
BTK tarafından yayımlanan son verilere göre, elektronik ve mobil imza sertifikası toplamda 3 milyon 244 bin 880 adete ulaşmış durumda. Elektronik imza, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu sayesinde bireylerin ve kurumların ıslak imza ile gerçekleştirdikleri bütün işlemlerin dijital olarak yapılabilmesini sağlıyor. 2005 yılından itibaren kullanıcılarına elektronik imzanın avantajlarından faydalanma olanağı sunan E-GÜVEN, geliştirdiği yenilikçi ürün ve çözümleriyle e-imzanın kullanılacağı pek çok yeni alan yaratarak bireylere ve kurumlara fayda sunuyor.
5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda tarif edilen ve ıslak imza ile eşdeğerde olan e-imza kullanımı her geçen çeyrekte artıyor. BTK verilerine göre, 2011 yılı sonu itibariyle üretilen elektronik imza sertifika sayısı 323 bin 242 olarak gerçekleşti. Bu rakam 2017 yılının dördüncü çeyreğinde yayımlanan rapora göre, 2 milyon 752 bin 738’e ulaştı. Üretilen elektronik imza sertifika sayısı yüzde 752 oranında artmış oldu.
Farklı işlemlerin her an ve her yerden cep telefonuyla gerçekleştirilmesine olanak veren mobil imza sayısı, her geçen yıl yaygınlaşıyor. 2011 yılı sonu itibariyle 198 bin 783 adet mobil imza sertifikası üretildi. Mobil imza sertifika sayısı 2017 yılının son çeyreğinde 492 bin 142 seviyesine yükseldi. Mobil imza sertifika sayısında yüzde 148 oranında artış kaydedildi.
E-imzayla kâğıt ve kargo maliyetleri yüzde 50 azaldı
2005 yılında e-imza kanununun yürürlüğe girmesiyle başlayan e-dönüşüm sürecinde önemli mesafeler alındığını vurgulayan E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, “E-imza, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip ve elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garantiliyor. Kamudan özel sektöre, bankacılıktan e-ticarete, kurum içi sözleşmelerden ihale süreçlerine her türlü işlemin tasarruflu, güvenli ve hızlı yapılmasını sağlıyor. E-imza ve mobil imza çözümlerimizle kâğıt ve kargo maliyetlerinde yüzde 50’ye varan tasarruf elde edilmesini sağlıyoruz. 2005 yılında ürettiğimiz ilk e-imzanın üzerinden 13 yıl geçti. Yeni regülasyonlarla ve teknolojilerle bireyler ve kurumlar için e-imzanın kullanım alanları hızla yaygınlaşmaya devam ediyor.” dedi.