
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu merkez binasında “Düşük Yörüngeli Uydular Üzerinden Genişbant İnternet Hizmeti Sunumu Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren, BTK Yetkilendirme Daire Başkanı Beytullah Kuşçu ve ilgili kurum ve kuruluşlardan yetkili isimler katıldı.
Ömer Fatih Sayan, açılışta yaptığı konuşmada ülke olarak, uydu hizmetlerine yönelik düzenlemelerin, milli teknoloji hamlesi ekseninde sürdürüldüğüne dikkat çekti. 200 bin kilometreye kadar yakında ki uydular ile ülkelerin internet hizmetine erişmek için uzun zamandır girişimlerde bulunduğunu belirten Sayan, yüksek irtifa uydularına göre düşük yörüngeli uyduların daha uygun maliyetli olduğunun altını çizdi. Sayan, “Fırlatma maliyetleri, hizmet süreleri, fırlatılacak uyduların sayısı gibi değişkenlerin de göz önüne alınarak çalışılması gerekiyor. Bahsi geçen teknolojileri kullanarak bütün dünyaya hizmet sunmak isteyen firmaların önlerinde çözmeleri gereken problemler var. Düşük yörünge uyduları ile tüm dünyaya hizmet sunulacak altyapının oluşturulması, firmaların hiçbir ülkede, herhangi bir düzenlemeye tabi olmadan, istediği şekilde hizmet sunacağı anlamına gelmiyor. Ulusal otoritelerin belirlediği politikalar ve sistemler çerçevesinde hareket edilmesi bir zorunluluk.” dedi.
Türkiye’nin iki uydusunu daha uzaya gönderdiğini hatırlatan Sayan, 6A’nın da test ve montaj işlemlerinin ise devam ettiğini söyledi. “2023 senesinde tamamen yerli-milli ürettiğimiz ilk uydumuzu da uzaya çıkarmış olacağı” diyen Sayan şöyle devam etti: “Ülkemizde uydu haberleşme sistemlerinden faydalanan yaklaşık 15 bin abonemiz var. İşletmeci gelirleri ise son bir yılda 203 milyon TL’ye ulaştı. Uydu Platform Hizmetleri’nden sağlanan gelir ise 83 milyon TL civarında.”
Bakanlık ve BTK olarak "Ülkemizi Uydu Yer İstasyonlarının Merkezi Haline Getirmek" amacı ile Türkiye Uydu Vadisi'ni kurduklarını hatırlatan Sayan, mevzuat ve düzenlemelere de dikkat çekti. Uydu hizmetleri verilirken bazı şartlara dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Sayan, "Sunulan hizmetin niteliği gereği, karasal şebekelerle rekabet edebilecek bir teknolojik gelişmeyi işaret etmeleri sebebi ile mevcut şebekelere etkisinin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Hizmet sunmak istedikleri ülkelerin milli güvenlik, kamu düzeni, vatandaşların hakları, hizmet sunum koşulları gibi hususlar bakımından politik ve düzenleyici gereksinimlerine uygun hareket etmeleri de kaçınılmaz" diye konuştu.
Bakan Yardımcısı Sayan, bir de hatırlatma da bulundu. Bazı şirketlerin, sunmayı planladıkları hizmetlere yönelik, ödeme kabul ettiklerini belirten Sayan, "Malumunuz, ülkemizde hizmet sunan şirketler, BTK'nın resmi internet sitesinden yayımlanmaktadır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumuz tarafından gerekli düzenlemeler yapılarak hizmet sunabilecek şirketler web sitemizde ilan edildiğinde bu hizmetin verilebileceğini söyleyebiliriz. O nedenle vatandaşlarımızın konuya ihtiyatlı yaklaşmaları herhangi bir mağduriyet yaşamamaları açısından önem taşımaktadır" dedi.