
Guinness Dünya Rekorları yetkililerinin de takip ettiği GGJ, oyun sektörünün büyüklüğünü ve renkliliğini bir kere daha gözler önüne serdi. “Ritüel” temasıyla gerçekleştirilen 8. Global Game Jam, 93 ülkede, 632 merkezde 30 binin üzerinde geliştiricinin katılımıyla, tüm dünyada aynı anda gerçekleştirildi ve 48 içinde 5000 üzerinde oyun geliştirildi.
2009 yılında dünyada GGJ etkinliği ilk defa düzenlenirken, merkezler arasında en çok oyun geliştiren ve katılım gösteren isimlerden biri de GGJ ATOM olmayı başardı. Etkinlik her yıl olduğu gibi bu yıl da yenilikçilik ve teknolojinin Türkiye’deki birinci adresi ODTÜ TEKNOKENT ile, sayısız başarı hikayeleri yazarak üniversite-endüstri arasında köprü olan ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nün iş birliğiyle hayata geçirildi.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, GGJ etkinliğini Türkiye’ye yaymayı amaçladıklarını belirtirken, “Bu yıl sadece GGJ ATOM’da 34 üniversiteden katılımcı var. ODTÜ TEKNOKENT olarak, Türkiye Bölge Organizatörü olduğumuz bu etkinliğin tüm Türkiye’ye ulaşmasını amaçlıyoruz. Bu yıl 8 şehirde 10 merkezde gerçekleştirildi. Amacımız bunu Türkiye’nin bütün bölgelerine yaymak. Farklı disiplinderden, farklı deneyimlerden insanları bir araya getirmek.” dedi.
Bu yıla kadar 300’ün üzerinde oyun geliştirildiğini belirten Kızıltaş, “Geçen yıl burada GGJ ATOM’da geliştirilmiş oyunlardan bazıları, yıl içerisinde ATOM’da geliştirilmeye devam edildi ve ürünleşti, satılmaya başlandı ve ATOM’da 2015 yılında 1 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleşti. Daha ortada şirket yokken arkadaşlarımız oyunlardan 1 milyon dolar kazandılar. Daha büyük şirketlerimiz de var. Onlar yine PC, konsol oyunları geliştiriyorlar ve çok hızlı büyüyorlar. ATOM ve ODTÜ TEKNOKENT’in katkıları ve çabaları sonucunda, önümüzdeki 5 yıl içerisinde oyun sektöründeki küçük ölçekli bağımsız geliştirici ekipler için de 100 milyon dolarlar seviyesinde ihracatları konuşuyor olacağız“ şeklinde konuştu.