
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) her yıl geleneksel olarak Kamu-BİB etkinliği gerçekleşiyor. Bilişim yöneticileri ve tüm paydaşların ortak buluşma noktası olan etkinliklerin bu yıl ki ana konusu Türkiye’nin dijital dönüşüm politikaları olacak. TBD Başkanı Rahmi AKTEPE, Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticiler birliğiyle Antalya’da gerçekleştirilecek Kamu-BİB’22 – BİMY’26 Bütünleşik Etkinliği öncesi ICT MEDIA’nın sorularını cevaplandırdı.
ICT MEDIA: Dijitalleşmeyle ilgili Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz, önümüzdeki dönemde dijitalleşmenin daha çok hangi alanlarda öne çıkmasını bekliyorsunuz?
Rahmi AKTEPE: Dijital Dönüşüm Endeksinde ülkeler Durağan ülkeler, Öne çıkan ülkeler, riskli ülkeler ve kabuğunu kıran ülkeler olmak üzere 4 katagoride ele alınıyor. Norveç, Danimarka, İsveç, Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinin yanı sıra İsviçre, Singapur, Güney Kore, İngiltere, Hong Kong ve Amerika’nın ilk 10 sırada yer aldığı Dijital Dönüşüm Endeksi’ne göre Türkiye “kabuğunu kıranlar” grubu içerisinde yer almaktadır. Accenture tarafından Türkiye’deki 104 şirket üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre de ortalama Dijitalleşme Endeksimizin yüzde altmış olduğu görülmektedir. Bu göstergeler dijitalleşme yolculuğunda yapılacak daha çok işimizin olduğunu gösteriyor. Dijitalleşmenin sağlık, enerji, ulaşım, telekom, finans, savunma başta olmak üzere tüm sektörlerde ön plana çıkacağını değerlendiriyoruz.
Dünya genelinde toplumsal, ekonomik ve siyasal tüm yapıları etkileyen dönüşümün temelinde dijital teknolojilerin öne çıktığı ve itici güç oluşturduğu görülüyor. TBD olarak Türkiyenin dijital olgunluk seviyesinin yükseltilmesi ve dijital ekonomisinin geliştirilmesi için yenilikçi ve donüştürücü teknolojilerin milli kabiliyetlerle geliştirilmesini ve imalat sanayi başta olmak üzere tüm KOBİ’lerimizin dijital dönüşümlerinin söz konusu milli teknolojiler ile gerçekleştirilmesini bir beka sorunu olarak görüyoruz. Bugün dönüştürücü teknolojilere yatırım yapanlar, dijital dönüşümü özümseyenler ve teknolojiye yön verenler yarınlara hükmedenler olacaktır. Yarınlara hükmedenler tarafında olabilmek için TBD olarak üzerimize düşeni yapmaya ve bu konuda farkındalık ve ortak akıl oluşturmaya devam edeceğiz.
ICT MEDIA: Dijitalleşme insan yaşamı ve iş yapma süreçlerini nasıl etkileyecektir? Dijitalleşmenin sunduğu yeni iş imkanları neler olacaktır?
Rahmi AKTEPE: Dijital dönüşümün temel amacı dijital teknolojilerin kullanımı ve geliştirilmesi yoluyla ekonomik ve sosyal refahın artırılması yani insanların yaşam kalitesinin arttırılmasıdır. Dijital dönüşüm teknolojileri üretim süreçlerinin yanı sıra iş yapış biçimlerinin ve insan kaynağının da dönüşmesine katkı sağlamaktadır. Söz konusu dönüşüm, yapay zekâ, makina öğretisi, derin öğrenme, otonom sistemler, nesnelerin interneti, robotlar ve diğer birçok özgün teknoloji ve uygulamaya dayalı olarak gerçekleşmektedir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de iş hayatı için gerekli görülen yeteneklerin enaz %41’nin 2020 itibari ile değişeceği öngörülmektedir. Dijital dönüşüm ile kaba kuvvete dayalı işler ve/veya rutin işler artık robotlar tarafından yapılacaktır. İnsanlar ise daha katma değeri yüksek yani nitelikli işlerde çalışacaktır. Dijital dönüşüm ile birlikte birçok meslek yerini yeni mesleklere bıramaya başladı. Veri madenciliği, robot koordinatörlüğü, IT/IoT mimarlığı, 3D yazıcı mühendisliği, yapay zekâ pazarlamacılığı, bilgi güvenliği mimarlığı bunlardan sadece birkaçı.
ICT MEDIA: Şirketlerin başarılı bir dijitalleşme sürecini hayata geçirmeleri, yeni iş modelleri kurgulamaları, rekabet avantajı kazanma ve yeni pazarlara açılmaları için ne tür dijital dönüşümler yapması gerekir?
Rahmi AKTEPE: Şirketler dijital dönüşüm yolculuklarında dijital teknolojilerin kullanımı ve/veya geliştirilmesi yoluyla verimliliklerini arttırmaya yönelik olarak insan kaynaklarını, iş süreçlerini ve iş modellerini yeni baştan kurgulamalıdır. Dijitalleşme sürecinde şirketler imkân ve kabiliyetlerini, yetkin insan kaynağını ve teknolojik altyapılarını güçlendirmeli ve verimliliğin arttırılmasına ve rekabet katsayısılarının yükseltilmesine yönelik olarak da akıllı dijital teknolojileri imalat, hizmet ve/veya iş süreçlerine uyarlamalıdırlar.
Şirketlerimizin dijital dönüşüm konusundaki farkındalıklarının artırılması çok önemlidir. Bu konuda kamu kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. TBD’nin genlerinde sadece eleştiren değil, çözüm üreten bir sivil toplum kuruluşu olmak yer almaktadır. Bu doğrultuda TBD olarak insiyatif alarak, başta KOBİ’ler olmak üzere şirketlerin dijitalleşmesine katkı sağlanması, gelişimlerinin desteklenmesi ve rekabet güçlerinin arttırılması amacıyla “Kobiler İçin Dijital Dönüşüm Rehberi: Endüstri 4.0” kitabı hazırlanmış ve KOBİ’lere dağıtımı ücretsiz olarak yapılmaktadır.
ICT MEDIA: Türkiye’de dijitalleşme çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz. Etkin bir devlet yönetimi için dijitalleşme alanında ne tür stratejiler izlenmesi gerekir? Dijitalleşme konusunda hükümetlere düşen görevler nelerdir?
Rahmi AKTEPE: Dijital dönüşümün insan, teknoloji, altyapı ve süreç olmak üzere dört temel dayanağı bulunmaktadır. Etkin bir devlet yönetimi için oluşturulacak dijital dönüşüm stratejilerinde bu dört dayanak muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır. Dijital Türkiye için hazırlanacak stratejilerde;
• İhtiyaç duyulan nitelikli işgücünün yetiştirilmesi ve mevcut işgücünün yetkinliklerinin geliştirilmesine yönelik eğitim altyapısının oluşturulması ile toplumun dijital dönüşüme hazır hale getirilmesine,
• Küresel pazarda rekabet edebilecek yapıda teknoloji ve yenilik kapasitesinin geliştirilmesine,
• Veri iletişim altyapısının güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması ile standartlara uyumunun sağlanmasına,
• Dijital dönüşüm sürecini yönlendirecek ve tüm paydaşlar arasında gerekli koordinasyonu sağlayacak etkin bir yönetişim alt yapısının yani ekosistemin oluşturulmasına
yönelik politikalar ve eylem planları yer almalıdır. Dönüşümün en önemli kıstası bize göre koordinasyondur. Kamu kurum ve kuruluşlarının çok iyi niyetli çalışmaları var. Ama birbirinden kopuk, bağımsız… Bu iyi çalışmaları üst üste koyarak bir başarı sağlamak mümkün değil. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile kurulan Dijital Ofis bizi umutlandırdı. Ama süreç ilerledikçe görüyoruz ki; çok da sağlıklı koordinasyon henüz sağlanamıyor. Sürdürülebilir bir dijital dönüşüm ekosisteminin yaratılması ancak sağlıklı bir koordinasyonla olabilir diye düşünüyoruz. Sürdürülebilirlilik açısından standartlar konusu çok önemli. Türkiye Bilişim Derneği olarak dijital teknolojiler alanındaki standartların oluşturulmasına yönelik TSE ile bir protokol imzaladık ve bu kapsamda bir çalışma grubu oluşturduk. Hem ulusal hem de uluslararası standartlar konusunda çalışmalara başladık. Standartlar hep ihmal edilen ama aslında çok önemli olan bir unsur. Eğer teknoloji üretmek isteğindeyseniz standartlara önem vermeniz lazım. Standartları geliştirebilme becerimizi geliştiriyor olmamız lazım.
ICT MEDIA: Alanında öncü bir sivil toplum örgütü olarak Türkiye’nin dijitalleşmesine yönelik yaptığınız çalışmalar yapıyorsunuz… TBD olarak 1999 yılından bu yana Kamu-BİB toplantıları düzenliyorsunuz. Bu yıl 22. gerçekleştirilecek olan toplantının ana teması nedir? Toplantının katılımcıları ve ele alınacak konular hakkında bilgi verir misiniz? Toplantının “teknoloji üreten bir Türkiye” için önemini anlatır mısınız?
Rahmi AKTEPE: Ülkemizin bilişimle dönüşümünü amaçlayan kamu yararı statüsünde bir sivil toplum kuruluşu olarak yıllardır özveriyle yürüttüğümüz çalışmaların ve ortak akıl ile oluşturduğumuz çözümlerin, özellikle karar verici noktalar tarafından sahiplenilmesi ve desteklenmesi bizleri gururlandırmakta ve daha çok çaba göstermeye motive etmektedir. TBD olarak teknolojiyi, yaşam kalitesini yükseltme anlamında da kullanabilen bir toplum yaratma, sayısal okur yazarlığın arttırılması, Türkiyenin dijital olgunluk seviyesinin yükseltilmesi ve dijital ekonomisinin geliştirilmesi için yenilikçi ve donüştürücü teknolojilerin milli kabiliyetlerle geliştirilmesi ve KOBİ’lerimizin dijital dönüşümlerinin gerçekleştirilmesi konularında farkındalık ve ortak akıl oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz.
1995 yılında kurulan Kamu-BİB platformu, kamu bilgi işlem birimleri ve sektör katılımı ile bilişim teknolojilerinin etkili ve yaygın kullanımı; kamu kurumlarının hizmetlerini etkin ve verimli sunabilmesi için ulusal bilişim politikalarının oluşturulmasına katkı sağlanması; bilgi işlem birimleri arasında bilgi paylaşımının artırılması, mesleki dayanışmanın geliştirilmesi; sorunlara ortak çözümler oluşturulması konularında farkındalık yaratmak ve sinerji oluşturmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Kuruluşundan bu yana 18 Verimlilik toplantısı düzenleyen Kamu-BİB, toplantılarına, kamu sektörünün yanı sıra özel sektörden temsilcilerinin de katılmasına çok büyük önem verilmektedir.
17-20 Ekim 2019 tarihlerinde Antalya/Belek Ela Quality Otel’de yapılacak olan “Kamu-BİB’22-BİMY’26” Bütünleşik Etkinliği toplantısının ana teması “Dijital Dönüşümün Farkındamıyız?”. Kamu-BİB’22 etkinliğinde, Bulut Bilişim ve Çağın Altını Verinin Sınır Ötesine Taşan Akışı, Bilgi Platformları: Milyar Dolarlık Şirketler Çıkarmak, Dijitalleşen Devlette İş Süreçleri ve Kamu Bilişim Merkezleri, Yerli ve Milli 5G konularını gerek kamu gerekse özel sektör gözlüğü ile tartışarak, yeni teknolojilerin, mevcut sisteme uyarlanması konusundaki mücadele alanları ve çözüm önerileri konusunda beyin fırtınası yapılacak ve tüm yönleri ile tartışılacaktır.
Her sene olduğu gibi bu senede 400 civarında Kamu, Üniversite ve Özel Sektör Bilişim Merkezi Yöneticisi ile Hükümet yetkililerinin katılması beklenmektedir.