• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. Hakan DOĞAN ile silikon çip üretimi çalışmalarını konuştuk
Hakan DOĞAN ile silikon çip üretimi çalışmalarını konuştuk

Hakan DOĞAN ile silikon çip üretimi çalışmalarını konuştuk

ICT Media ICT Media
12 Temmuz 2017 00:00
Paylaş

ICT MEDIA: iNNOVAT Technologies hakkında bilgi vererek çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Hakan DOĞAN: iNNOVAT, ülkemizde teknolojik olarak ihtiyaç duyduğumuz kritik öncelikli entegre devre tasarımı ile düşük güçlü kablosuz iletişim alanında yüksek performanslı silikon çip üretiminin tasarım ve üretimini hedef alan bir girişimdir.

iNNOVAT olarak geniş-band telsiz-temelli radyo frekans iletişim sistemlerinde kullanılan alıcı-verici (transceiver) katmanında yenilikçi bir çözüm üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Devam eden çalışmalar sonucunda; daha az yer kaplayan, daha az güç tüketen, düşük maliyetli ve entegrasyonu yüksek bir çözüm ortaya koymayı hedefliyoruz.

ICT MEDIA: Çalışmalarınız sürecinde ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?

Hakan DOĞAN: Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda proje tanımlama evresinden sonra projenin fizibilitesi ve yapılabilirliğinin incelenmesi gerekmektedir. Bu genelde 2-3 aylık bir evredir ve bu sırada aynı zamanda ürün isterleri çıkarılmaktadır. Bu ilk evreden sonra tasarım faaliyetlerinin başlaması gerekmektedir ve bu esnada bilgisayar destekli simülasyon ve tasarım çözümüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu; projede konsept ve sistem tasarımından, devre tasarımına geçiş evresidir.

Bizim gibi uzun vadeli ileri teknoloji üreten firmalar için yatırım, destek ve devlet teşvikleri çok önemli. Gündeme bağlı olarak zaman zaman teşviklerde azalma olabiliyor ve bu da çalışmalarımızı yavaşlatıyor ama şimdi daha iyi durumdayız. Tabii ki gerek yatırımcıların gerekse devletin bizim gibi girişimleri daha fazla desteklemesini arzu ediyoruz.

ICT MEDIA: İhtiyaç duyduğunuz tasarım çözümlerini nasıl sağlıyorsunuz?

Hakan DOĞAN: İhtiyaç duyulan tasarım çözümlerini sağlayan belli başlı 3 firma var ve bunlardan biri Mentor Graphics. CDT Bilgi Teknolojileri de Mentor Graphics yazılımlarının Türkiye distribütörü. Biz yaptığımız araştırma sonucunda fiyat/performans açısından bizim için en uygun çözümün Mentor Graphics çözümlerini kullanmak olacağına karar verdik ve CDT ile temasa geçtik. Mentor Graphics’in Pyxis, Eldo ve Calibre ürünleri işi layıkıyla yapabilen olası çözüm paketlerindendi ve bizim için fiyat/performans oranı açısından en mantıklısıydı.

ICT MEDIA: Çalışmalarınız sonucunda nasıl ürünler ortaya çıkacak ve hangi sektörlerde ne amaçla kullanılacak?

Hakan DOĞAN: Çalışmalarımız sonucunda ilk fazda geniş bandlı ve yüksek performanslı radyo çipleri elde edilecektir. Bu çipler genel amaçlı olarak yüksek performans gerektiren kablosuz iletişim ağlarında kullanılabilecek. Kısa ve uzun vadeli olarak Nesnelerin İnterneti sistemlerinde kullanılmak üzere düşük maliyetli, düşük güçlü çözümler üzerinde de çalışmalarımız olacaktır. Nesnelerin interneti önümüzdeki on yıl içinde tüm dünyanın olgunlaştırmaya çalıştığı bir teknoloji olacağından, hem firma olarak hem de ülke olarak kritik bir teknoloji elde edilecektir.

ICT MEDIA: Bir EDA (electronic design automation) yazılımı firmasının müşterisine ne gibi destekler sağlaması faydalı olur? Bu anlamda yerel desteğin önemi nedir?

Hakan DOĞAN: EDA’da en önemli sorun genelde tasarım sırasında anlaşılamayan hataların çıkması oluyor. Online forumlarda bununla ilgili detaylı yorumlar yer alıyor ve benzeri problemlerle karşılaşmış tasarımcıların çözüm yolları listeleniyor. Bu yönden EDA yazılımı firmasının böyle forumları kurup yönetmesi ve gerçek zamanlı cevaplar yazarak bir kütüphane oluşturması çok faydalı olmakta.

Bunun yanı sıra güncellemelerin zamanlı bir şekilde ulaştırılması, teknik destek hattı gibi çalışmalar çok önemli. Yazılım firmasından yerel destek alamıyorsanız merkez ile iletişime geçmek zorundasınız ve bu da zaman farkı nedeniyle ihtiyaç olan desteğin sağlanmamasında gecikmelere neden oluyor. Ama biz CDT gibi lokal olarak yazılımlardan çok iyi anlayan elemanlara sahip, yetkin ve yerel desteği çok güçlü bir şirketle çalıştığımız için bu sorunlarla karşılaşmıyoruz.

ICT MEDIA: Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

Hakan DOĞAN: Artık ürünümüzün tanıtımını yapma ve müşteri oluşturma evresine geldik ve bundan çok büyük heyecan duyuyoruz. Kısa zamanda pazarlama çalışmalarımızla ilgili tüm gereksinimleri tamamlayarak hedef müşterilerimizle iletişime geçeceğiz. Bu çalışmalarımıza paralel olarak da ürün portföyümüzü büyütmek için stratejik bir plan yapıp sonraki projeleri tanımlayacağız.

Paylaş
NNOVAT Technologies silikon çip

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

ESB Genel Kurulu’nda Dijital Gelecek Şekillendi: Hedef, Yerli ve Güvenli Altyapı
ESB Genel Kurulu’nda Dijital Gelecek Şekillendi: Hedef, Yerli ve Güvenli Altyapı
4 Haziran 2025 11:25
TeamSense ile sürekli geribildirim, anlık aksiyon alma imkânı
TeamSense ile sürekli geribildirim, anlık aksiyon alma imkânı
3 Haziran 2025 17:25
Yatırımda yapay zekâ dönemi
Yatırımda yapay zekâ dönemi
3 Haziran 2025 17:21
SAP, iş odaklı yapay zekayla şirketlerin çalışma yöntemlerini yeniden tasarlıyor
SAP, iş odaklı yapay zekayla şirketlerin çalışma yöntemlerini yeniden tasarlıyor
3 Haziran 2025 17:17
Şirketlerin yüze 92’si müşteri deneyimini dijitalleştirerek rekabette öne geçmeye odaklandı
Şirketlerin yüze 92’si müşteri deneyimini dijitalleştirerek rekabette öne geçmeye odaklandı
3 Haziran 2025 17:15
150 bin dolarlık ‘Mektup’ yatırımı
150 bin dolarlık ‘Mektup’ yatırımı
3 Haziran 2025 17:11
ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.