
Firmanızın kuruluş hikâyesinden ve amaçlarından bahseder misiniz?
Kurucusu olduğum Assessment Systems, psikometrik ölçme ve değerlendirme alanında insan kaynakları sektörüne hizmet veren lider bir kuruluş. Toplu ve münferit işe alımlarda ve terfi, potansiyel belirleme gibi yetenek yönetimi süreçlerinde Türkiye’nin önde gelen birçok markasının ölçme ve değerlendirme konusundaki çözüm ortağıyız. Yöntem ve araçlarımız iki ana başlıkta toplanıyor. İlki, simülasyon içerikli uygulamalarla kişinin potansiyelini belirleyen Değerlendirme ve Gelişim Merkezi uygulamaları. Bu alanda pazarda en yoğun proje yapan firma biziz. Değerlendirilen kişi için en az yarım, çoğunlukla tam günlük değerlendirme içeren bu uygulama ile ayda yaklaşık 400 kişi değerlendiriyoruz. Bugüne kadar 25 binden fazla kişiyi Değerlendirme Merkezi ile değerlendirdik. Diğer ana başlık ise genel yetenek testi, kişilik ve yetkinlik envanterleri gibi psikometrik araçlar. Bugüne kadar üç buçuk milyondan fazla kişi bizim psikometrik araçlarımızla değerlendirildi.
Yakın zamanda ise iki yeni şirket kurdum. Biri yetkinliklerin geliştirilmesine yönelik butik gelişim programları sunan bir eğitim şirketi, diğeri ise yönetici ve nitelikli uzman pozisyonlarına yönelik insan kaynağı temini çözümleri ve insan kaynakları profesyonellerinin mesleki gelişimlerine yönelik programlar sunan bir firma. Her iki firma da Assessment Systems’ın işini tamamlar nitelikte. Biz ağırlıklı olarak yönetsel pozisyonlardaki çalışanların potansiyelini değerlendiriyoruz. Bu değerlendirmelerin sonunda gelişim ihtiyaçları ortaya çıkıyor ve bu ihtiyaca en doğru şekilde cevap verecek firma, değerlendirme sonuçlarını anlayan ve buna uygun programlar tasarlayabilen firmalar olmalı. Değerlendirmeyi biz yaptığımız için gelişim programını tasarlamayı da etkin bir biçimde yapabiliriz, diyoruz. Öte yandan şirketler çoğunlukla bizden yöneticilerini değerlendirmemizi istiyorlar, ama onları işe alırken etkili bir değerlendirme yapmıyorlar. Diğer firmamız da bu konuda çözümler sunuyor.
AS, İK süreçlerine dair nasıl bir yenilik getiriyor?
Sektöre getirdiğimiz birçok yenilik var. Bunlardan en sonuncusu “Sanal Değerlendirme Merkezi”. Sanal Değerlendirme Merkezi uygulaması ile danışmanlar artık klavyenin ucunda! İK dünyasında son yıllarda hızla yükselen bu uygulama artık farklı sektörlerdeki birçok firma tarafından tercih ediliyor. Sanal Değerlendirme Merkezi uygulaması ile danışmanlar artık işe alımlarda adayları online değerlendirebiliyor. Esnek ve maliyet odaklı bir değerlendirme yöntemi olarak sanal değerlendirme merkezi, kişinin gelecekteki performansını tahmin etmede oldukça güçlü bir yöntem. Bu değerlendirme aracı ile farklı lokasyonlardaki çok sayıda aday aynı anda değerlendirilebiliyor. Aynı anda yüzlerce kişiyi sanal değerlendirme merkezi uygulamasına dâhil edebilirsiniz. Bu sayede İK’ya ulaşım, konaklama gibi masraf kalemlerinde olduğu kadar, zaman kullanımında da ciddi tasarruf sağlıyor.
"SANAL DEĞERLENDİRME MERKEZLERİ?" nasıl uygulanıyor?
Sanal Değerlendirme Merkezi, adayın yetkinliklerinin online bir platform üzerinde iş benzeri egzersizler ile değerlendirilmesini sağlıyor. İşe alım ve terfi süreçlerinde ve de eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi süreçlerinde birçok farklı pozisyon için kullanılabilir.
İlgili pozisyonun gerektirdiği yetkinliklere uygun bir Sanal Değerlendirme Merkezi uygulaması adaya online ortamda gönderilir. Aday yönergeleri takip ederek uygulamayı gerçekleştirir. Adayın tüm yanıtları online bir platformda kaydedilir. Sonrasında Değerlendirici sisteme girerek adayın yanıtlarını değerlendirir. Aday, “Günlük Yaşam” Egzersizleri, Bekleyen İşler Egzersizleri ve Analiz Egzersizleri olmak üzere üç farklı uygulama ile değerlendirilebilir.
‘Günlük Yaşam’ Egzersizleri
Tek bir senaryo içinde birbirine bağlı etkinlikleri içeren egzersizlerdir; e-maillere yanıt verme, rapor yazma ve gelen telefonları yönetme
Bekleyen İşler Egzersizleri
Birbirinden farklı konularda birçok mailin adaya sunulduğu, içeriğin önceliklendirilmesi ve aksiyona geçilmesini gerektiren egzersizlerdir.
Analiz Egzersizleri
Belli bir iş durumu için sözel ve sayısal bilgilerin incelenerek bir rapor ya da sonuç oluşturma, önerilerde bulunmayı içeren egzersizlerdir.
Sanal Değerlendirme Merkezi’nin avantajları
Değerlendirme Merkezi uygulamaları, kişinin gelecekteki performansını tahmin etmede en güçlü yöntemdir. Aynı zamanda diğer ölçme-değerlendirme yöntemlerine kıyasla bu uygulamalar, adaylar tarafından oldukça olumlu karşılanır. İş benzeri simülasyonlar ile değerlendirilmek, adayın işe alım süreci hakkındaki algısını olumlu yönde etkiler. Sanal Değerlendirme Merkezleri ise, zaman, maliyet ve verimlilik açısından bu etkili değerlendirme yöntemini daha avantajlı hale getirmektedir. Farklı şehir ve ülkelerdeki adaylar bulundukları ortamda online değerlendirilebilirler. Bu yöntem, farklı lokasyonlarda çalışanları bulunan kurumlar için önemli bir tasarruf olanağı. Ayrıca aynı anda yüzlerce kişinin değerlendirilmesinin yapılabilir olması, Sanal Değerlendirme uygulamasını diğer tüm değerlendirme yöntemleri arasında en verimli hale getiriyor. Diğer önemli bir avantajı ise, bu teknolojik değerlendirme yönteminin teknoloji odaklı şirketlerde kurum kültürüne kolayca entegre olabilmesi. IT gibi teknoloji odaklı pozisyonlar için değerlendirilen adaylar üzerinde, geleneksel, kâğıt-kalem ile yapılan değerlendirmeler yerine Sanal Değerlendirme Merkezi uygulamalarının çok daha olumlu etkisi vardır.
Sanal Değerlendirme uygulamasını tercih eden sektörler hangileri?
İK süreçlerinde dijitalleşme yoluna giden kurumlar her geçen gün artıyor. Teknolojiye ve yeniliklere açık bu gibi kurumlar tarafından ilgi ile karşılandı. Bir de tabii ki süreçlerine hız kazandırırken aynı anda daha uygun bütçelere ulaşılıyor olması ilginin her geçen gün artmasını sağlıyor. Dolayısıyla ilk tercih edenlerin bankacılık ve bilişim sektörleri olduğunu söyleyebilirim.
Dünyada değerlendirme merkezleri teknolojilerinde vb işe alım teknolojilerinde ne tür trendler var?
Her alanda olduğu gibi İK da dijitalleşiyor. İşe alım süreçleri online platforma taşındı. Bazı kurumlar adayların değerlendirme öncesinde süreci tanıması adına Facebook uygulamaları kullanıyor. Adaylar uygulayacakları Genel Yetenek Testi’nin benzerini Facebook uygulaması ile deneme fırsatı bulabiliyorlar.
Geleneksel, kâğıt-kalem uygulamalarına yakın gelecekte İK süreçlerinde rastlanmayacak. Örneğin biz genel yetenek testi ve envanter uygulamaları gibi birçok süreci uzun süre önce online platformlara taşıdık. Online sınavlar için son yeniliğimiz ise “kameralı online sınav linki” uygulaması. Bu uygulama, güvenliğe önem veren çoğu kurum tarafından tercih ediliyor.
2016 yılı değerlendirmeniz ve 2017 yılı beklentileriniz nelerdir?
Assessment Systems olarak 9. yılımızı geride bıraktık. Çok hızlı büyüyen bir firmayız ve gerek hizmetlerimizle gerek ekibimizle sektörün bir hayli önündeyiz. Bu yıl amacımız bu öncü konumumuzu pekiştirmekti. Bu nedenle özellikle teknolojik altyapılara yatırım yaptığımız ve yeni ürün geliştirme süreçlerine yoğunlaştığımız bir yıl oldu. Oldukça geniş ve alanında uzman bir Ar-Ge ekibimiz var, bu ekip sektördeki farklı ihtiyaçları karşılayacak yeni araç ve yöntemler geliştiriyor. Az önce bahsettiğim Sanal Değerlendirme Merkezi gibi ya da Durumsal Yargı Testleri gibi yeni yöntem ve araçları Türkiye’ye kazandırdık. 2017 yılında da bu yenilikçi tavrımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. Birçok firmanın İK ölçme ve değerlendirme süreçleri tam olarak yapılandırılmış değil, bu konudaki uzmanlığımız ve çözüm ortağı konumumuzla sektördeki bu açığı kapatmayı amaçlıyoruz.
Bilişim sektöründe en çok aranan özellikler neler?
Bilişim sektöründe aranan nitelikler görev tanımının gereklerine göre farklılıklar gösterebiliyor. Ancak genel bir portre çizmek gerekirse analitik düşünme, öğrenmeye ve gelişime açıklık ve sonuç odaklılık özelliklerinin vazgeçilmez olduğunu görüyoruz. Sürekli gelişen bilişim dünyasında öğrenmeye ve gelişimine açıklık ve analitik düşünme çok kritik özellikler. Kişinin yenilikleri takip etmesi ve sürekli olarak bilgilerini güncellemesi gerekiyor. Analitik düşünme ise kişinin hem günlük görevleri yerine getirirken hem de yeni şeyler öğrenirken ihtiyaç duyduğu bir beceri ve sadece bilişim sektöründe değil, birçok pozisyonda oldukça gerekli. Sonuç odaklılık ise genellikle proje bazlı çalışan IT çalışanları için çok önemli bir yetkinlik. Projelerin zamanında bitirilebilmesi, zaman yönetiminin iyi yapılması için olmazsa olmaz. Ayrıca ekip halinde yürütülen projelerde takım çalışmasına yatkınlığın da önem kazandığını söyleyebilirim. Bunlara ek olarak müşteri ile görüşen IT proje yöneticileri için ilişki yönetimi de kritik bir yetkinlik olarak karşımıza çıkıyor.