Türkiye’de siber güvenlik alanında yetişen insan kaynağına katkı sunmayı hedefleyen CYBERFIRST’26 Siber Güvenlik Eğitim Kampı başladı. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Siber Güvenlik Topluluğu tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen CyberFirst’26, 15-17 Mayıs tarihleri arasında sektör profesyonelleri, kamu temsilcileri ve öğrencileri Bolu’da bir araya getiriyor.
Siber güvenlik ekosisteminin farklı bileşenlerini aynı platformda buluşturan etkinlik, yalnızca teknik eğitimlerden oluşan bir kamp olmanın ötesinde; dijitalleşmeyle birlikte değişen tehdit ortamının ve yeni nesil siber güvenlik yaklaşımlarının ele alındığı bir buluşma noktası niteliği taşıyor. Etkinliğin ilk günü BAİBÜ Kongre Merkezi Bordo Salon’da gerçekleştirilen Siber Güvenlik Zirvesi ile başladı.
Programın açılışında konuşan Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Koordinatörü Alpaslan Kesici, siber güvenliğin Türkiye açısından çok stratejik ve hızla büyüyen alanlardan biri olduğuna dikkat çekti. Kesici, yapay zekâ destekli araçlarla birlikte zafiyet tespit ve saldırı yöntemlerinin çok daha hızlı hale geldiğini belirterek, siber güvenlik alanında çalışan gençlerin kendilerini sürekli geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. Siber güvenliğin artık bir teknik konu olmaktan çıktığını vurgulayan Kesici “Artık savaşın bir boyutu da dijital dünyada yaşanıyor.” dedi. Uygulamalı eğitimin önemine değinen Kesici, gençlerin sadece teorik bilgiyle değil pratik platformlar üzerinden teknik yetkinliklerini geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.
Zirvede düzenlenen “Yeni Normalde Siber Güvenlik Paradoksu” başlıklı panelde dijitalleşmeyle birlikte artan siber tehditler, yeni nesil saldırı yöntemleri ve siber güvenlik alanındaki güncel riskler ele alındı.
CYBERFIRST'26 kapsamında 16-17 Mayıs tarihlerinde BAİBÜ Mühendislik Fakültesi’nde uygulamalı teknik eğitimler düzenlenecek. Adli bilişim, malware analizi, mobil güvenlik, web uygulama güvenliği, Kubernetes güvenliği, ileri tehdit avcılığı ve yerel ağ güvenliği gibi başlıklarda gerçekleştirilecek eğitimlerde katılımcılar hem teorik hem uygulamalı içeriklerle buluşacak.
Son yıllarda Türkiye’de siber güvenlik alanındaki insan kaynağı ihtiyacının artmasıyla birlikte üniversite merkezli teknik etkinliklerin sayısı da yükseliyor. CYBERFIRST’26 da bu dönüşümün dikkat çeken örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Geçen yıl 17 farklı üniversiteden 160 katılımcıyı ağırlayan etkinlik, bu yıl da gençleri sektör profesyonelleriyle aynı ortamda buluşturmayı hedefliyor.
.