
Dünya genelinde aileler, kuruluşlar ve şirketler, bu yıl #ChooseToChallenge teması altında düzenlenen Uluslararası Kadınlar Günü'nü kutlamak için 8 Mart'ta bir araya geldi. İşletmeler kendi yapılarını gözden geçirdi; uygulamalarında değişiklik yapabilecekleri, cinsiyet önyargılarına meydan okuyabilecekleri alanları belirledi. Aynı zamanda, bu anlamda gerçekleştirdikleri başarıları kutladılar.
“Durum, Ericsson için de farklı değil. Gurur duyacağımız çok şey var. Aslında, "Mücadeleyi Seçmek" bizim DNA'mızda var.” Şirketin kurucularından biri olan Hilda Simonsson’a göre (aynı zamanda kurucu Lars Magnus Ericsson'ın eşi), Uluslararası Kadınlar Günü'nün anlamı zamanın çok ötesinde.
1800'lü yılların sonlarında Simonsson (Magnus’un deyişiyle Stina), elektromanyetik bobinlerin saten kaplı bakır tellerle sargısında önemli bir rol üstlenerek kadınların toplumdaki "geleneksel" rolünü oynamayı reddetti. Ericsson ekibinin yine ilk üyelerinden biri olan Hanna Hammarström ise Finlandiya'ya tel ihraç ederek kendi yetiştirdiği kadınlardan oluşan sekiz kişilik bir ekibe liderlik etti. Ericsson Orta Doğu ve Afrika Başkan Yardımcısı ve Yönetilen Hizmetler Başkanı Eva Andren, “İşte bu kadınlar bize öncülük etti. Bize bıraktıkları miras, ben ve Ericsson ailesindeki tüm kadınlara dahil olma, liderlik sorumlulukları üstlenme ve iş dünyasında etki oluşturma olanağı tanıdı” dedi.
Ericsson'da, rakamlar da bu durumu net bir şekilde ifade ediyor: 2019 itibarıyla Ericsson'ın iş gücünün yüzde 25'ini kadınlar oluşturdu. Ayrıca, bölüm yöneticilerinin yüzde 20'si, yöneticilerin yüzde 32'si, liderlik ekibinin yüzde 21'i ve yönetim kurulunun dörtte biri kadınlardan oluştu.
Ericsson Orta Doğu ve Afrika Başkan Yardımcısı ve Pazarlama ve İletişim Başkanı Fida Kibbi, "Uluslararası Kadınlar Günü'nde özellikle Orta Doğu ve Afrika'da elde ettiğimiz büyük başarıları kutlamaya hazırlanıyoruz. Ancak bu başarılarla yetinmememiz gerektiğinin de bilincindeyiz. Kadınları kucaklayan, kuruma olan katkılarımıza değer veren ve sahada erkek meslektaşlarımızla eşit olduğumuz ve başarılı olabileceğimiz bir ortam yaratan Ericsson'ın mirasını sürdürmek için çok çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Teknoloji sektöründe, şirketlerin karşılaştıkları ana sorunlardan biri kadınların oranının önemli ölçüde düşük olmaya devam ettiği STEM konularında sınırlı miktarda yeteneğin olmasıdır.
Orta Doğu ve Afrika Pazarı Başkan Yardımcısı ve Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın, “Ericsson, genç kızları Bilişim Teknolojileri alanını seçmeye teşvik etmek için pozitif bir küresel ortam oluşturmayı amaçlayan “Uluslararası Bilişimde Genç Kızlar Günü” (International Girls in ICT Day) girişiminin uzun süredir destekçisi olmaya devam ediyor. “Bu girişim, kadınların ve genç kızların eğitimini destekleme yöntemlerimizden sadece biri. Bilişim sektöründeki iş pozisyonlarının cinsiyet eşitliği ve kadınları teşvik etme hedeflerine ulaşmamıza yardımcı olacak önemli bir potansiyele sahip olduğunun farkındayız” dedi.
İşyerlerindeki toplumsal cinsiyet meseleleri söz konusu olduğunda, birçok şirketin karşı karşıya kaldığı zorluklardan biri de bilinçsiz önyargılar. Kasıtsız olarak gerçekleşse dahi bu gibi durumların operasyonlar ve performans üzerinde potansiyel olarak zarar verici bir etkisi vardır.
Ericsson Orta Doğu ve Afrika Başkan Yardımcısı ve Uyum Başkanı Natalia Mochales, “İşe alma, performans ve ardıllık yönetimi gibi insan kaynakları süreçlerimizin bazılarında büyük ölçüde davranış bilimlerine dayalı bir dizi girişimde bulunduğumuz için organizasyon olarak büyük gurur duyuyoruz. Çalışanların yaşam döngüsünü etkileyen bilinçsiz önyargı riskini etkin bir şekilde azaltmaya çalışıyoruz. İşyerinde en uygun ortamı yaratmaya yönelik gelecekteki çalışmalarımızın hayati bir parçası olarak gördüğümüz bu çabayı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki diğer Ericsson girişimleri arasında cinsiyet ayrımı gözetmeyen bir dilde olmaları için iş ilanlarının sistematik olarak gözden geçirilmesi ve yeniden tasarlanması, "eWorkouts" ve kadın çalışanlara yönelik ALTitude hızlandırma programı yer alıyor.
Ericsson Batı Afrika Başkan Yardımcısı ve Fas Genel Müdürü Nora Wahby, "Orta Doğu ve Afrika'daki Ericsson ekibinin kadın üyeleri, kapsayıcı bir ortamı desteklemek, teşvik etmek ve sürdürmek için elimizdeki küresel grupları da içeren kaynaklardan büyük ölçüde faydalandı. Şirketimiz, kadın çalışanlar için özel destek grupları oluşturdu. Bu gruplar, çeşitli alanlarda fikir alışverişinde bulunmak ve en iyi uygulamaları paylaşmak için kadınlar için kadınlar tarafından oluşturuldu. Bu gruplar, kadın üyeleri hem kişisel hem de iş çevresi oluşturmaya teşvik ediyor. Bu tür girişimlere sahip olarak gelişmeye olanak tanıyan bir ortam oluşturduğumuza inanıyorum” dedi.
Ericsson Orta Doğu ve Afrika Başkan Yardımcısı ve İnsan Kaynakları Başkanı Sena Erten, “Ericsson olarak cinsiyet katılımıyla ilgili başarılarımızdan büyük gurur duyuyoruz. Ancak henüz işimiz bitmedi. İş gücümüzün yüzde 30'unu kadın çalışanlardan oluşturmayı hedefliyoruz. Bu sayıyı daha da artırmak için başka neler yapabileceğimizi görmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şirket olarak bu konuya odaklanmaya devam ediyoruz" dedi.