Erdoğan’dan Dijital Çağ Uyarısı: “Sosyal Medya Artık Tepkilerimizi Belirliyor”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından ATO Congresium’da “Türkiye Yüzyılı: İletişimin Yüzyılı” temasıyla düzenlenen 2. İletişim Şurası’nın açılışında yaptığı konuşmada, dijital iletişim çağının fırsatlarının yanı sıra taşıdığı risklere de dikkat çekti. Özellikle sosyal medya platformlarının bireylerin düşünme biçimlerini ve toplumsal refleksleri şekillendirdiğini belirten Erdoğan, yapay zekâdan dezenformasyonla mücadeleye kadar iletişim dünyasının kritik başlıklarına ilişkin önemli mesajlar verdi.
“23 Yıl Sonra Yeniden Düzenlenen Şura Önemli Bir İhtiyacı Karşılıyor”
Konuşmasına İletişim Şurası’nın ülkeye, millete ve iletişim dünyasına hayırlı olması temennisiyle başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran ile organizasyonda emeği geçen ekibi tebrik etti.
İki gün sürecek programa katkı sunan kamu kurumları, üniversiteler, medya kuruluşları, sivil toplum temsilcileri ve özel sektör paydaşlarına teşekkür eden Erdoğan, ilk İletişim Şurası’nın 2003 yılında gerçekleştirildiğini hatırlattı. Aradan geçen süreçte iletişim teknolojilerinin köklü biçimde değiştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı, sektörün tüm bileşenlerini bir araya getirecek kapsamlı bir toplantıya uzun süredir ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Yaklaşık bir buçuk yıl süren hazırlık sürecinde çok sayıda çalıştay ve etkinlik düzenlendiğini belirten Erdoğan, 425 uzmanın 16 ayrı çalışma grubunda görev alarak iletişim alanındaki güncel sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirdiğini ifade etti.
Yapay Zekâdan Dezenformasyona Kadar Geniş Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamu diplomasisi, yapay zekâ, dezenformasyonla mücadele, afet ve kriz iletişimi, haber üretimi, iletişim hukuku ve dijital platformlar gibi başlıkların Şura kapsamında ayrıntılı şekilde ele alınmasını son derece değerli bulduğunu söyledi.
Şura çalışmalarına katkı sunan gençlere de teşekkür eden Erdoğan, burada ortaya konulan raporlar, değerlendirmeler ve sonuç bildirgesinin Türkiye’nin gelecek dönem iletişim vizyonuna yön vereceğine inandığını dile getirdi. Erdoğan, bu çalışmaların Türkiye’nin ulusal ve uluslararası iletişim kapasitesini daha da güçlendirmesini beklediklerini ifade etti.
“Araç Artık Mesajın Kendisi”
İletişim bilimlerinde sıkça kullanılan “Araç, mesajın kendisidir” yaklaşımına atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilgiye erişimin tarihte görülmemiş ölçüde hızlandığını söyledi.
Uydu teknolojileri, haberleşme sistemleri ve dijital platformlarda her geçen gün yeni gelişmeler yaşandığını belirten Erdoğan, dünyanın herhangi bir noktasında yaşanan bir olayın saniyeler içerisinde milyarlarca insana ulaşabildiğini ifade etti.
Yeni medya araçlarının bilgi üretim ve dolaşımını büyük ölçüde hızlandırdığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, geçmişte günler hatta haftalar süren işlemlerin bugün tek bir komutla dakikalar içinde tamamlanabildiğini söyledi.
Yapay Zekâ Vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapay zekâ teknolojilerinin eğitimden sağlığa, ulaşımdan tarıma, medyadan ticarete kadar birçok alanda önemli kolaylıklar sağladığını belirtti. Türkiye’nin de bu teknolojilerin sunduğu fırsatlardan en üst düzeyde yararlanmayı hedeflediğini ifade eden Erdoğan, teknolojik gelişmelerin beraberinde ciddi sorumluluklar da getirdiğine işaret etti.
“Sosyal Medya Düşünme Biçimimizi Etkiliyor”
Konuşmasının en dikkat çekici bölümünde sosyal medya platformlarının toplum üzerindeki etkisini değerlendiren Erdoğan, dijital mecraların yalnızca bilgi aktarımını hızlandırmadığını, aynı zamanda insanların olaylara bakış açılarını ve tepkilerini de şekillendirdiğini söyledi.
Sosyal medya platformlarının hangi konuların gündemde kalacağını ve insanların bu konulara nasıl yaklaşacağını önemli ölçüde belirlediğini ifade eden Erdoğan, bu durumun sadece bugünü değil geçmiş algısını da etkileyebildiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı, dijital platformların zaman zaman tarih algısını değiştiren, yüzeysel kimlikler oluşturan ve toplumsal hafızayı dönüştüren bir etki oluşturabildiğini dile getirerek, bu sürecin hem bireysel hem de toplumsal düzeyde psikolojik ve sosyolojik sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
Değerler ve Kültür İçin Uyarı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dijital iletişim çağında teknolojinin sunduğu imkânlardan yararlanırken, kültürel değerlerin korunmasının da büyük önem taşıdığını söyledi.
Teknolojik dönüşümün yalnızca teknik bir mesele olmadığını ifade eden Erdoğan, bilgi ve enformasyon merkezli yeni iletişim düzeninin toplumların kültürünü, değerlerini ve kimliklerini etkileyebilecek güçlü bir yapıya dönüştüğünü belirtti. Bu nedenle iletişim politikalarının, teknolojik gelişmeler kadar toplumsal değerleri de gözetmesi gerektiği mesajını verdi.
Dijital Çağın Yol Haritası
- İletişim Şurası’nda iki gün boyunca iletişim sektörünün geleceğine yön verecek çok sayıda oturum gerçekleştirilecek. Kamu kurumları, akademisyenler, medya temsilcileri, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapılacak değerlendirmelerin sonunda yayımlanacak sonuç bildirgesinin, Türkiye’nin dijital iletişim stratejisine yön vermesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında özellikle yapay zekâ, dezenformasyonla mücadele, dijital platformların toplumsal etkisi ve sosyal medyanın bireylerin düşünce dünyası üzerindeki rolüne yaptığı vurgu, Şura’nın öne çıkan mesajları arasında yer aldı.






