
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) "Dijital Çağda Dezenformasyon"u düzenlediği uluslararası bir etkinlikle masaya yatırdı. KTMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk, 63 bildirinin sunulduğu sempozyumda dezenformasyonun medyada, sosyal medyada, dijital teknolojilerde, siyaset, sağlık ve toplumdaki etkileriyle beraber çözüm önerilerinin ele alındığını bildirdi.
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi tarafından düzenlenen önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. "Dijital Çağda Dezenformasyon" başlığını taşıyan uluslararası sempozyum 9 farklı ülkeden akademisyenler ile siyasetçileri buluşturdu. Sempozyum öncesinde, "Kara Kırgız Özerk Bölgesi'nin 100. Yılı Belge ve Fotoğraf Sergisi"nin açılışı gerçekleştirildi. Tarih ve görsel estetiği bir araya getiren sergi, misafirlerin büyük ilgisini çekti. Serginin açılışının ardından sempozyuma geçildi. Sempozyumda dezenformasyonun artmasına zemin hazırlayan teknolojik ve sosyopolitik faktörlerin yanı sıra dezenformasyonların tehdit ve sonuçları ele alındı. Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, açılışta yaptığı konuşmada dijitalleşmeyle birlikte gelen dezenformasyonun neden olduğu sıkıntılara vurgu yaptı. Rektör Vekili Prof. Dr. Almaz İbrayev, günümüzde bilgiye erişimin geçmişe kıyasla çok daha kolay olduğuna dikkat çekerken, Rektör Yardımcısı ve Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk, günümüzde bilgiye erişimin her zamankinden daha hızlı ve kolay olduğunu kaydetti ve “Bu durum doğru ve güvenilir bilgiye erişimi zorlaştırıyor. Sahte haberlerin ve dezenformasyonun yayılmasıyla birlikte güvenilir kaynaklara olan ihtiyaç artmaktadır.” dedi. Pro. Dr. Türk, gerçekleştirilen sempozyumun alana ve üniversiteye büyük katkılar sağlayacağını da belirtti. Sempozyumun açılışında Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Bilgi Politikası Hizmeti Başkanı Dayırbek Orunbekov, Eğitim ve Bilim Bakanı Yardımcısı Rasul Abazbek Ulu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı, KKTC Millî Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da bir konuşma yaptı.
Açış konuşmalarının ardından Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi tarafından sempozyuma gelen davetli konuşmacılara hediyeler takdim edildi. İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk'ün moderatörlüğünde yüz yüze ve çevrim içi olarak toplamda 10 oturumda gerçekleşen sempozyumun ‘Açılış Oturumu’, dezenformasyonla mücadelede önemli isimleri buluşturdu. Oturumda, Türkiye Cumhuriyeti Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen, Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Radyo Televizyon Yayın Kurumu Yönetici Müdürü Dr. Çınar Kaparova, Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı İdris Baykan, Bengü Türk Genel Yayın Yönetmeni Ünal Kaya ve Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Tolga Özgenç bir araya geldi.
Farklı ülkelerden iletişim alanında uzman isimleri bir araya getiren sempozyum, dijital dünyanın öncü konuları üzerine önemli paylaşımlara imkân sağladı. KTMÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk, sempozyumda 33 yüz yüze, 30’u çevrim içi olmak üzere toplam 63 bildirinin sunulduğunu açıkladı. Sempozyumu Manas Üniversitesi’nin iletişim alanında uluslararası iş birliklerini güçlendirmek için yaptıklarını belirten Türk, "Sempozyum bizim beklentilerimizin çok üzerine çıktı. Sempozyuma ilgi yoğun oldu. Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Rusya, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya ve İran'dan kendi alanında uzman akademisyen, genel müdür ve bakan katıldı." dedi.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 15-17 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen sempozyuma, Basın İlan Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Anadolu Ajansı, TRT, Kırgızistan Radyo ve Televizyon Kurumu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, ULAK Haberleşme katkı sağladı.