
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca 'Gençlik Haftası' etkinlikleri 'Gençlik ve Bilişim Festivali' düzenledi. Festivalde, Türkiye'nin önde gelen kamu kuruluşları ile özel sektör temsilcilerinin projelerini tanıtıyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca 'Gençlik Haftası' etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Gençlik ve Bilişim Festivali' başladı. Festivalin açılışı, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda bulunan konferans salonunda gerçekleştirildi. Açılış etkinliğine Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençler katıldı. Festival, 18 Mayıs'a kadar ziyaretçilere açık olacak. Festival kapsamında kurulan stantlarında 18 kamu kurumu, 17 kuruluş, 4 üniversite, 19 firmanın bilişim çalışmaları tanıtılıyor.
Festivalin açılışında konuşan Bakan Kasapoğlu, Türkiye'nin son yıllarda inovasyonda, teknolojide öncü olma vizyonuyla ciddi aksiyonlar aldığını belirterek, "Altyapı olarak, donanım olarak, teknoloji olarak hiçbir eksiği olmayan, dünya ile rekabet gücü yüksek, potansiyelini en güçlü şekilde kullanan bir Türkiye inşa ettik. Yerli ve milli imkanlarla üretilen donanımlarımızın her alanda ağırlığını artırdık. Yazılımda neredeyse dünyanın pek çok ülkesinde bulunmayan bir seviyeye yani yazılım ihraç eden bir noktaya geldik. Bunu gençlerimizin ve girişimcilerimizin inancıyla ve özgüveniyle, özel sektörün ve kamunun eş güdümü ile başardık" dedi.
Bakan Varank ise KOSGEB tarafından gençlere verilen destekler hakkında bilgi verdi. Türkiye’de son dönemde güzel işler olduğunu belirten Varank, “Biz gençlere güveniyoruz. Bu manada da sürekli sağda, solda, sokakta karamsarlık pompalamaya çalışanlara, sizleri umutsuzluğa, ümitsizliğe sevk etmeye çalışanlara da lütfen itibar etmeyin. Biz gençlerimize güveniyoruz. Gençlerimizin neleri başarabildiğini biliyoruz. Bütün dünyanın konuştuğu, Türkiye'nin ürettiği insansız hava araçlarını geliştiren gençlerin, mühendislerin yaş ortalaması, 30'un altında" diye konuştu.
Savunma Sanayii Başkanı Demir ise gençlerin, fikirleri ve projelerini hayata geçirmek için heyecan içinde destek beklediklerinin farkında olduklarını kaydetti. Üniversite toplulukları, dernekleri ve kulüpleri ile koordinasyon halinde öğrencilerle buluşmaya devam ettiklerini belirten Demir şöyle devam etti: “Çeşitli üniversitelerde, yaptığımız il ziyaretlerinde gençlerimizle buluşarak fikirlerimizi paylaşıp onlara gelecek yolculuğu ile ilgili fikirlerimizi aktarmak ve imkanları sunmak istiyoruz. Bünyemizde yapılan çeşitli yarışmalarla kabiliyetlerinizin önünü açmayı ve sizleri ileride ideallerinizi gerçekleştirme konusunda geleceğe daha güvenle bakmanızı sağlamak istiyoruz. Beyin teri, alın terinin bir başka yansıması olarak savunma sanayimizin de en önemli gücüdür. Türkiye'nin bu anlamda atacağı adımlar, temelinde nitelikli insan kaynağı olacaktır. Bu insan kaynağını yetiştirmek üzere de her türlü desteği vermeye devam edeceğiz."
Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç da festivalin açılışında bir konuşma yaptı. Koç, "Dijital dünya sizi manipüle etmek isteyen ve sizin güveninizi kötü kullanmak isteyen çok fazla kişinin bulunduğu bir ortam. İnsan faktörü bizim üzerinde en fazla durduğumuz yapı. Şu anda cep telefonlarınıza dikkat edin. Şu anda bir canlı 'hacking' olayına doğru gidiyoruz. Telefonları açık olan insanların belki telefonlarını şu an 'hack'lemiş olabiliriz. Bakanlarım aman dikkat, sizinkileri 'hack'lemeyelim" diye konuştu.
Ali Taha Koç, ardından ortak Wi-Fi ağlarının güvenlik açısından zayıf olduğunu belirterek, salondan birkaç kişinin telefonunu canlı bir şekilde 'hack'lediklerini söyledi. Koç, bunu farkındalık oluşturmak adına yaptıklarını dile getirdi.
Açılış konuşmalarının ardından Bakan Kasapoğlu, İsmail Demir ve Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, festivalin açılışına katılan gençlerle hatıra fotoğrafı çektirerek, festivalde yer alan bilişim stantlarını ziyaret etti.