kişi başı internet kullanım oranı 8 saatlere çıktı.” dedi.

Günümüzün hızla büyüyen ülkelerin hepsinde bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün lokomotif olduğunu belirten Önder sözlerini şu şekilde noktaladı: “Finanstan turizme, lojistikten sağlığa çok sayıda sektör üzerinde bilişim teknolojilerinin önemli bir kaldıraç etkisi mevcut. Güney Kore ve Çin gibi büyüme performansı yüksek olan ülkelerde bilişim teknolojilerinin ekonomi içinde önemli bir yere sahip olması ya da sektörün hızla büyüyor olması bir tesadüf değil.”

Paylaş
Ümit Önder TÜİK teknoloji gündemi bilişim gündemi

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

Sakarya Üniversitesi ve Barikat’tan Siber Güvenlikte Stratejik İş Birliği
Sakarya Üniversitesi ve Barikat’tan Siber Güvenlikte Stratejik İş Birliği
19 Aralık 2025 15:32
Trend Micro 2026 Raporu: Siber Suçlarda Tam Otomasyon ve Endüstriyelleşme Dönemi
Trend Micro 2026 Raporu: Siber Suçlarda Tam Otomasyon ve Endüstriyelleşme Dönemi
19 Aralık 2025 15:23
Finans Dünyasında Mobil Devrim: 2026’ya Kadar Sektöre Yön Verecek 5 Kritik Gelişme
Finans Dünyasında Mobil Devrim: 2026’ya Kadar Sektöre Yön Verecek 5 Kritik Gelişme
19 Aralık 2025 10:14
Bilişim Vadisi Hackathon Serisi’nin ilk aşaması tamamlandı
Bilişim Vadisi Hackathon Serisi’nin ilk aşaması tamamlandı
19 Aralık 2025 10:10
Teknolojik ürünlerin belgelendirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi
Teknolojik ürünlerin belgelendirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi
18 Aralık 2025 15:34
Fortinet, modelleri, verileri ve altyapıyı koruyan Güvenli AI Veri Merkezi çözümünü tanıttı
Fortinet, modelleri, verileri ve altyapıyı koruyan Güvenli AI Veri Merkezi çözümünü tanıttı
17 Aralık 2025 14:44
ICT MEDIA DERGİSİ ARALIK 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ ARALIK 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.