
TESİD Sohbetleri’nin dördüncüsünün konuğu ULAK Genel Müdürü Dr.Metin Balcı oldu.
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD), ulaşım, güvenlik, enerji, sağlık, iletişim ve tarım başlıklarında Dijital Dönüşüm dikeylerini ele aldığı TESİD Sohbetleri’nin dördüncüsünü gerçekleştirdi.
“Akıllı İletişim Altyapıları” konusunun ele alındığı etkinliğin konuğu ise ULAK Genel Müdürü Dr.Metin Balcı oldu. Gazeteci Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinliğin açılış konuşmasını ise TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Tunaoğlu yaptı.
Tunaoğlu, açılışta şunları söyledi; “ULAK, milli ve yerli imkanları kullanarak, uçtan uca yerli ağ teknolojileri geliştirmek vizyonuyla yapılanmış bir kurum. Mevcut 4.5G teknolojilerini sürdürülebilir kılmak, gelişen teknoloji ve uygulamaların doğuracağı gereksinimleri karşılama, 5G ve sonrası için dünya standartlarında yenilikçi, dinamik ve yaratıcı, ARGE’ye dayalı çözümler üretme amacı var. Bunu da yarattığı ekosistemle birlikte başarıyorlar.
Bugün dünyada tekil değil, takım oyunu oynayanların başarılı olabildiği bir dönemdeyiz. Elektronik sanayi ise yeni teknolojilerin tamamına hizmet veren, gün geçtikçe de katkı payı artan önemli bir sektör. TESİD olarak en önemli hedeflerimizden biri elektronik sanayinde yer alan firmalarımızı Ulak gibi kurumlarımızla bir araya getirerek ortak bir vizyon etrafında birleştirebilmek. Buradan doğacak iş birliklerinin, ekosistemdeki tüm paydaşlara ve ülkemize çok değerli katkıları olacağına inanıyoruz. Bu noktada aynı yaklaşım ve inançla TESİD’in konuğu olan ULAK Haberleşme Genel Müdürü Sayın Metin Balcı’ya katılım ve katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. “
Akıllı İletişim Altyapıları, uzun bir zamanda gündemde olan akıllı uygulamaların temelini oluşturan bir kavram. Biz ULAK olarak, yakın bir zamanda 7x24 hayatımıza girecek olan bu uygulamaların iletişim altyapısını, eko sistemimizle birlikte, azami oranda yerli ve milli imkanlar ile oluşturmaya çalışıyoruz.
5G ve akıllı altyapılarda dünya hızla ilerlemektedir. 2017’den beri 5G ve akıllı altyapılara dair farklı denemeler ve devreye alımlar yapılmaktadır. Hızlı gelişmelere bakıldığında, teknolojinin gelişimini kaçırmamak ve aynı zamanda yerli milli teknolojileri de desteklemek adına, kısa ve orta vadede akıllı altyapıları mevcut teknolojilerimizle sağlayabildiklerimizle sağlayabilme yoluna gitmeliyiz. Diğer yandan da 5G’de yerli milli teknoloji geliştirmelerimizi hızlandırarak ilerletmeli ve dünya ile parallel 5G’yi getirmeyi önceliklemeliyiz.
“Dijital Türkiye yolculuğunun önünü açacak, katma değeri yüksek önemli katmanlardan biri de hiç kuşkusuz milli ve yerli geniş bant iletişim altyapılarıdır”
ULAK Haberleşme Genel Müdürü Dr.Metin Balcı ise, “1400’den fazla sahada aktif olarak hizmet veren ULAK 4.5G Baz istasyonları ve dünya ile eş zamanlı geliştirilen ‘MAYA Yazılım Tanımlı Geniş Alan Ağ ve Veri Merkezi’ çözümleri, Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünlerini kendi mühendislik gücüyle geliştirilebileceğinin ispatıdır. İletişim ve Bilgi Teknolojileri’nde elde edilen üstünlük, ülkeleri rekabet edebilirlikte en üst sıraya taşıyor. Türkiye yerli 4.5G teknolojisiyle baz istasyonu üreten ve sahada çalışır vaziyette kurabilen sayılı ülkelerden biri oldu. Akıllı iletişim altyapılarını artan ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde gerekli teknolojileri 5G’nin yaygınlaşmasını da beklemeden eko sistemimizle birlikte yerli milli imkanlarla geliştirmeye devam ediyoruz.” dedi.
Balcı: “Çok hızlı ilerleyen küresel 5G teknolojilerinin yerli ve milli olarak yapılması konusunda zenginleşen ekosistemimizle birlikte, özgün ve küresel ölçekte de kabul görecek 5G çözümlerimizi yerli mühendislik gücümüzle ülkemize kazandırmak için azimle çalışıyoruz.
Bu süreçte 4,5G teknolojilerinin geliştirme, ürünleştirme ve saha uygulamalarında edindiğimiz birikim ve deneyim paha biçilmez öneme sahip. Bu çalışmalarda elde ettiğimiz tecrübe, 5G’yi hayata geçirme yolunda önemli katkılar sağlıyor. Aynı şekilde 5G teknolojisini de geliştirip sağlıklı bir şekilde kullanıma aldığımızda, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan iletişim altyapılarımızda kendimizi daha güçlü, daha güvende ve daha güvenilir hissedeceğiz.
5G ve akıllı altyapılarda dünya hızla ilerlemektedir. Hızlı gelişmelere bakıldığında, teknolojinin gelişimini kaçırmamak ve aynı zamanda yerli milli teknolojileri de desteklemek adına, kısa ve orta vadede akıllı altyapıları mevcut teknolojilerimizle sağlayabildiklerimizle sağlayabilme yoluna gitmeliyiz. Diğer yandan da 5G’de yerli milli teknoloji geliştirmelerimizi hızlandırarak ilerletmeli ve dünya ile parallel 5G’yi getirmeyi önceliklemeliyiz.
Bilinen büyük ölçekli uçtan uca çözüm sağlayan global üreticilerin yanısıra, Daha esnek altyapılar sunan nispeten küçük ölçekli firmalar için de yeni yeni fırsatlar doğmuştur. Bu kapsamda ULAK olarak eko sistemimizle hem sahada çalışan sistemleri olan, hem de yeteri kadar esnek ve hızlı davranabilen bir firma olarak farklı avantajlarımızın olduğunu biliyor ve bunları gerçekleştirmek için gayret sarf ediyoruz. Akıllı İletişim Altyapıları, uzun bir zamanda gündemde olan Akıllı Şehirler, Hastaneler, Yollar, Ulaşım Altyapıları, Enerji altyapıları, Araçlar, Ticaret gibi çok farklı akıllı uygulamaların geliştirilmesine imkan veren bir altyapı yeteneği. Biz ULAK olarak, yakın bir zamanda 7x24 hayatımıza girecek olan bu uygulamaların iletişim altyapısını, eko sistemimizle birlikte, azami oranda yerli ve milli imkanlar ile oluşturmaya çalışıyoruz. Küresel iletişim dengelerinin ticari kriterler yanında milli güvenlik unsurlarını da içerdiği günümüzde ülke çapında yerli ve güvenli geniş bant iletişim sistemlerini halkımızın hizmetine sunmak, ticari şebekelerin yanında ‘Kamu Güvenliği’ ağlarını da yerli sistemlerle donatmak, ULAK için önemli bir hedef.
‘Dijital Türkiye’ yolunda, ekosistemimizle birlikte 2021’in ortasından itibaren 5G çözümlerimizi ve yaşantımızı kolaylaştırıcı özgün dikey uygulamalarımızı da hayata geçireceğiz. Yaptığımız bu çalışmaların devletimiz tarafından desteklenmesi bizi daha da güçlü kılıyor, böylece geleceğe daha güvenle bakıyoruz.” diye konuştu.