• Biz Kimiz
  • Künye
logo
MEDOC
logo
  • Anasayfa
  • ICT Etkinlik
  • Gündem
  • Bilişim
  • Telekom
  • Savunma
  • Enerji
  • e-Mobilite
  • Oyun
  • Kariyer
  • Röportaj
  • Dergi
  • Yazarlarımız
MEDOC
  1. Anasayfa
  2. Bilişim
  3. "Hedefimiz, bilgi ve iletişim alanında kadın istihdamını arttırmak"

"Hedefimiz, bilgi ve iletişim alanında kadın istihdamını arttırmak"

ICT Media ICT Media
5 Mart 2020 00:00
Paylaş

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak dijital dünyada kadınların becerilerini daha fazla yansıtmasını ve kariyer edinmelerini sağlayacak imkanlar için bu kez Türkiye Bilişim Derneğinin (TBD) öncülüğünde Globalnet tarafından "Dijital Dünya Kadınları Semineri" gerçekleştirildi. Programın açılışına Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe ve çok sayıda misafir katıldı.

Programın açılışında konuşan Sayan, kadınların istihdam edildiği alanlara bakıldığında, eğitim ve sağlık bilimlerindeki oranın yüzde 60, bilişimde ise yüzde 25 olduğunu söyledi. Anadolu tarihinin, kadının toplumdaki aktif varlığını ispatlar nitelikte olduğunu, kadınların tarımdan ticarete kadar birçok alanda çalışarak üretime katkıda bulunduklarını anlatan Sayan, "Bizim en büyük hedeflerimizden biri, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında da kadınlarımızın istihdam oranlarını artırmak" diye konuştu.

Dünyada da kadınların iş gücünün yüzde 40'ını oluşturduklarını belirten Sayan, "Kadın istihdamının yüzde 1 artması, gayrı safi milli hasılayı 80 milyar dolar artırıyor. Kadının istihdam edilmediği ülkelerde ise ekonomik kayıplar yüzde 30'lara kadar dayanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası arenada çalışkanlıklarıyla bilime, teknolojiye ve yönetime yön veren Türk kadınlarının başarılarının ülke için gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Sayan, "Einstein ile aynı listede yer alan Prof. Dr. Feryal Özel, teknoloji denince akla gelen Ayşegül İldeniz, yüz naklinin ilk adımlarını atan Doç. Dr. Betül Gözel Ulusal, ABD'nin elektronik çöpünü dönüştüren Nurgül Yavuzer, medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz giyilebilir kalp çipi ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştiren Canan Dağdeviren ve daha pek çok kadının hikâyesi, gelecek nesillere örnek teşkil edecek başarı öyküleri olarak karşımıza çıkıyor" sözleriyle kadınların başarısına dair örnekler verdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise "Sosyal yaşamın belirleyici ve tanımlayıcı unsuru olan kadınlar, birçok alanda olduğu gibi bilişim sektöründe de başarılı çalışmalara imza atıyor. Sektörde kadın çalışan oranı bugün tahmin edilenin üstünde" dedi.

Karagözoğlu, büyük şirketlerini yöneten kadınların, büyüme, dijitalleşme ve kariyer konusundaki yaklaşımlarına bakıldığında, kadın liderlerin, erkeklere oranla dijital çağa ayak uydurmakta son derece başarılı oldukları ifade etti.

BTK'nin, bilgi ve iletişim teknolojileri dünyasında da kadının varlığını önemsediğini belirten Karagözoğlu, "BTK Akademi kurulduğundan bu yana, sertifika programları, online eğitimler, seminerler, konferanslar gibi etkinliklerde yaklaşık 9 bin kişiye eğitim verdi. Robotik kodlama, mobil uygulama geliştirme, drone algoritması, siber güvenlik uzmanlığı ve güvenlik testi uzmanlığı gibi alanlarda eğitim alan kadınların sayısı yadsınamayacak kadar fazla. BTK olarak beklentimiz, teknolojinin gittikçe hâkim güç olduğu günümüzde, bilişim eğitimlerine dâhil olan kadın sayısının artması. Kurum olarak bu konuda onları desteklemeye her zaman hazırız" sözleriyle konuşmasını tamamladı.



TBD Başkanı Rahmi Aktepe de "2023 hedeflerinin tutturulabilmesi için kadınların yüksek teknoloji üretimine katılımının artması şart. İçinde bulunduğumuz 4. Sanayi Devrimi dönemi ise bu konuda bir sıçrama yaratmak için çok uygun bir fırsat dönemi." ifadelerini kullandı. Türkiye'deki her 100 girişimciden yalnızca 8'inin kadın olduğuna dikkati çeken Aktepe, "Kadınların ekonomiye daha nitelikli görevlerle, daha fazla katkı sağlaması ülkemizin geleceği için hayati önem taşıyor." dedi.

Paylaş
tbd GLOBALNET Ömer Fatih Sayan Ömer Abdullah Karagözoğlu

Bilişim Kategorisinin En Yenileri

vMind Kullandığın Kadar Öde Modeli ile Kobi'lere Dijital Dönüşüm Kolaylığı Sağlıyor
vMind Kullandığın Kadar Öde Modeli ile Kobi'lere Dijital Dönüşüm Kolaylığı Sağlıyor
17 Haziran 2025 17:05
Dijital Vaat Kırılmaları Bankaların Müşteri Kayıplarını Artırıyor
Dijital Vaat Kırılmaları Bankaların Müşteri Kayıplarını Artırıyor
17 Haziran 2025 12:59
“Harita ve navigasyon uygulamalarında milli çözümleri ileri düzeylere taşıyacağız”
“Harita ve navigasyon uygulamalarında milli çözümleri ileri düzeylere taşıyacağız”
17 Haziran 2025 10:01
OpenText’in “2025 OpenText Siber Güvenlik Tehdit Raporu” yayımlandı
OpenText’in “2025 OpenText Siber Güvenlik Tehdit Raporu” yayımlandı
16 Haziran 2025 14:59
Dünyanın Dört Bir Yanından Öğrencilere Çağrı: International Computer Science Competition 2025 Başlıyor
Dünyanın Dört Bir Yanından Öğrencilere Çağrı: International Computer Science Competition 2025 Başlıyor
16 Haziran 2025 12:08
Türkçe Büyük Dil Temel Modeli Sektörel Uyarlama Projesi Çağrısı başvurulara açıldı
Türkçe Büyük Dil Temel Modeli Sektörel Uyarlama Projesi Çağrısı başvurulara açıldı
16 Haziran 2025 10:57
ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!
Dergi

ICT MEDIA DERGİSİ HAZİRAN 2025 SAYISI ÇIKTI!

Copyright © 2022. All Rights Reserved. Paragon Teknoloji

Webmail

play store app store

Bu websitesi Odeaweb sunucularında barındırılmaktadır.