
Yapay zeka, veri bilimi, siber güvenlik ve robotik başta olmak üzere ileri dijital teknolojilerin 30 farklı uzmanlık alanında çalışmaları olan 8 üniversitenin uygulama ve araştırma merkezleri ile faaliyete başladı.
Türkiye’de yapay zekâ, veri bilimi, robotik ve bunlarla yakından ilişkili teknoloji alanlarında araştırma, geliştirme, uygulama ve yaygınlaştırma faaliyetleri yürüten kamu kurum ve kuruluşları, sanayi kuruluşları ve Ar-Ge altyapıları ile üniversite araştırma altyapılarını bir araya getirmek amacıyla “Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu”nun (DİİB Platformu) kurulması adına 2022 yılı Nisan ayında çalışmalar başlatılmıştır. Söz konusu paydaşları yenilikçi teknoloji ve uygulamaları tasarlayıp hayata geçirme yoluyla ekonomik, teknolojik ve toplumsal değer oluşturmak adına bir araya getirecek DİİB Platformu ilgili alanlardaki çalışmaları destekleyecek ve disiplinler arası projelerin millî kaynak ve imkânlar ile hayata geçirilmesini hızlandıracaktır.
Bu kapsamda, Türkiye genelinde 67 üniversite ile 4 uygulama ve araştırma merkezine teknik altyapı, insan kaynağı, araştırma alanları, bilimsel makale ve patent çalışmaları ile uluslararası ve ulusal proje bilgilerini içeren bir değerlendirme formu iletilmiştir. Değerlendirme formlarına geri dönüş yapan 41 üniversite ve 1 merkez arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda DİİB Platformu’nun ilk üyelerine aday olarak 8 üniversite tespit edilmiştir. Koç Üniversitesi İş Bankası Yapay Zeka Merkezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sabancı Üniversitesi Veri Analitiği Araştırma ve Uygulama Merkezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Akıllı Fabrika Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ege Üniversitesi Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Akıllı Fabrika Sistemleri merkezleri değerlendirmeler sonucu en yüksek puanı alan merkezler olarak belirlenmiştir. Seçilen üniversite uygulama ve araştırma merkezlerini yerinde incelemek, fiziki ve teknik altyapılarını tespit etmek ve ilgili alanlarda yürütülmüş/yürütülmekte olan projeler hakkında daha detaylı bilgi almak adına 28 Haziran 2022 tarihinde teknik ziyaretler başlatılmıştır. Teknik ziyaretler sonucunda, değerlendirme formuna göre tespit edilen 8 üniversitenin DİİB Platformu’na üyelikleri uygun görülmüştür.
20 Aralık 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofis Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sn. Mehmet Fatih Kacır ve Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sn. Halis Yunus Ersöz ile belirlenen 8 üniversitenin rektörlerinin katılımıyla Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu İmza Töreni gerçekleştirilmiştir.
Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu’nun hedefleri:
Kamu ihtiyaçlarına yönelik yerli teknoloji çözümleri geliştirilmesinin etkin şekilde koordine edilmesi,
İleri dijital becerilerin geliştirilmesi adına kısa/uzun dönemli eğitimlerin yürütülmesi,
Dijital Avrupa Programı çağrıları için konsorsiyumlar kurulması ve proje geliştirilmesinin desteklenmesi,
Uluslararası iş birlikleri ile hizmet kapsamının genişletilmesi,
Dijital ekonominin gelecekte oluşturacağı fırsatlardan en üst seviyede faydalanılması adına strateji ve politika çalışmalarının desteklenmesi,
Dijital Avrupa Programı harici diğer birlik programlarında koordinatör veya paydaş olarak projelerin geliştirilmesi.