• Biz Kimiz
  • Künye
logo
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
    • Gelecek Etkinlikler
    • Planlanan Etkinlikler
    • Geçmiş Etkinlikler
  • Etkinliklerimizden Haberler
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Forcepoint: Kullanıcı kendi verisini buluttan geri çekiyor!
Forcepoint: Kullanıcı kendi verisini buluttan geri çekiyor!

Forcepoint: Kullanıcı kendi verisini buluttan geri çekiyor!

ICT Media ICT Media
12 Mart 2019 00:00
Paylaş

Bulut servislerin maruz kaldığı veri sızıntılarının kullanıcılar üzerindeki olumsuz etkisi artarak büyürken; veriyi bulut üzerinde değil, uç nokta cihazlarında işleyen "sınır bilişim" (edge computing) trendi hızla yaygınlaşıyor.

Kullanıcı verisini işleyen en büyük kuruluşların maruz kaldığı siber saldırılar, tüketicilerin kişisel bilgilerini bulut servislerinden geri çekmesine neden oluyor. İnsan odaklı küresel siber güvenlik şirketi Forcepoint'in 2019 öngörüleri arasında yer alan "sınır bilişim" (edge computing) trendi, veri gizliliğini korumak için yenilikçi bir çözüm olarak sunuluyor. Buna karşın, aynı raporda internet kullanıcılarının veriyi cihazda tutma konusunda hizmet aldıkları şirketlere karşı güven problemi yaşadığı dikkat çekiyor. 2019 Forcepoint Siber Güvenlik Öngörüleri Raporu'na göre Forcepoint müşterilerinin neredeyse üçte biri (yüzde 31), güvenlik endişeleri nedeniyle bulut üzerinde tuttukları veriyi kısıtlamaya başlamış bulunuyor.

Kişisel gizlilik edge computing ile korunuyor

Milyonlarca kullanıcıya ait veriyi barındıran şirketleri hedefleyen siber saldırılar, kişisel veri gizliliği konusunda endişelerin giderek artmasına neden oluyor. İnternet kullanıcılarının kişisel verisini paylaştığı kurumlara duyduğu güven her geçen gün azalıyor. Şirketlerin bulduğu en güncel çözüm ise sınır bilişim (edge computing). Bu sistemde, kullanıcıya ait verinin buluta taşınmaksızın, doğrudan akıllı telefon ya da bilgisayar gibi uç nokta cihazları üzerinde işlenmesi sağlanıyor. Bulut servislerinin son kullanıcıya ait cihazlarla uyum içinde çalışmasını sağlayan bu yöntem, gizliliği sağlamak için önemli bir adım olarak görülüyor.

Ne var ki veriyi yöneten yine şirketler olduğu için, kullanıcılar kendi verilerinin tam olarak nerede işlendiği konusunda bu şirketlerin yaptıkları açıklamaları baz almak durumunda kalıyor. Son yıllarda yaşanan büyük ölçekli sızıntılar ise sınır bilişimin etkin bir çözüme dönüşme sürecini yavaşlatıyor.

Toplumsal güven algısının kullanıcılar arası (P2P) güven modeline dönüştüğü son on yılda, iki taraf arasındaki güven unsuruna aracılık eden Uber ve Airbnb gibi şirketlerin yükselişe geçtiğini hatırlatan Forcepoint Baş Bilimcisi Dr. Richard Ford, P2P ve bulut bilişim arasında bir denge tutturacak güven skoru gibi uygulamaların oyunun kurallarını değiştireceğini belirtti ve ekledi: "İlk olarak, pek çok servis sağlayıcının daha yüksek gizlilik standartları sağlamak adına sınır bilişime ilgi göstereceğini düşünüyoruz. Buna karşın, son kullanıcıların ise bu iyileştirmeleri anlamakta ya da şirketlere güven duymakta zorluk çekeceğini düşünüyoruz."

Şirketlerin veriyi hem cihazda hem de bulutta güvenli tutması Forcepoint'e göre artık yeterli değil. Bunun yanı sıra, son kullanıcının zayıflayan güvenini de yeniden kuvvetlendirerek, gerçek kontrolün bireylerde olduğuna hedef kitlelerini ikna etmeleri gerekiyor.

Paylaş
Forcepoint Edge Computing sınır bilişim Richard Ford

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

MİA Teknoloji madencilikte Karma Gerçeklik ile tam güven dönemini başlatıyor
MİA Teknoloji madencilikte Karma Gerçeklik ile tam güven dönemini başlatıyor
30 Ocak 2026 13:55
Yandex Türkiye ve SBTÜ’den genç yeteneklere “Anadolu Hackathon” fırsatı
Yandex Türkiye ve SBTÜ’den genç yeteneklere “Anadolu Hackathon” fırsatı
29 Ocak 2026 12:18
Yapay Zekâda
Yapay Zekâda "Sistematik Entegrasyon" Dönemi: KPMG 2026 Raporu
29 Ocak 2026 12:13
KOBİ’lerin Finansal Süreçleri LucaNet One ile Dijitalleşiyor
KOBİ’lerin Finansal Süreçleri LucaNet One ile Dijitalleşiyor
29 Ocak 2026 12:11
fiCommerce 2025 Yılında Operasyonel Hacmini 9,5 Kat Artırdı
fiCommerce 2025 Yılında Operasyonel Hacmini 9,5 Kat Artırdı
28 Ocak 2026 14:36
Kobi AI, Yapay Zekayı KOBİ’lerin İş Süreçlerine Entegre Ediyor
Kobi AI, Yapay Zekayı KOBİ’lerin İş Süreçlerine Entegre Ediyor
28 Ocak 2026 14:34
ICT MEDIA DERGİSİ OCAK 2026 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ OCAK 2026 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.