
Bilgi sistemlerinde karşılaşılan güvenlik risklerinin azaltılması, etkisiz kılınması ve özellikle gizliliği, bütünlüğü veya erişilebilirliği bozulduğunda milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik türdeki verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla kamu kurum ve kuruluşları kritik altyapı hizmeti veren işletmelerce uyulması gereken tedbirler 06.07.2019 tarihli ve 2019/12 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yürürlüğe girmişti. Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi 27 Temmuz 2020 tarihinde yayımlanmış olup, söz konusu Genelge ve Rehber kamu kurum ve kuruluşları ile kritik altyapı işleten işletmeleri kapsadığı belirtilmişti.
Rehber içeriğinde, ülkemizin verisinin ülkemizde kalması ve veri mahremiyeti konusunda bilinçli olunması vurgulanmış, ‘Anlık Mesajlaşma Güvenliği’ başlığı altında kurumsal veri ve haberleşme güvenliğinin sağlanması amacıyla yerli ve milli uygulamaların tercih edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Yabancı menşeli mesajlaşma uygulamalarının kullanımına ilişkin tedbir maddesi, sadece gizlilik içeren kurumsal haberleşme ve belge paylaşımına yöneliktir. Anılan tedbir maddesi ile kamu personelinin kişisel haberleşmelerde kullandığı anlık mesajlaşma uygulamalarına yönelik herhangi bir düzenleme ve kısıtlama bulunmadığı belirtilmiştir. Kişilerin haberleşme hürriyetine müdahale edecek herhangi bir içerik barındırmadığı belirtilmiştir. Basında ve sosyal medyada yer alan Whatsapp, Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarının yasaklanması yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı, vatandaşların ve kamu personellerinin günlük hayatlarında kullandıkları iletişim uygulamalarına yönelik kısıtlamanın kesinlikle söz konusu olmadığı belirtilmiştir.