
Kaspersky Aile Raporu’na göre, Türkiye’de 7 ile 12 yaşları arasında çocuk sahibi olan ebeveynlerin dörtte birinden fazlası (%29), çocukların internette karşı karşıya kaldığı en önemli riskin zararlı (şiddet veya cinsel içerikli) içerikler olduğunu düşünüyor. İnternette her yerde rastlanabilen zararlı içerikler uygulama içi reklamlarda bile çıkabiliyor ve bu tür içerikleri üretenler uygulamalar üzerinden gelir elde edebiliyor. Windows için Kaspersky Safe Kids, aldığı 2019 AV-Comparatives Onaylı Ebeveyn Kontrolü Ödülü ile çocukları uygunsuz içeriklerden en iyi şekilde koruduğunu bir kez daha gösterdi.
İnternetteki her şey gençlere uygun değil ve zararlı içeriklerin miktarı her geçen gün artıyor. Türkiye’de ebeveynlerin %24’ü uygunsuz içeriklerle karşılaşma riskini en aza indirmek için çocuklarının internette geçirdikleri süreyi kontrol etmeye çalışıyor. Türkiye’de anne babaların yaklaşık yarısı (%52) çocuklarının internette gezdiği siteleri kontrol ve takip etme ihtiyacı hissediyor.
Çocuklar bu tür içeriklere yanlışlıkla da erişebiliyor. Ebeveyn kontrolü yazılımları burada devreye girerek zararlı içeriklerle karşılaşma riskini en aza indiriyor.
Ancak her çözüm farklı çalıştığından ebeveynlerin kendilerine en uygun olanı seçmeleri çok kolay olmuyor. AV-Comparatives, internet kullanıcısı çocukları koruyan en iyi aracı bulmak için her yıl çeşitli yazılım markalarının ebeveyn kontrolü çözümlerine sertifika testleri uyguluyor. İncelenen ürünün sertifika alabilmesi için porno içerikli sitelerin en az %98’ini engellemesi, çocuklara uygun olan sitelerde sadece birkaç kez yanlış alarm vermesi ve inceleme sırasında ciddi çözümsüz hatasının (veya tasarım açığının) olmaması gerekiyor.
AV-Comparatives tarafından yapılan son testlerde Kaspersky, katılan altı marka arasından sertifika almaya hak kazanan tek marka oldu.
Kaspersky Safe Kids sahip olduğu içerik filtreleme teknolojisi sayesinde rakiplerine karşı avantaj elde etti. Bu teknoloji uygunsuz içerikleri yüksek başarıyla tespit etmeyi sağlayan, içinde buluşsal yaklaşım ve makine öğreniminin de bulunduğu birçok yaklaşımı bir araya getiriyor. Web sitelerindeki HTML kodların (tablolar, başlıklar, paragraflar vb.) analiz edilmesi gerektiğinde buluşsal yaklaşımlardan yararlanılıyor. Filtre teknolojisi makine öğreniminin de yardımıyla en hassas tespitleri yapabiliyor.
Kaspersky İçerik Analizi ve Araştırma Müdürü Konstantin Ignatiev, “Son birkaç yılda filtreleme sistemimize Arapça gibi birçok yeni dil ekledik. Üründe sunulan kategorilerin içinde tanımlaması bazen zor olan belirli içerikleri tespit etmek için de çalışmalar yürüttük. Uygunsuz içerik trendlerini günlük olarak takip ederek ürünümüzü iyileştirmeye çalışıyoruz. Bunu yaparak ebeveynlerin çocuklarını düzgün bir şekilde yetiştirmesine yardımcı oluyor, gençlerin büyürken zarar görmelerini önlüyoruz. Tüm bu gelişmelerle çocukların internet güvenliğini artırmayı hedefliyoruz.” dedi.