• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. E-Ticarete 1,5 Milyon Yeni Müşteri
E-Ticarete 1,5 Milyon Yeni Müşteri

E-Ticarete 1,5 Milyon Yeni Müşteri

ICT Media ICT Media
14 Eylül 2020 00:00
Paylaş

Gençler ve çalışan kadınların yoğun ilgisiyle sürekli büyüyen online alışveriş sektörü, son bir yılda yaklaşık 1,5 milyon yeni müşteri kazandı.

TÜİK’in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre, 2019 yılında yüzde 34,1 olan, internet üzerinden mal ve hizmet siparişi veren ya da satın alanların oranı 2020 yılında yüzde 36,5’e yükseldi.

500’ü aşkın sanal mağazadan alışveriş yapanlara nakit para ödeyen Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, araştırmanın 16-74 yaş grubundaki 60 milyon kişi üzerinde yapıldığını anımsatarak, “Yüzde 2,4’lük artış 1 milyon 440 bin kişiyi kapsıyor. TUİK’in yüzdelik rakamlarını kişi sayısına çevirirsek, 2019 yılında 20 milyon 460 bin olan e-ticaret müşterisi sayısının 2020’de 21 milyon 900 bine yükseldiği ortaya çıkıyor. Sanal alışveriş müşterilerinin 12 milyon 80 binini erkekler, 9 milyon 820 binini de kadınlar oluşturuyor” dedi.

Kadın Kozmetiğe, Erkek Yemeğe Para Harcadı

TÜİK’in, Türk tüketicilerin internette satın aldıkları ürün ve hizmetleri de araştırdığını kaydeden Kayral, kadın ve erkeklerin en fazla giyim için harcama yaptıklarının ortaya çıktığını söyledi.

Araştırmaya göre, internet üzerinden en fazla sipariş verilen ya da satın alınan ürün grupları; kadınlarda yüzde 68,5; erkeklere ise yüzde 54,2 ile giyim, ayakkabı ve aksesuar oldu.

Kadınlarda giyimi yüzde 31,5’le kozmetik, güzellik ve sağlık ürünleri, yüzde 30,2 ile basılı kitap, dergi, gazete izledi.

Erkekler ise giyimden sonra en fazla yüzde 24,1 ile online yemeğe, yüzde 22,5 ile de basılı kitap, dergi ve gazeteye para harcadı.

Araştırmanın en dikkat çekici yönü ise uzun yıllardır online harcamalarda ilk sırayı alan cep telefonu, bilgisayar, elektronik eşya satın alımlarının, 2020 yılında ilk üç harcama kalemi içerisinde yer almaması oldu.

İnternetten Alışverişin Avantajları

Güçlü Kayral, avantajlarından dolayı her yıl e-ticaret müşteri sayısının önemli sayıda arttığına da dikkati çekerek, şunları söyledi:

“2011’de 5 milyon 40 bin olan internetten alışveriş yapanların sayısı bugün 21 milyon 900 bine yükselmiş durumda. Özellikle çalışan kadınlar ve gençlerin alışveriş alışkanlıklarında dijital alışveriş lehine önemli bir değişim yaşanıyor. Günün 24 saati, dünyanın her yerinden alışveriş yapabiliyorlar. Çarşı, pazar gezmek yerine aradığı ürünün en uygun fiyatlısını birkaç saniye içinde karşılaştırma sitelerinde bulabiliyor; tatilini ve katılacağı etkinlikleri, fırsat sitelerini kullanarak çok ucuza getirebiliyor; ayrıca tüm bu alışverişlerini de Avantajix.com gibi alışveriş yaptıkça para veren siteler üzerinden geçerek ekstra kazançlar sağlıyorlar.”

Paylaş
TÜİK Avantajix Güçlü Kayral it haberleri bilişim gündemi bilişim haberleri teknoloji gündemi

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

Yapay Zeka, Pazarlamanın Yeni Beyni: Kararlar Daha Hızlı, Stratejiler Daha Akıllı
Yapay Zeka, Pazarlamanın Yeni Beyni: Kararlar Daha Hızlı, Stratejiler Daha Akıllı
27 Haziran 2025 15:18
Vodafone’dan tüm kullanıcılara yapay zeka destekli “Wi-Fi Asistanı
Vodafone’dan tüm kullanıcılara yapay zeka destekli “Wi-Fi Asistanı
27 Haziran 2025 15:15
Felaket Kurtarma Planı Olmayan Şirketler İçin Büyük Tehdit: Veri Kaybı ve Finansal Zarar
Felaket Kurtarma Planı Olmayan Şirketler İçin Büyük Tehdit: Veri Kaybı ve Finansal Zarar
27 Haziran 2025 14:02
Trend Micro Ürünlerini Kullanmak Çözüme Giden Yolu Kolaylaştırıyor
Trend Micro Ürünlerini Kullanmak Çözüme Giden Yolu Kolaylaştırıyor
26 Haziran 2025 15:27
Doktar, küresel büyüme için 7,5 milyon Euro yatırım aldı
Doktar, küresel büyüme için 7,5 milyon Euro yatırım aldı
26 Haziran 2025 14:22
Bakan Kacır, Türkiye Teknolojide Kız Öğrenciler Yapay Zeka Farkındalık Araştırması Rapor Lansmanı’na Katıldı
Bakan Kacır, Türkiye Teknolojide Kız Öğrenciler Yapay Zeka Farkındalık Araştırması Rapor Lansmanı’na Katıldı
25 Haziran 2025 18:03
ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.